Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Celulele din sangele cordonului ombilical pot trata diabetul

Celulele din sangele cordonului ombilical pot trata diabetul

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Florida au descoperit o modalitate prin care celulele provenite din sangele cordonului ombilical pot fi multiplicate si stocate pentru a trata diabetul de tip 1 in stadiile incipiente

Pentru parinti, stocarea sangelui provenit din cordonul ombilical este un mod de a depozita celule cu potential in salvarea vietii. In prezent, un grup de cercetatori ai Universitatii Florida a gasit un mod de multiplicare si stocare a anumitor celule ale sangelui provenit din cordonul ombilical, cu rol in tratarea diabetului de tip 1.

Descoperirea implica așa-numitele celule T (Treg) cu activitate reglatoare, care moduleaza sistemul imunitar si previn bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1. Conform cercetătorilor, aceste celule - care pot fi criogenate la nastere si ulterior multiplicate in laborator - au implicatii importante pentru pacientii cu diabet tip 1. In plus, izolarea celulelor T reglatoare din sangele cordonului ombilical este mai sigura si mai eficace decat izolarea celulelor din sangele periferic. Acestea există în organism de dinainte ca boala să se declanseze si, implicit, nu pot fi afectate de atacurile cronice autoimune.

Tratarea pacientilor cu o cantitate mare de celule T reglatoare este o strategie deja utilizata in studiile clinice pentru stoparea diabetului de tip 1, prin blocarea distrugerii celulelor beta producatoare de insulina in pancreas. Aceste studii au aratat ca tratamentul cu celule T reglatoare din sangele periferic este sigur, insa efectele sunt temporare.  

 „Faptul ca sangele provenit din cordonul ombilical contine un numar mare, pur, de celule T reglatoare, care pot fi stocate si ulterior multiplicate in laborator, reprezinta un pas crucial in atingerea obiectivului de stopare a diabetului 1 in stadii incipiente”, sustine Todd M. Brusko, Ph.D., profesor asociat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Florida, in cadrul Departamentului de Patologie, Imunologie si Medicina de Laborator. Descoperirea a fost publicata recent in publicatia Molecular. „Acesta este, intr-adevar, un pas important pentru descoperirea unei metode sigure si eficiente prin care pacientii pot fi tratati cu ajutorul propriilor celule.”, a adaugat cercetatorul.  

„Faptul ca celulele T reglatoare din sangele cordonului ombilical pot fi stocate la temperaturi extrem de joase si apoi multiplicate este deosebit de important deoarece ofera pacientilor posibilitatea de a utiliza celulele proprii daca sunt diagnosticati in viitor cu diabet de tip 1”, adauga  Michael J. Haller, M.D., co-autor al studiului, profesor si sef al Departamentului de Endocrinologie Pediatrica in cadrul Facultatatii de Medicina, Universitatea din Florida.

Metodologia studiului

Pornind de la un numar de 250.000 - 500.000 de celule reglatoare T izolate provenite din sangele cordonului ombilical si utilizand o serie de tehnici complexe, cercetatorii au reusit sa le multiplice pana la o medie de 1.26 miliarde. Rezultatele studiului demonstreaza ca celulele T reglatoare depozitate in conditii de criogenie pot fi sursa unui potential tratament pentru diabetul de tip 1 si pentru alte boli autoimune. Studiul nu a stabilit, insa, care ar fi numarul optim de celule necesar pentru tratamentul eficient al acestei afectiuni, urmand ca celule T reglatoare crioprezervate sa fie testate in continuare ca potential tratament pentru bolile autoimune.

„Utilizarea acestui tip de celule are potentialul de a preveni si vindeca diabetul de tip 1, in stadiu incipient”

„Persoanele care dezvolta diabetul de tip 1 pot avea un dezechilibru in numarul sau modalitatea de functionare a anumitor celule ale sistemului imunitar. Acum avem posibilitatea sa reparam acest dezechilibru, prin inlocuirea celulelor defecte. Putem izola celulele pe care le dorim din sangele provenit din cordonul ombilical, le multiplicam in laborator si le administram aceluiasi pacient printr-o singura interventie”, a mai adaugat Haller.

Stocarea sangelui de cordon ombilical reprezinta un fel de asigurare impotriva unor viitoare probleme medicale. Haller le recomanda parintilor care nu isi permit stocarea sangelui provenit din cordonul ombilical intr-o banca privata sa il doneze catre o banca publica, pentru ca celulele sa nu fie risipite. Bancile de stocare publice furnizeaza celule catre copiii si adultii care sufera de cancer si alte diagnostice ce pot fi vindecate prin transplantul de sange din coordonul ombilical.  

Planuri de viitor

Grupul de cercetare de la Universitatea din Florida va demara in 2018 un studiu pilot prin care va compara celulele T reglatoare din sangele provenit din cordonul ombilical, cu cele provenite din sangele periferic. Intrebarea la care oamenii de stiinta spera sa poata raspunde este urmatoarea:  Cat de bine reusesc cele doua feluri de celule reglatoare amintite mai sus sa mentina functia celulelor beta producatoare de insulina din pancreas?

Sursa:

UF Health diabetes researchers discover way to expand potent regulatory cells