Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce facem cand copilul refuza mancarea?

Articol de Consultant Anisoara Mihai Asistent medical Consiliere alaptare

Cand copilul dumneavoastra manifesta o aversiune puternica fata de un anumit aliment, trebuie sa acceptam acest lucru, fara a face prea mult caz. Alimentele cu continut nutritiv similar pot fi inlocuite. Oferiti-i mancarea pe care a refuzat-o peste cateva zile si este foarte posibil sa descoperim ca gusturile copilului s-au schimbat intre timp. Sunt intr-o perioada de descoperire, iar noi, trebuie sa le facem descoperirea relaxanta si amuzanta.

Mai mult decat atat, nu alimentati verbal aversiunea copilului pentru un anumit fel de mancare. Din punct de vedere psihologic, acest fapt il poate determina sa nu il mai manance ulterior. De asemenea, fiti constienti de faptul ca, daca membrii familiei resping anumite feluri de mancare, acest lucru il poate influenta pe copil, asa ca incercati sa mentineti o stare de spirit pozitiva, chiar si atunci cand un aliment este respins. Fiti rabdatori si incercati sa reintroduceti alimentul respectiv mai tarziu.

Atunci cand incercati sa reintroduceti un aliment respins, sau orice alt produs alimentar, incepeti cu o portie foarte mica. La inceput, copilul este posibil doar sa „cerceteze” mancarea, sa o priveasca, sa o pipaie, sa o miroasa. Aceasta este o etapa de invatare. Unii copii resping alimentele care au o anumita textura, asa ca este indicat sa ne „jucam” cu diferite texturi ca sa le incurajam acceptarea. Chiar si apetitul poate fi influentat de modul in care arata si se simte mancarea. Amestecati legume de culori diferite pentru a le face sa fie mai atragatoare, putem pune legume de mai multe culori: broccoli, conopida, ardei, etc.

Si ceea ce este cel mai important, atat pentru copil, cat si pentru parinti, faceti ca aceasta noua experienta sa fie una frumoasa, relaxanta, distractiva. Cu cat veti fi mai relaxati, cu atat parcursul va fi unul natural, amuzant si usor de acceptat de catre copil.