Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Legatura intre radiatia utilizata in tratamentul cancerului de san si bolile de inima

STUDII DE CERCETARE CARE NE INTERESEAZA

Radioterapia este un tratament eficient pentru cancerul de san, dar exista temeri cu privire la faptul ca expunerea femeilor la radiatii in timpul acestei terapii ar putea creste riscul pentru bolile de inima, in special datorita faptului ca iraderea actioneaza atat de aproape de inima.

Cercetatorii europeni au investigat aceasta asociere la peste 2.000 de femei care au fost supuse tratamentului cu radioterapie pentru cancerul de san intre anii 1958 si 2001. Studiul, care a fost publicat pe 14. 03. 2013 in The New England Journal of Medicine, a aratat ca riscul de cardiopatie ischemica (cauzata de aportul redus de sange la nivelul inimii) a inceput sa creasca dupa cinci ani de la radioterapie si a continuat cel putin 20 de ani dupa aceasta terapie. Cu cat expunerea la radiatii a fost mai mare, cu atat a crescut riscul la care a fost supusa inima - in special daca radiatia a fost aplicata sanului stang, deci mai aproape de inima. In prezent, autorii afirma ca radioterapia se aplica in doze mai mici decat in trecut, iar studiul lor a inclus femei tratate acum mai bine de 10 ani, deci nu se pot pronunta in ce masura tratamentele actuale influenteaza  riscul de boala de inima la femei.

Insa Dr. Javid Moslehi de la Dana-Farber Cancer Institute afiliat Harvard a subliniat intr-un editorial ca este important ca medicii oncologi si cardiologii sa colaboreze atunci cand trateaza femei care fac radioterapie pentru cancerul la san.

Articole pe aceasi tema:

- CE ESTE NOU: Mai putina munca in gospodarie ar putea duce la ingrasare?

- CE ESTE NOU: Terapia manuala osteopata ajuta la ameliorarea durerii de spate

- CE ESTE NOU: Aspirina poate reduce riscul de melanom