Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

In ce consta un consult oftalmologic?

Articol de Dr. Irina Barca Medic primar Oftalmologie

Un consult oftalmologic de rutina cuprinde:

  •  Anamneza
  • Interpretarea analizelor generale si oftalmologice din dosarul medical al pacientului
  • Determinarea acuitatii vizuale
  • Determinarea refractiei (fara dilatare)
  • Teste de motilitate oculara
  • Teste de vedere binoculara (test worth, test schober)
  • Test cu sticla rosie

Autorefractometria

Permite masurarea dioptriilor cu ajutorul unui autorefractometru (dioptron) pentru adulti si copiii mai mari de 3ani; pentru copiii cu varsta intre 6 luni - 3 ani se utilizeaza un alt dioptron, Plus Optix, care poate sa realizeze masuratoarea de la o distanta de un metru, sau un autorefractometru portabil. In cazul persoanele tinere sau a celor ce utilizeaza frecvent calculatorul, se impune repetarea acestei masuratori dupa folosirea unor picaturi de dilatare, adica se efectueaza autorefractometria dupa cicloplegie. Prin utilizarea picaturilor se pot determina dioptriile reale. Efectul picaturilor este acela de incetosare a vederii la distanta si la apropiere si de fotofobie pentru o perioada de cateva ore, astfel ca nu se recomanda administrarea lor in cazul soferilor.

Determinarea acuitatii vizuale

Citirea de catre pacient, a unor cifre sau litere, ori identificarea unor desene in cazul copiilor, de pe un panou luminos, situat la distanta de aproximativ 3-4 metri, apoi citirea unui text imprimat la o distanta de 30-40 cm (testarea vederii la aproape).

Biomicroscopia

Examinarea partii anterioare a ochiului – a suprafetei oculare: cornee, conjunctiva, cristalin si iris, a camerei anterioare a ochiului, examinarea reflexelor pupilare, a pleoapelor si a punctelor lacrimare. Uneori, se poate utiliza un colorant de tip fluoresceina, care permite o mai buna vizualizare a unor eventuale traumatisme la nivelul partii anterioare a ochiului.

Masurarea tensiunii oculare se poate face prin metoda non-contact

(Tensiunea oculara se masoara cu ajutorul unui jet de aer, fara ca aparatul sa atinga ochiul) sau prin metoda contact, prin atingerea ochiului cu un capat de silicon, cu administrarea in prealabil a unei picaturi de anestezic si de colorant. Aceasta metoda nu modifica deloc vederea, nu incetoseaza privirea. Tensiunea intraoculara se poate masura si folosind un tonometru portabil – iCare, fiind util mai ales in cazul copiilor.

Fundul de ochi (polul posterior al ochiului)

Permite vizualizarea retinei, maculei, a coroidei, a vaselor de sange si a nervului optic. Este de preferat a se realiza dupa dilatarea pupilei, insa exista si cazuri care nu necesita dilatare pentru a se vizualiza anumite structuri ale ochiului.

Examinarea fundului se poate face cu lentila de 78D sau de 90D, cu oftalmoscopul direct, cu ajutorul oftalmoscopului indirect (folosit mai ales pentru examinarea retinei periferice cand se suspecteaza o decolare de retina) sau prin retinofotografie.

Recomadarile suplimentare consultului cuprind prescrierea de ochelari monofocali, bifocali, progresivi, degresivi, si/ sau prescrierea de lentile de contact sferice, torice sau multifocale, recomandari necesare doar in cazul pacientilor care necesita corectie optica

Investigatiile complementare unui consult oftalmologic, care sunt indicate doar in anumite cazuri:

Retinofotografia - reprezinta fotografierea fundului de ochi pentru urmarirea in timp real a diferitelor patologii. Este un mod de documentare si inregistrare a imaginilor captate. Necesita administrarea de picaturi de dilatare, insa este nedureroasa, si poate folosi filtre colorate sau un filtru infrarosu, iar rezultate acestei investigatii sunt oferite pacientului imprimate sau in format electronic. Retinofotografia se poate realiza si fara dilatare, cu un aparat portabil, utila mai ales in cazul copiilor.

Perimetria computerizata (sau campul vizual):  aceasta e o metoda subiectiva de evaluare a vederii periferice, uitla in diagnosticarea unor patologii de tip glaucomatos, nevrite optice, patologii maculare, acumulari maculare de tip medicamentos, afectiuni vasculare retiniene.

Ecografia oculara: utila in indentificarea polului posterior al ochiului, mai ales cand acesta nu poate fi vizualizat prin biomicroscvopie. Ecografia oculara permite diagnosticarea unei decolari de retina, a unei decolari posterioare de vitros, a unor hemoragii intraoculare, a unor tumori coroidiene. Este nedureroasa si non-invaziva.

Tomografia in coerenta optica (OCT si Angio-OCT): este cea mai noua modalitate de investigare non-invaziva, non-contact, de inalta rezolutie (de cativa micron!!!) a structurilor oculare, utilizata in depistarea si urmarirea glaucomului, a afectiunilor retiniene si maculare de tip degenerescenta maculara, gaura maculara, corioretinita seroasa centrala, a nevritei optice, a retinopatiei diabetice. Ofera imagini de inalta rezolutie si acuratete a structurilor investigate, si este asemenatoare unui examen ecografic sau histopatologic.

 

Angio OCT: evaluarea prin OCT a vascularizatiei retinei, a nervului optic si a maculei, este o metoda non-invaziva, non-iradianta, fara injectare de substanta de contrast, reprezantand abordarea de viitor in oftalmologie pentru o categorie mare de patologii oftalmologice

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.