Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cafeaua: ce efecte daunatoare are?

I: Beau cinci sau sase cesti de cafea cu cofeina pe zi. Exista riscuri pentru sanatate daca beau multa cafea? Ar trebui sa beau mai putina?

R: Consumul excesiv de cafea poate cauza temporar tremorul mainilor, agravarea arsurilor la stomac sau palpitatii. Cu toate acestea, studiile desfasurate pana in prezent nu au dovedit  ca un consum mare de cafea afecteaza permanent starea de sanatate.

Multe studii au examinat legatura dintre cafea si sanatate, dar este dificil de izolat efectul consumului de cafea de alte comportamente, precum fumatul si activitatea fizica. Cu alte cuvinte, cercetatorii pot descoperi in starea de sanatate a celor care consuma cafea in exces tendinte care nu au nimic de-a face cu consumul de cafea.

Cateva concluzii consistente au reiesit totusi. Oamenii care beau cafea nu par sa prezinte un risc mai mare de cancer; de fapt, cateva studii au legat cafeaua de un risc mai scazut de cancer de prostata sau diabet. Studiile nu au identificat nicio legatura solida intre cafea si bolile de inima sau afectiunile neurologice, desi consumatorii de cafea prezinta mai putine sanse de a fi diagnosticati cu boala Parkinson.

De curand, cercetatorii au studiat consumul de cafea si starea de sanatate a 400.000 de membri AARP. In urma ajustarilor efectuate cu atentie, legate de obiceiurile alimentare, stilul de viata si problemele medicale, consumul de cafea a fost asociat cu o reducere  intre 10 si 15% a deceselor din orice cauza. Scaderea a fost observata in aproape toate cauzele deceselor, cu exceptia cancerului.

Majoritatea oamenilor nu sunt afectati de consumul de cafea pana nu incearca sa renunte prea brusc. Semne de sevraj cofeinic includ dureri de cap, somnolenta excesiva, iritabilitate. Daca observi aceste simptome, ar fi recomandat sa reduci cantitatea de cafea pe care o consumi zilnic in loc sa renunti brusc.