Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bronzarea artificiala

Bronzarea artificiala

Este bine sa eviti in totalitate solarul care te expune la radiatii UV. Aceasta radiatie UV poate fi de 10 pana la 15 ori mai puternica decat soarele de la miezul zilei. Oamenii care frecventeaza saloanele de bronzat pot ajunge sa fie expusi la o doza de 1.2 - 4.7 ori mai mare decat cea rezultata din expunerea normala la soare intr-un an. Iar asta se adauga la orice alta expunere la soare obisnuita. Mersul regulat la solar creste riscul de melanom cu 59%.

In cazul in care esti te intrebi daca primesti o cantitate adecvata de vitamina D, mersul la solar sau expunerea indelungata la soare nu sunt solutia.

O perioada foarte scurta de expunere la soare – probabil cinci minute pe zi, trei zile pe saptamana, la nivelul bratelor si picioarelor – este suficienta. Vitamina D obtinuta printr-o alimentatie sanatoasa si din suplimentele alimentare ofera aceleasi beneficii ca vitamina D obtinuta de la lumina soarelui, fara a exista pericolul cancerului de piele.

Daca pielea aurie este importanta pentru tine, produsele autobronzante si bronzante sunt o alternativa mult mai eficienta decat inainte. Acestea nu iti mai fac pielea de culoarea dovleacului si substantele chimice par a fi sigure atunci cand sunt folosite conform instructiunilor. Majoritatea produselor utilizeaza dihidroxiacetona (DHA), un produs chimic incolor derivat din glicerina, care reactioneaza cu aminoacizii din straturile exterioare ale pielii. Zonele pielii mai groase, bogate in proteine se vor colora mai mult, asa ca pentru rezultate mai uniforme, ar trebui sa-ti exfoliezi inainte pielea de pe coate, genunchi si glezne, folosind spre exemplu, un prosop de baie, un burete sau lufa. Pentru ca procesul de colorare are loc numai in straturile superficiale ale pielii, "bronzul"  dureaza doar atata timp cat acele straturi raman la nivelul pielii, inainte de a fi eliminate– cinci sau sapte zile. Dupa ce se elimina, va trebui sa reaplici produsul bronzant.

In plus, producatorii au inceput sa adauge produselor bronzante agenti anti-imbatranire si de hidratare, antioxidanti si ingrediente botanice, unele dintre acestea permitand obtinerea treptata a unui bronz, ca urmare a aplicarilor repetate.

Autobronzantele sunt disponibile sub forme variate, inclusiv lotiuni, creme si spray-uri care sunt aplicate la nivelul pielii si lasate sa intre in piele. FDA avertizeaza utilizatorii sa evite contactul produsului cu ochii, nasul sau gura. FDA-ul nu a aprobat spray-urile de bronzat cu DHA  pentru folosirea la nivelul mucoaselor. De asemenea, ar trebui sa eviti ingerarea produselor pentru bronzare artificiala, deoarece nu se cunoaste cat de sigur este DHA-ul ingerat. De asemenea, produsele de bronzare artificiala nu iti protejaza pielea de razele soarelui, asa ca aplica creme de protectie solara cand stai afara.

Daca mergi la un salon de "bronzare artificiala", care aplica astfel de produse, FDA recomanda sa pui aceste 3 intrebari personalului de la salon, pentru a te asigura ca esti  protejata:

  • Ochii si zona din jur vor fi protejate?
  • Nasul, gura si urechile vor fi protejate?
  • Voi fi protejata astfel incat sa nu inhalez pe nas sau gura spray-ul de bronzare?

In cazul in care raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este "nu", mergi la un alt salon. Nu folosi pastilele de bronzare care nu sunt sigure si pot cauza grave probleme de sanatate.

Text: www.health.harvard.edu