Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Biopsia mamara ecoghidata TRU-CUT

Investigarea histopatologica a leziunilor mamare se realizeaza prin folosirea mai multor metode

  •  Biopsia aspirativa cu ac fin ecoghidata
  •  Biopsia cu ac gros (tru cut ) ecoghidata
  •  Biopsia sub ghidaj radio-stereotaxic (mamotom sau VABB)
  •  Biopsia incizitionala sau excizitionala (BLES-Intact in radiostereotaxie)

Ce este biopsia mamara ecoghidata?

Reprezinta extragerea unui fragment mic de tesut mamar considerat suspect sau patologic la examenul ecografic, cu scopul de a fi analizat de catre medicului anatomopatolog, (prin examen histopatologic , si imunohistochimic).

Care sunt indicatiile si cine indica efectuarea unei biopsii mamare ecoghidate?

In general este indicata de care medicul imagist, ecografist, pe baza imaginii suspecte, (depistata mamografic , ecografic sau elastografic), biopsia fiind o metoda rapida, si singura care ajuta la diagnosticarea histopatologica a leziunii

Unde se efectueaza biopsia?
Biopsia se efectueaza in conditii ambulatoriale , nefiind necesara spitalizarea

Tehnica, complicatii

Inainte de efectuarea propriu-zisa a biopsiei, medicul este obligat sa explice pacientei detalii legate de manevra in sine, pacienta urmand sa semneze consimtamantul informat.
Dupa dezinfectarea pielii, se pozitioneaza sonda ecografului, si se efectueaza anestezia locala ,dupa care , se introduce acul de biopsie pana la locul ariei suspecte, de unde se extrage tesut , (prin efectuarea a 1-3 pasaje). Este de preferat, ca dupa terminarea biopsiei sa se aplice ghiata locala pt minim 15 minute. Manevra se efectueaza cu ace de unica folosinta, de diferite dimensiuni , (14, 16, 18 G) cu sau fara incizie la piele, de preferat in conditii cat mai miniinvazive (cu cat acul este mai subtire, complicatiile locale sunt evitate sau limitate). Complicatiile cele mai frecvente sunt hematomul local si rareori persistenta unei cicatrici tegumentare (acestea in special in cazul tehnicii cu ace mai groase si incizie la piele)

Avantaje

Este foarte precisa, rapida, relativ putin costisitoare, miniinvaziva, si poate conduce la evitarea unei inteventii chirurgicale (in cazul rezultatelor benigne), iar in cazul leziunilor maligne furnizeaza informatii importante asupra tipului histologic al tumorii, gradului de invadare sau a receptorilor hormonali. Aceste informatii sunt esentiale in planificarea si decizia tipului de tratament.

Dezavantaje

Unul din principalele dezavantaje in cazul tuturor tipurilor de biopsii este acela ca in timpul manevrei, acul sa nu fie centrat in nodul, prelevand fragmente de tesut incojurator, in acest caz rezultatul poate fi fals negativ (procent de mai putin de 5%, in cazul leziunilor foarte mici, , nepalpabile, in cazul maselor tumorale palpabile procentul se reduce semnificativ)

Cat dureaza? Durata procedurii este de circa 20-30 de minute
Norme de pregatire ale pacientei: Biopsia tru cut ecoghidata nu cere nici o norma de pregatire a pacientei. Intelegerea si semnarea consimtamantului informat sunt esentiale.

Contraindicatii
Se indica suspendarea sau reducerea temporara a terapiei pe baza de medicamente anticoagulante.
Rezultatul anatomopatologic
Pacienta va astepta sa fie anuntata personal, urmand sa fie chemata de medicul sau echipa de medici pentru a i se explica tipul de rezultat anatomo-patologic , precum si conduita terapeutica cea mai buna , fiind ajutata in acest sens de catre o persoana specializata (pacient navigator) .

Dr. ISABELA MARIA BOTEA