Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Beneficiile celulelor stem din cordonul ombilical

Din ce in ce mai multi oameni de stiinta cerceteaza beneficiile celulelor stem din sangele cordonului ombilical pentru vindecarea diabetului zaharat tip 1, a paraliziei cerebrale si a artritei reumatoide

Cercetatorii considera ca sangele din cordonul ombilical poate fi folosit pentru tratarea unui numar mare de boli. Transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical a salvat deja viata multor pacienti cu anumite cancere si boli hematologice.

In prezent, oamenii de stiinta studiaza cum ar putea trata cu celule stem din sangele sau din tesutul  din cordonul ombilical boli congenitale ale inimii, paralizia cerebrala sau boli autoimmune cum ar fi diabetul de tip 1 si artrita reumatoida. Expertii mentioneaza ca sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra daca utilitatea celulelor stem este sigura si efectiva in tratarea respectivelor boli, insa deja exista dovezi in acest sens.

“Primele date sunt promitatoare, celulele stem din sangele si din tesutul din cordonul ombilical ar putea reprezenta o noua sursa de celule de care ar putea beneficia un numar mare de pacienti.”– a declarat John Wagner, profesor in pediatrie si director al programului de transplant de maduva al Universitatii Minnesota.

Celulele stem hematopoietice din sangele din cordonul ombilical au fost utilizate in transplant pentru a repopula maduva osoasa distrusa in urma chimioterapiei si radioterapiei efectuate la pacienti cu leucemii, limfoame si alte boli. Mai mult de 30.000 de transplanturi cu celule stem din sangele din cordonul ombilical au fost efectuate din 1988 pana in prezent. 

In plus, Dr.Wagner considera ca celulele stem din sangele din cordonul ombilical ar putea fi utilizate si in tratarea bolilor autoimune (cand sistemul imun propriu ataca tesuturile sanatoase) – cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multipla sau bolile inflamatorii intestinale.

Studiile la copiii cu diabet de tip 1 au aratat ca transplantul cu celule stem din sangele ombilical propriu este sigur, insa deocamdata nu s-au obtinut rezultate remarcabile in influentarea progresiei bolii.  In prezent sunt in derulare si alte studii  privind diabetul zaharat de tip 1.

Timothy Nelson, medic la Mayo Clinic in Rochester, Minn., studiaza daca injectarea cu celule stem din sangele din cordonul ombilical propriu poate reconstrui muschiul cardiac la copiii cu anumite boli congenitale de inima.

O alta potentiala interventie este utilizarea sangelui din cordon in paralizia cerebrala. Joanne Kurtzberg, coordonator al programului de transplant pediatric de la Duke University Medical Center desfasoara un studiu clinic pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrala cu celule stem din sangele din cordonul ombilical propriu recoltat la nastere. Un studiu anterior a demonstrat ca metoda este sigura si in prezent se studiaza eficacitatea acestui tratament.

In multe tari s-au dezvoltat banci de celule stem din cordonul ombilical , atat private, cat si publice. Opiniile sunt impartite privind utilitatea celor doua tipuri de banci, deoarece pana acum au fost utilizate un numar mai mare de unitati de celule stem din bancile publice . Insa acest lucru s-ar putea schimba in viitor, pe masura ce studiile si cercetarile vor demonstra utilitatea celulelor stem in tratarea diverselor boli.  

Mr. Crouse, directorul executiv al unei mari banci private de celule stem americane, a declarat ca multe familii au ales bancile private pentru a stoca unitatile de celule stem in scopul utilizarii pentru copilul lor sau pentru un alt membru al familiei care ar putea fi compatibil si ar avea nevoie de un eventual transplant.  

Jennifer Jones Austin, in varsta de 45 de ani, a facut transplant cu doua unitati de celule stem din sangele din cordonul ombilical de la doi copii, dupa ce a fost tratata cu chimioterapie si radioterapie pentru leucemie acuta mieloida, in anul 2010. Desi in primele luni dupa transplant  refacerea a fost dificila, acum pacienta este sanatoasa, iar boala nu a recidivat. Pacienta si-a reluat activitatile profesionale si a devenit si voluntar al unei banci de celule stem din sangele din cordonul ombilical.

Sursa: The Wall Street Journal, By Peter Loftus