Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Banca Centrala de Celule Stem se alatura demersurilor sustinute la nivel international cu ocazia World Cord Blood Day

Banca Centrala de Celule Stem se alatura demersurilor sustinute la nivel international cu ocazia World Cord Blood Day

World Cord Blood Day ofera parintilor si profesionistilor din domeniul sanatatii ocazia de a invata despre aplicatiile si studiile privind celulele stem din cordonul ombilical

Reteaua de sanatate REGINA MARIA, detinatoare a primei banci de celule stem din Romania membra a sectiunii europene a Cord Blood Association (CBA), se alatura institutiilor care organizeaza evenimente la nivel international cu ocazia World Cord Blood Day, celebrata pe 15 noiembrie, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta celulelor stem recoltate din cordon ombilical.

De ce o zi mondiala dedicata celulelor stem recoltate din cordon ombilical?

Din 1988, momentul in care a avut loc primul transplant, pana astazi, au avut loc la nivel mondial peste 35.000 de transplanturi de sange din cordonul ombilical, pentru a trata peste 80 de boli care pun viata in pericol, printre care se numara si siclemia, talasemia, limfomul, leucemia etc. In domeniul emergent al medicinei regenerative, sangele din cordonul ombilical anunta un viitor promitator in tratarea autismului, a diabetului, a pierderii auzului, a accidentului vascular cerebral, a leziunilor cerebrale samd. Cu toate acestea, sangele din cordonul ombilical este inca aruncat, fiind considerat deseu medical. Astfel, World Cord Blood Day isi propune sa educe viitorii parinti si profesionistii din domeniul sanatatii cu privire la aplicatiile curente pentru aceasta sursa necontroversata de celule stem si pentru a evidentia studiile care se desfasoara in acest domeniu al medicinei.

World Cord Blood Day, la Banca de Celule Stem REGINA MARIA

Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA, ca partener al filialei europene a Cord Blood Association, a organizat cu ocazia World Cord Blood Day doua workshopuri pentru studentii din anul II ai Programului de Master de Biochimie si Biologie Moleculara din cadrul Facultatii de Biologie, Universitatea Bucuresti. Acestia au avut oportunitatea de a pune in aplicare cunostintele teoretice acumulate in cadrul cursului de Biologie si Aplicatii Clinice ale Celulelor Stem, predat de Prof. dr. Otilia Zarnescu, prin efectuarea unei lucrari practice la Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA.

Cele doua workshopuri au avut loc pe 13 si 14 noiembrie in cadrul Bancii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA, sub indrumarea Dr. Biol. Magda Dulugiac, director procesare, care a sustinut lucrarile practice si le-a oferit studentilor oportunitatea de a vizita laboratorul, de a cunoaste activitatile specifice unei banci de celule stem si cele mai noi  tehnologii ale momentului, dar si sa lucreze cu echipamente de ultima generatie. Protocoalele de lucru, metodele de procesare, testare, criogenare si stocare sunt doar cateva aspecte parcurse. Mai mult decat atat, studentii au putut intelege ce presupune activitatea dintr-un laborator de ultima generatie, criteriile de calitate care trebuie respectate in etapele de procesare si izolare a celulelor stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical si a celulelor stem mezenchimale din tesutul cordonului.

Parteneri si evenimente la nivel international

Organizata de catre fundatia Save the Cord, aceasta zi este sponsorizata oficial de Quick Specialized Healthcare Logistics, lider recunoscut in transport si logistica medicala. Partenerii inspirationali ai acestui eveniment sunt Cord Blood Association, asociatie al carei membru este Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA, Be the Match (NMDP), World Marrow Donor Association (WMDA-Netcord), AABB si FACT (organizatii de acreditare in domeniu), care vor impartasi din expertiza medicala. In cadrul World Cord Blood Day are loc o conferinta internationala virtuala gratuita, prezentari introductive pentru public, prelegeri academice, conduse de cercetatori de renume Mondial si medici specializati in transplant. Acestor activitati li se aduga o serie de 35 de evenimente organizate la nivel global, dintre care 17 in SUA, 12 in Europa, 4 in Asia, 2 in Africa.

Te poti alatura si tu astazi demersurilor sustinute de World Cord Blood Day, prin utilizarea hashtag-ul oficial, #WCBD17. Alte materiale gratuite, disponibile pentru distribuirea pe canalele de socializare, pot fi consultate AICI.