Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Autismul - actioneaza din timp pentru o sansa mai buna pentru copilul tau

Autism. Un cuvant infricosator – si destul de vag inteles. Din cauza ca ideea este atat de infricosatoare, niciun parinte nu vrea sa sa se gandeasca macar la posibilitatea de a avea un copil autist.

Din cauza ca autismul, care este o tulburare de dezvoltare a creierului, este atat de vag inteles, majoritatea oamenilor nu cunosc semnele si in consecinta, cei mai multi copii sunt diagnosticati abia in primii ani de scoala, desi manifestarile de autism apar frecvent inainte de varsta de 3 ani. Diagnosticarea tardiva inseamna pierderea unui timp pretios pana la inceperea tratamentului. 

Academia Americana de Pediatrie si Centrul de Prevenire si Control al Bolilor au dezvoltat Campania „Actioneaza din Timp”, care faciliteaza invatarea parintilor si a altor persoane care ingrijesc copii sa  recunoasca semnele timpurii de autism, astfel incat copiii lor sa primeasca ajutor cat mai curand posibil. 

Care sunt tulburarile de spectru autist (TSA)?

Autismul este un tip de tulburare dintr-un  grup de probleme de dezvoltare pe care medicii le numesc Tulburari de Spectru Autist (TSA). Desi nu se cunoaste prevalenta exacta a autismului, acesta este diagnosticat din ce in ce mai des. Doctorii nu pot aprecia daca acest lucru se datoreaza cresterii numarului de  cazuri de autism sau unei mai bune recunoasteri a bolii. Ambele explicatii ar putea fi adevarate.  

Inca nu se cunoaste care este cauza autismul. Probabil exita mai multi factori, inclusiv factorii genetici si de mediu, care actioneaza impreuna in moduri variate in cazul fiecarei persoane afectate.

Doctorii folosesc cuvantul "spectru"  atunci cand vorbesc despre tulburarile de autism, deoarece nu exista doua persoane cu autism care sa fie la fel, iar manifestarile pot varia in intensitate, de la usoare pana la severe. Persoanele cu TSA tind sa aiba probleme in trei zone:  

  • Abilitati sociale. Copiii cu autism au de obicei probleme in a interactiona cu oamenii si in a-si face si pastra prieteni. Acestia pot fi intimidati de alte persoane si nu pot sa stabileasca un contact vizual. Ei pot fi interesati sa initieze un contact, insa nu pot purta o conversatie, nu pot recunoaste limbajul non-verbal si nu stiu cum sa se joace cu alti copii.   
  • Abilitati de comunicare. Unii copii cu TSA nu vorbesc deloc. Altii sunt precoce, avand un vocabular bogat, insa au probleme in a purta o conversatie. In schimb,  poarta monologuri, raspund fara sens sau repeta fraze pe care le-au auzit inainte. Ei pot vorbi cu voce tare sau cantata sau cu un ton plat, „robotizat”.  
  • Comportamente si obiceiuri care se repeta. Copiii cu TSA pot face lucruri in mod repetat, cum ar fi fluturatul mainilor sau leganatul inainte si inapoi. Pot petrece ore intregi aliniind jucariile sau alte obiecte, punand lucrurile atent in ordine si suparandu-se daca ordinea este deranjata. Oamenii cu TSA au frecvent nevoie de rutina in viata lor: sa se spele, sa se imbrace si sa manance in aceeasi ordine in fiecare dimineata, sa faca o anumita activitate la o anumita ora din zi sau sa stea pe acelasi scaun la masa. Se pot supara foarte rau daca ceva interfera cu rutina lor.

Cum se diagnosticheaza TSA?

Cel mai bun mod de a sti cu adevarat daca un copil are o tulburare de spectru autist, cum ar fi autismul, este de a-i face un examen complet medical, neurologic si privind dezvoltarea lui, care ideal ar trebui sa fie efectuate de catre un medic sau de o echipa de profesionisti cu experienta in aceasta afectiune.  

Totusi, primul pas este recunoasterea de catre parinti sau ingrijitori a primelor semne privind probleme de dezvoltare, invatand despre dezvoltarea normala a copiilor. Aceasta este tema principala a Campaniei „Actioneaza din Timp”. Parintii invata care sunt etapele importante de dezvoltare pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 5 ani. De exemplu, un copil de 2 ani ar trebui sa:   

  • Mearga singur
  • Sa identitice o imagine sau un obiect cand acesta este numit
  • Sa inceapa sa inventeze jocuri imaginare
  • Sa arate semne de independenta

Daca un parinte sau un ingrijitor al unui copil de 2 ani observa ca acesta nu face toate aceste lucruri, atunci ar trebui sa solicite medicului o evaluare a copilului. S-ar putea ca acesta sa nu aiba TSA. Insa, de fiecare data cand copiii nu ating o etapa de dezvoltare, merita sa fii atent.   

Cum se trateaza TSA?

In prezent, nu exista o vindecare pentru TSA si nici un tratament care sa fie potrivit pentru toti copiii. Totusi, exista mai multe modalitati de a ajuta persoanele cu TSA. 

Expertii sunt de aceeasi de parere: cu cat un copil este diagnosticat mai devreme, cu atat mai bine pentru dezvoltarea lui. De asemenea, un program structurat, specializat pentru tulburarile de spectru autist poate fi foarte util pentru multi dintre copii. Cea mai larg acceptata – si mai bine studiata – forma de tratament este "managementul comportamental," unde sunt intarite comportamentele dezirabile (cum ar fi comunicarea si interactiunea sociala mai bune)  si reduse cele mai putin dezirabile (cum ar fi accesele de furie sau comportamentele repetitive). Cele mai bune programe ii invata pe copii comunicarea si abilitatile sociale folosind pasi simpli si sustinerea pozitiva, implicandu-i si pe parinti.  

De asemenea, exista si alte metode de tratament, inclusiv anumite diete si medicamente. Unele dintre acestea au fost studiate mai mult decat altele. Inainte de a alege orice optiune de tratament, parintii ar trebui sa discute cu medicul copilului lor. Cu ajutorul terapiei, cu multa rabdare si dragoste, copiii cu TSA pot duce o viata fericita si implinita. Cu cat renuntam mai repede sa ne mai lasam speriati de cuvantul „autism” si incepem sa ne educam cu privire la semnele TSA, cu atat mai repede ii vom putea ajuta pe cei care au nevoie de noi.