Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Argumente pro sau contra statinelor

Medicamentele pe baza de statine care scad colesterolul nu te vor face invincibil in fata atacului de inima, dar iti reduc riscul

In cazul in care medicul ti-a prescris medicamente pe baza de statine pentru scaderea colesterolului, la ce rezultate te astepti ? Si merita riscul efectelor secundare de care poate ai auzit, precum durerile musculare si problemele de memorie ?

Conform Dr. Cristopher Cannon, cardiololog in cadrul Brigham and Women’s Hospital, afiliat Harvard, beneficiile statinelor sunt dovedite, iar preocuparile pentru efectele secundare ar putea fi exagerate in contextul dovezilor care exista in favoarea lor. «  Statinele sunt solutia cea mai buna pe care o poti adopta – cu exceptia cazului in care fumezi si te lasi te fumat, » afirma Dr. Cannon. « Aproape orice persoana care prezinta orice riscuri va avea de castigat ».

Riscul: este relativ

Colesterolul «  rau » (LDL) crescut duce la atac de inima si alte riscuri, precum atacul cerebral si decesul determinat de boli cardiace. In functie de studiu, statinele reduc in general cu aproximativ 20% pana la 50% riscul cardiovascular. Pe scurt, la orice risc ai fi expus cand incepi sa iei statine, aceasta medicatie il poate scadea substantial.

Spre exemplu, daca un barbat prezinta un risc de 20% de atac de inima sau deces determinat de o afectiune a inimii in urmatoarea decada, statinele ar putea reduce acel risc la 14% (o reducere relativa de 30% a riscului ). Asadar intr-un grup de 100 de barbati care iau statine pe o perioada de 10 ani, de sase ori mai putini barbati ar suferi un atac de inima sau ar deceda din cauza unei boli de inima.

Cantarirea riscurilor si beneficiilor

Statinele reduc cateva riscuri cardiace, dar nu pe toate. Adica poti lua statine in fiecare zi si tot sa suferi un atac de inima. Merita ?

Daca vrei sa faci tot ce-ti sta –n putere sa-ti protejezi inima, da – atata vreme cat beneficiile administrarii statinelor cantaresc mai greu decat riscurile si costurile. Dar statinele nu ar trebui sa fie singurul lucru pe care il faci. «  Nu trebuie sa iei o pastila si sa ignori alimentatia si exercitiile fizice, » afirma Dr. Cannon. » Statinele sunt in plus fata de toate lucrurile pe care stim ca trebuie sa le facem. »

Statinele si muschii

In studiile clinice vaste, pana la unul din 10 oameni care au luat statine au raportat probleme musculare precum dureri musculare, crampe sau slabiciune musculara. Dar nu inseamna ca statinele au cauzat aceste simptome ale muschilor. «  Oamenii au tot timpul dureri musculare, care nu au legatura cu statinele, » afirma Dr. Cannon. Poate doar le atribuie statinelor. »

Un studiu recent publicat in Annals of Internal Medicine sprijina aceasta afirmatie. Intr-un grup de peste 100.000 de persoane care luau statine, jumatate au renuntat sa mai ia. Aproximativ unul din cinci a renuntat sa mai ia statinul din pricina durerilor musculare. Dar dintre cei care au reluat statinele mai tarziu, 90% au fost capabili sa continue tratamentul. «  Sugereaza ca majoritatea simptomelor musculare nu aveau legatura cu statinele, »confirm Dr. Cannon.

Atunci cand intr-adevar apar dureri musculare determinate de statine, aceasta se poate intampla datorita faptului ca statinele interactioneaza cu alte medicamente pe care le ia persoana respectiva, ceea ce duce la cresterea nivelului de statine din sange. In cazul unei persoane din 10.000 care iau statine, medicamentele pot declansa rabdomioliza, distrugerea rapida a celulelor musculare, care poate fi chiar fatala.

Daca observi noi simptome musculare dupa ce incepi sa iei un medicament pe baza de statine, medicul iti poate recomanda sa incetezi sa-l mai iei, sa astepti o luna sau doua si apoi sa incerci sa-l iei din nou. Daca durerile musculare revin, medicul iti poate schimba doza sau tipul medicamentului sau iti poate opri medicatia.

Efecte asupra memoriei si diabet ?

In 2012, FDA a impus producatorilor de medicamente sa mentioneze pe eticheta statinelor ca anumite persoane s-au confruntat cu pierderi de memorie si alte efecte mentale. Insa Dr. Cannon subliniaza ca studiile clinice complexe au cercetat déjà efectele secundare si nu au identificat niciunul. «  Aceasta intrebare are un raspuns foarte solid, », declara acesta.

Statinele pot creste nivelul de zahar din sange – chiar suficient sa declanseze un diagnostic nou de diabet. Pe de alta parte, medicii prescriu statine persoanelor care sufera de diabet pentru a reduce riscul de boli cardiace asociate acestei afectiuni. In fond, beneficiul cardiac cantareste mai greu decat riscul redus de diabet, afirma dr. Cannon. Cercetarea cu privire la diabetul asociat statinelor este in continua desfasurare.

Medicul te poate ajuta sa decizi pe care parte a balantei statinelor esti. Indiferent de parte, statinele pot inclina balanta in favoarea ta.