Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Am polipi pe colon: ce fac mai departe ?

Am polipi pe colon: ce fac mai departe ?

Examinarile medicale la momentul potrivit sunt esentiale in prevenirea dezvoltarii cancerului.

Cancerul colorectal este una din formele de cancer cel mai usor de prevenit – daca te testezi pentru semne de alarma ascunse cat timp esti inca sanatos. Examenele medicale identifica excrescente precanceroase pe peretele colonului, care se numesc polipi, pe care medicul ii poate inlatura.

«Polipii nu sunt cancer, iar majoritatea nu au inceput inca sa se transforme in cancer, » spune Dr. John Saltzman, conferentiar univ. dr. In cadrul Harvard Medical School si director sectie endoscopie la Brigham and Women’s Hospital din Boston. «  Daca ii depistezi in faza precanceroasa, nu mai au sanse sa creasca si sa se dezvolte in cancer. »

Dar va fi necesar sa mai vii pentru testari ulterioare pentru a vedea daca au mai aparut polipi. Iata la ce sa te astepti :

Ce sunt polipii ?

Colonoscopul,  instrumentul flexibil utilizat pentru vizualizarea colonului, poate prinde si extrage polipi daca acestia sunt de dimensiuni mici. Momentul in care trebuie sa revii pentru testari ulterioare depinde de tipul polipilor pe care ii identifica doctorul si cat de mari sunt.

Polipi hiperplastici : Acesti polipi nu sunt precancerosi. Doctorii ii elimina in general, doar ca sa fie siguri.

Polipi adenomatosi : Doua treimi din polipii colonici sunt de tipul precanceros, numite adenoame. Un adenom se transforma in cancer dupa 10 ani sau chiar mai multi – daca se transforma. In mare, doar 5% din adenoame evolueaza in cancer, dar riscul individual este greu de anticipat. Doctorii indeparteaza toate adenoamele pe care le gasesc.

Polipi sesili : In trecut erau considerati nepericulosi, insa acum acest tip de adenom este considerat riscant. Si acestia sunt indepartati.

Cand sa revii la control

Dupa ce polipii sunt indepartati, va trebui sa revii pentru o colonoscopie suplimentara. Sunt 25-30% sanse ca la repetarea colonoscopiei sa fie identificati alti polipi. Durata pana la urmatorul control depinde in mare de dimnesiunea polipilor identificati la prima examinare.

  • Daca la colonoscopie sunt identificati unul sau doi polipi mici (5mm in diametru sau mai mici), riscul tau este considerat relativ scazut. Majoritatea barbatilor vor reveni la control peste cel putin cinci ani, chiar 10.
  • Daca polipii sunt mai mari (10 mm sau mai mari), mai numerosi sau au un aspect anormal la microscop, vei reveni la control in trei ani.
  • Daca nu sunt identificati polipi, «  riscul tau de cancer este acelasi ca si pentru restul populatiei si poti astepta 10 ani pana la urmatorul control, » afirma dr. Saltzman.

 Alege cele mai bune teste medicale

Cand faci o colonoscopie, trebuie sa alegi cel mai bun examen medical pentru ca medicul sa iti poata identifica polipii. In timpul pregatirii colonului pentru colonoscopie, urmati instructiunile intocmai. O alimentatie saraca in fibre timp de patru – cinci zile poate imbunatati calitatea pregatirii colonului, ne sfatuieste Dr. Saltzmann. Asta datorita faptului ca fibrele  se blocheaza in colturile si crapaturile peretelui colonic si impiedica vizualizarea acestuia de catre doctor. Pentru prevenirea cancerului cu ajutorul colonoscopiei, doctorul trebuie sa depisteze si sa indeparteze cat mai multe excrescente precanceroase.

Reducerea riscului

In urma indepartarii polipilor, sunt anumite lucruri pe care le puteti face pentru reducerea riscului de cancer de colon:

  • Consumati mai putina carne: Mentineti o alimentatie sanatoasa, cu un minim de carne rosie – in special carnuri procesate sau conservate. Studiile arata ca oamenii care consuma multa carne sunt mai predispusi cancerului de colon.
  • Aspirina : Anumite studii afirma ca aspirina poate reduce riscul general de cancer de colon, dar dovezile nu sunt clare. Daca trebuie sa iei aspirina pentru inima, atunci ti-ar putea proteja si colonul.

Calciul : Studiile au legat de asemenea alimentatia bogata in calciu cu un risc mai scazut de cancer de colon , insa si aceasta constatare este neclara. Daca deja luati 1.000 mg pe zi de calciu (preferabim din mancare) pentru a va mentine sanatatea oaselor, va administrati si un «  surplus »  de prevenire a cancerului.