Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alimentatia la scolari

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Alimentatia la scolari

Copiii cresc in continuare pana la pubertate si, in paralel, aportul caloric sporeste.

La varsta de 6 ani compozitia corporala de lipide este minima, insa dupa aceasta varsta numarul celulelor adipoase se multiplica si cantitatea de grasime creste, pregatind organismul pentru pubertate. Aceasta este perioada cea mai importanta din punct de vedere ponderal pentru viitorul adult, deoarece odata formate celulele adipoase nu dispar si nu mor (prin cura de slabire doar isi micsoreaza volumul). Deci „bagajul“ de adipocite dezvoltat intre 6 si 10 ani impreuna cu apetitul corespunzator acestuia, vor ramane constante toata viata.

Sub niciun motiv copiii nu trebuie lasati sa acumuleze kilograme in plus!

Alimentatia echilibrata, evitarea dulciurilor si activitatea fizica regulata sunt garantia unei vieti fara probleme ponderale in viitor, iar copiii grasuti sunt departe de a fi „frumosi si sanatosi“.

In majoritatea cazurilor, la varsta de 6 ani au fost deja rezolvate problemele comportamentale legate de alimentatie, iar copilul mananca cu placere atat pentru a-si satisface foamea, cat si pentru a participa la procesul de socializare pe care il implica masa. Pe langa faptul ca merge la scoala, copilul participa acum la activitati de grup (sport, programe de relaxare), dezvolta noi prietenii si contacte, avand ocazia sa manance in compania celorlalti.

Fie ca este oferita de la scoala, fie ca este adusa de acasa, exista cu siguranta o gustare in intervalul de timp pe care elevul il petrece la ore. Deoarece snack-urile si alimentele preambalate contin de obicei prea multe calorii provenite din grasime si zahar, copiii trebuie incurajati sa-si ia cu ei „la pachet“ un sandvis. Desi este monotona, aceasta varianta contine glucide lente (faina) si proteine slabe (sunca, branza, ou), care acopera necesarul energetic al copilului si elimina tentatia pentru dulciuri. Alte sugestii pentru o gustare sanatoasa sunt fructele, bauturile pe baza de lapte, biscuitii cu cereale etc.

Dulciurile "sedeaza" creierul

Zaharul are efect calmant, insa cu ce pret? Cercetarile efectuate in Statele Unite pe un grup de copii care consumau bauturi dulci au aratat ca acestia erau mai putin activi fata de grupul de control. Explicatia ar fi ca zaharul stimuleaza productia de serotonina, element chimic care da stare de bine si scade activitatea creierului. Puteti avea asadar un copil mai linistit daca il „anesteziati“ cu dulciuri, insa va fi un copil obez. Merita?

Chiar daca in aceasta perioada copiii au bani pe care ii pot cheltui cum vor, obiceiurile alimentare care le-au fost inoculate „in primii 7 ani de acasa“ ii vor face sa ia decizii corecte si responsabile in privinta fast-food-ului, snackurilor si altor produse nesanatoase.