Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alege impreuna cu medicul dermatolog tratamentul potrivit de intinerire a pielii

Articol de Dr. Tatiana Nita Medic primar Dermatovenerologie
Alege impreuna cu medicul dermatolog tratamentul potrivit de intinerire a pielii

Inaintarea in varsta urmeaza procesul de imbatranire a pielii, care se manifesta prin modificari ale tegumentului. In timp, apar semnele imbatranirii pielii, la inceput mult mai evidente pe zonele expuse radiatiilor ultraviolete (UV), respectiv fata, decolteu si maini. Initial se accentueaza ridurile de expresie, scade tonusul facial, santurile nazogeniene se adancesc si, in timp, triunghiului fetei se inverseaza. 

Exista cateva mijloace de lupta impotriva imbatranirii cutanate cum ar fi fotoprotectia vestimentara, foarte utila pentru limitarea suprafetei fotoexpuse precum si limitarea expunerilor UV inutile. De asemenea, ajuta evitarea medicamentelor fotosensibilizante.

Pornind de la interesul in continua crestere pentru aspectul fizic, s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte o intreaga industrie de produse cosmetice si de mijloace de intinerire cutanata. Iar rolul medicului dermatolog este unul esential in a ajuta fiecare persoana in parte sa ia cele mai bune decizii cu privire la ingrijirea tenului.

Interventiile estetice recomandate trebuie sa tina cont de dorintele pacientului, afectiunile pielii si modificarile fiziologice ce impun o asemenea terapie.

Peelingurile chimice

Reprezinta primii pasi in terapiile estetice, iar revolutia anti-aging a debutat odata cu introducerea Tretinoinului si a AHA (acizi alfa-hidroxicarboxilici) in tratamentele cosmetice. AHA sunt acizi carboxilici care au rolul de a regla grosimea epidermului si a dermului, imbunatatind calitatea fibrelor elastice. Atat AHA, cat si beta-hidroxiacizii, cei mai cunoscuti fiind acidul glicolic si acidul salicilic, sunt folosite frecvent in peelingurile chimice superficiale.

Mezoterapia 

Este un tratament eficient anti-aging, care aduce o imbunatatire globala a calitatilor pielii. Produsele utilizate in cadrul tratamentelor sunt cocktailuri mezoterapeutice cu multiple substante active (acid hialuronic, aminoacizi, vitamine, etc) al caror rol este de a stimula regenerarea si hidratarea tesuturilor profunde, precum si formarea colagenului. 

Tratamentele se aplica prin microinjectii si nu dor. Uneori, pot aparea local, pentru o perioada scurta de timp, roseata sau vanatai. Zonele pe care se pot aplica sunt: fata, cearcane, gat, decolteu, maini. Fiecare tratament este individualizat, iar o sedinta dureaza in medie 30 de minute.

Toxina botulinica

Este adesea utilizata pentru corectarea ridurilor, in special in tratamentul “privirii obosite”.

Volumizare faciala

Reprezinta o ajustare a imperfectiunilor fetei accentuate odata cu inaintarea in varsta. Concret, pot fi corectate formele liniilor mandibulare, forma pometilor sau a regiunii temporale. Se folosesc produse cu acid hialuronic, acesta fiind un constituent natural al pielii care se degradeaza in timp. Injectarea acidulul hialuronic se face pentru reconturarea si volumizarea structurilor fetei (pometi, buze), umplerea santurilor si a ridurilor de dimensiuni diferite, obtinerea conturului si a volumului buzelor.

Scleroterapia

Este o procedura medicala lipsita de riscuri si cu eficacitate garantata in timp, folosita pentru tratarea venelor varicoase si a vaselor superficiale vizibile si inestetice. Se adreseaza micilor dilatatii venoase superficiale aparute la nivelul gleznelor, gambelor si coapselor. 

Metoda se bazeaza pe injectarea unui agent sclerozant in vasul de sange, fapt care conduce la inchiderea vasului si eliminarea lui de catre organism in decurs de cateva saptamani.