Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Activitatea fizica

Daca exercitiile ar fi disponibile sub forma de pastile, spun expertii, toata lumea le-ar lua. Acest lucru s-ar intampla pentru ca acumularea a 30 de minute pe zi de activitate cu intensitate moderata - o plimbare in pas alert, de exemplu, sau chiar munca in gospodarie asigura un mare numar de beneficii care accentueaza sanatatea. Exercitiile amelioreaza nivelurile de colesterol, scad tensiunea arteriala, ajuta la pastrarea oaselor puternice si sanatoase si intareste sistemul imunitar. Acestea pot ameliora metabolismul si starea de spirit.

In plus, exercitiile elimina stresul. Daca faci exercitii la putin timp dupa ce reactia de stres este declansata – sa spunem fugind de un autobuz care vine – arzi hormonii de stres, asa cum este intentia naturii. Nu ai niciun autobuz la indemana? Aproape orice forma de miscare ajuta la scaderea tensiunii nefolosite din muschi. Si anumite activitati, precum yoga, tai chi si qigong (a se vedea pagina 30) si exercitiile ritmice, repetitive, precum mersul, alergarea, inotul, mersul pe bicicleta si vaslitul declanseaza, de asemenea, reactia de relaxare. Realizarea in mod regulat a acestor tipuri de exercitii te poate ajuta sa tii la distanta stresul de zi cu zi.

Pentru a accentua beneficiile de reducere a stresului, trebuie sa iti concentrezi atentia pentru a deveni constient de tine insuti - ce simti si cum simti - si de mediul inconjurator in timpul exercitiilor. Acest lucru ar trebui sa te lase mai calm si mai centrat. Aceasta abordare functioneaza la fel de bine pentru o plimbare in natura ca si pentru un antrenament de forta. Pe masura ce ridici si lasi fiecare picior sau ridici si cobori greutati, coordoneaza-ti respiratia cu miscarile, concentrandu-ti atentia in mod constient asupra senzatiilor din corpul tau.

Dupa ce incepi, devino constient de modul in care respiratia ta completeaza activitatea. Respira ritmic, repetand cuvantul fraza sau rugaciunea de concentrare pe care le-ai ales. Aminteste-ti sa adopti o atitudine pasiva. Atunci cand intervin gandurile disruptive, indeparteaza-ti mintea cu blandete de la acestea si concentreaza-te asupra miscarii si respiratiei.

O plimbare constienta

Realizarea unei plimbari constiente este un bun exemplu de exercitiu cu scop de relaxare. Pe masura ce te misti si respiri ritmic, fii constient de senzatiile corpului tau. Cum te simti pe masura ce respiratia intra prin narile tale si iese prin gura? Extinde-ti treptat constientizarea la imaginile si mirosurule din jurul tau. Observa iarba proaspat tunsa, florile, copacii, frunzele cazute, petele de soare sau norii gri. Cum se simte aerul de afara pe corpul tau? Cum se simte si se aude suprafata de sub tine? Ce ganduri iti parcurg mintea? O plimbare lenta, constienta te ajuta sa te centrezi si relaxezi. Alternativ, un pas rapid care iti impinge limitele mai departe poate fi calmant si energizant in parti egale. In aceste caz, pune mai mult accent pe senzatiile corpului tai, precum respiratia accelerata si ritmul cardiac si modul in care muschii raspund pe masura ce ii soliciti.

Siguranta mai intai de toate

Cateva avertismente sunt necesare:

  • Daca nu esti activ in mod normal sau daca ai probleme de sanatate sau o afectiune dureroasa sau incapacitanta, discuta cu doctorul tau inainte de a incepe orice program de exercitii.
  • Atunci cand faci exercitii, asculta-ti corpul. Fa doar miscari care ti se par confortabile. Pe masura ce devii mai puternic sau mai flexibil, iti poti extinde treptat gama de exercitii.
  • Incearca sa integrezi respiratia profunda, calma in rutina ta. Ti se poate parea cel mai usor sa te familiarizezi mai intai cu miscarile exercitiilor pe care le selectezi si apoi sa le combini cu respiratia profunda.
  • Daca doresti sa incerci yoga, tai chi sau qigong, participa la o ora cu un instructor experimentat care te poate ajuta sa inveti miscarile in mod corect si sa adaptezi programul la nevoile tale.