Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

4 martie, Ziua Mondiala a obezitatii

Articol de Dr. Ruxandra Avramescu Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
4 martie, Ziua Mondiala a obezitatii

Ziua Mondiala a obezitatii este sarbatorita in fiecare an in data de 4 martie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu scopul de a creste la nivel global gradul de constientizare asupra prevenirii si gestionarii obezitatii.

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocari ale sistemului actual de sanatate la nivel mondial, intrucat se datoreaza unor factori multipli, unii fiind in afara controlului nostru-factori genetici, hormonali sau de mediu. Este declarata ca fiind o boala cronica, cu complicatii metabolice/ sau nonmetabolice, care trebuie evaluate, monitorizate si tratate de catre o echipa multi-disciplinara. Managementul obezitatii trebuie sa continue o perioada lunga de timp, in care pacientul poate beneficia si de terapie cognitiv-comportamentala ( individuala/ sau de grup) care sa-l sustina in schimbarea noilor obiceiuri de viata. Deci focusul nu este numai pe scaderea in greutate , dar si pe schimbari mentale, pe un nou mod de gandire si actiune,, cat si  pe tratamentul complicatiilor asociate. Echipa din Policlinica Perla- acreditata de EASO - va ofera o abordare profesionala, complexa, multi-disciplinara, conform cu ghidurile internationale actuale.

Recomandari utile pentru managementul obezitatii

  • O scadere de numai 5% din excesul ponderal poate sa imbunatateasca starea de sanatate, dar si complicatiile date de greutate- Boli cardiovasculare, Diabet zaharat tip 2,  Boli osteoarticulare, Apnee in somn, Boli digestive, Depresie, Tulburari cognitive.
  • Incepe prin a da RESET la modul de gandire si actiune legat de ceea ce alegi sa mananci, de cat mananci, cat si de cum mananci!
  • Citeste eticheta produselor pe care le cumperi, pentru a face alegeri sanatoase, evitand EXCESUL DE SARE (>1,5 g /100 g)/ZAHAR (>15g/100g) SI GRASIMI (>20g/100g).
  • Incearca sa reduci portiile, nu neaparat alimentele favorite. Pentru asta, imparte farfuria intelgent ( ½ legume, ¼ carne sau peste si ¼ amidonoase sau fainoase)
  • Stabileste un orar al meselor, pentru a evita portii mari la ultima masa! Cina trebuie sa fie ½ din portia de la pranz!
  • Planifica meniul zilnic, cat si lista de cumparaturi!
  • Gateste cat mai mult acasa, pentru a controla calitatea alimentelor consumate!
  • Mananca la masa, relaxat, fara alte activitati concomitente ( TV, PC, citit etc) care te vor distrage de la senzatia de satietate! Mananca CONSTIENT, mesteca LENT, te va ajuta sa reduci portia!
  • Aloca timp suficient pentru un somn de calitate! Ta va ajuta sa reduci poftele pentru alimente hipercalorice, bogate in zahar si grasimi.