Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 obiceiuri care „rad“ coaja de portocala

Articol de Dr. Mihaela Bilic
10 obiceiuri care „rad“ coaja de portocala

Diminuati consumul de grasime – cu 9 cal/g, grasimea alimentara este cel mai mare dusman al siluetei si, in plus, este usor de transformat in tesut adipos de depozit. O lingura de ulei de masline, un cub de unt sau 2 linguri de smantana acopera necesarul integral zilnic de lipide – orice surplus se va duce direct pe soldurile voastre.

Eliminati complet zaharul si dulciurile, contin doar calorii goale (4 cal/g), nu aduc niciun fel de substante nutritive in organism, ci doar placere la nivelul creierului. Desertul sanatos este reprezentat de fructele proaspete.

Scoateti cuvantul PRAJIT din vocabular si din obiceiurile voastre culinare, fie ca e vorba de cartofi, carne, peste sau oua. Pe langa faptul ca e indigesta, prajeala aduce in organism produsi toxici si sporeste nejustificat continutul caloric al oricarui aliment.

Evitati sa adaugati sare in mancare – o multime de alimente sunt deja sarate prin procesul de fabricatie (paine, branzeturi, conserve, mezeluri) iar altele contin sare de la natura (lapte, legume). Inlocuiti sarea pe care o folositi la gatit cu plante aromatice sau condimente.

Mancati multe legume proaspete, sunt bogate in minerale si vitamine, dar si in fibre cu rol benefic asupra tranzitului intestinal. Dieta bogata in fibre ajuta la prevenirea constipatiei si reduce absorbtia de grasime din alimente.

Mumparati varianta cu mai putina grasime a oricarui aliment: carne rosie slaba (muschi, pulpa), carne alba (peste, pui), branza de vaci si telemea, lapte degresat etc. Evitati cascavalul, branza topita, mezelurile, carnea impanata, tocaturile.

Inlocuiti bauturile racoritoare si sucurile cu apa si aveti grija sa consumati minim 1,5 l/zi. Ceaiul si cafeaua pot fi prezente in continuare in dieta zilnica, deoarece au efect diuretic.

Eliminati complet alcoolul, este un „catalizator“ excelent pentru transformarea caloriilor alimentare in grasime de depozit, asta pe langa aportul caloric propriu de 7 cal/g.

Redimensionati-va portiile si nu uitati: farfuria ideala are diametrul de 20 cm, jumatate trebuie umpluta cu legume, un sfert cu proteine (carne/ branza/ oua), iar celalalt sfert cu glucide lente (paine/orez/paste fainoase). O portie corecta de carne are dimensiunea unui pachet de carti de joc, iar carbohidratii reprezinta garnitura. 3 linguri de orez, cartofi sau fasole, o felie de paine sau una de mamaliga sunt exemple de portii corecte de glucide lente.

Eliminati rontaielile si ciugulelile. Organizati-va programul astfel incat sa  aveti zilnic 3 mese principale, fara alte gustari suplimentare. Orice gustare declanseaza secretia de insulina, hormon care, pe langa faptul ca blocheaza arderea grasimilor de depozit, duce la scaderea glicemiei, tradusa prin senzatie de foame si nevoie de dulce.