Masuri de siguranta in Ponderas Academic Hospital

Siguranta tuturor ramane principala noastra preocupare

Ponderas Academic Hospital ia toate masurile de siguranta si face toate eforturile pentru combaterea efectelor pandemiei cu coronavirus (COVID-19). Sunt masuri exceptionale luate de intregul spital. Scopul acestora este de a proteja toti pacientii si intreg personalul astfel incat spitalul sa poata asigura servicii medicale in siguranta.
Printre masurile exceptionale pe care le intreprindem se afla testarea tuturor pacientilor internati in Ponderas Academic Hospital si testarea periodica a intregului personal, precum si implementarea unor reguli si protocoale si circuite riguroase.

 1. Triaj epidemiologic pentru toate perosanele care intra in spital;
 2. Toti pacientii admisi pentru proceduri si interventii chirurgicale sunt testati pentru noul coronavirus;
 3. Personalul spitalului este testat periodic pentru depistarea precoce a infectiei cu noul coronavirus;
 4. Circuite separate pentru pacientii cu suspiciune de covid si pentru pacientii non covid;
 5. Distanta sociala recomandata de 1.5 m este obligatorie;
 6. Masca de protectie este obligatorie, atat pentru pacienti cat si pentru angajati;
 7. Dispunem de spatii de izolare pentru cazurile suspecte de boli infectioase, separate de restul zonelor, pentru a proteja pacientii de contactul prelungit cu un posibil caz-sursa;
 8. Igiena mainilor este regula de aur. Spala-te des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde;
 9. Asiguram igiena riguroasa a tuturor spatiilor;
 10. Asiguram dezinfectia rapida si corecta a spatiilor cu substante speciale pentru igiena medicala;
 11. Asiguram echipamente de protectie pentru personalul customizat in functie de zona de risc;
 12. Indrumam telefonic pacientii cu simptome, posibili suspecti, catre apelul de urgenta 112, conform procedurilor transmise de autoritati;
 13. Respectam si implementam toate masurile recomandate de autoritati si pastram permanent legatura cu acestea;
 14. Luam masuri de informare atat pentru personal, cat si pentru pacienti. Ne asiguram ca se respecta regulile de igiena respiratorie, igiena mainilor si regulile de izolare;

Pacientii care se vor prezenta pentru perioade scurte de spitalizare:

 • proceduri endoscopice;
 • internare in regim de spitalizare de zi sau;
 • internare in regim de spitalizare continua cu durata scurta de spitalizare (la indicatia medicului curant);

Se testeaza pentru COVID19 (test Real Time PCR) in ziua anterioara procedurii sau internarii, sunt instruiti si trimisi in izolare la domiciliu si vor respecta masurile de protectie impuse:

 • este interzis dupa testare contactul cu alte persoane;
 • vor sta izolati la domiciliu si inclusiv partenerul sau persoanele cu care locuiesc vor pastra izolarea astfel incat sa nu fie deloc expusi unei posibile infectii;
 • vor respecta toate masurile de igiena si vor purta masca la iesirea din casa; 

Pacientii care se vor interna in regim de spitalizare continua, la care medicul curant decide internarea imediat dupa recoltarea testului pentru COVID19 (test Real Time PCR), se vor caza in zona dedicata pacientilor cu PCR in asteptare si vor respecta conditiile de izolare in rezerva alocata dar si masurile de protectie impuse de personalul medical. Dupa primirea rezultatului PCR negativ, se vor finaliza investigatiile preoperatorii si pacientii se vor transfera pe sectia de specialitate.

Pacientii care se prezinta in urgenta cu patologie care impune aplicarea imediata a unei solutii terapeutice (urgenta majora ce nu poate fi temporizata pana la confirmarea rezultatului PCR) vor fi internati in urmatoarele conditii:

 • Recoltarea testului RT-PCR si a analizelor de laborator, precum si investigatiile preoperatorii se vor face in Camera de Garda;
 • De aici, pacientul va urca pe un circuit dedicat in blocul operator de la etajul 1 si va ramane 24 de ore postoperator in salonul de terapie intensiva de la etajul 1 (zona dedicata pacientilor cu PCR neconfirmat);
 • Dupa primirea rezultatului PCR negativ pacientii vor fi transferati pe sectia de specialitate;

In toate situatiile descrise anterior, daca rezultatul PCR este pozitiv, se anunta Directia de Sanatate Publica si se vor lua masurile impuse, inclusiv transferul pacientului in alta unitate spitaliceasca indicata de reprezentantii DSP sau stabilita conform dispozitiilor legale aplicabile, pacientul neavand posibilitatea de a se opune la efectuarea transferului.

Va reamintim ca testul indica doar prezenta sau nu a virusului la data testarii si nu reprezinta o garantie ca el nu se va pozitiva intr-un termen oricat de scurt dupa data recoltarii.

Rezultatul Real Time PCR reprezinta statusul de la momentul recoltarii, iar acuratetea testului depinde de multi factori precum: proba cu continut necorespunzator de produs biologic, proba recoltata foarte devreme sau tarziu in evolutia infectiei, specimen recoltat / transportat necorespunzator, cauze tehnice ce tin de tehnica de lucru -  mutatii ale virusului, prezenta de inhibitori ai reactiei de PCR, nevalidarea controlului intern etc.

In acest sens, se pot impune testari ulterioare ale pacientilor, in functie de simptomatologie.

Cu toate acestea, orice actiuni intreprindem nu pot sa garanteze un anumit rezultat, implicit nu se poate garanta ca nu veti contracta virusul COVID – 19 pe durata internarii sau a convalescentei.

Astfel, Ponderas Academic Hospital nu va fi raspunzator in cazul in care infectarea se va produce dintr-o cauza externa, independenta de vointa sa si ce nu a putut fi controlata de catre acesta. Cauzele externe pot fi, dar fara a se limita la: nerespectarea izolarii, nerespectarea dispozitiilor legale adoptate pe teritoriul Romaniei, in special cele de distantare sociala, nerespectarea normelor de igiena, contactarea virusului inainte, dupa internare sau in timpul internarii, nerespectarea recomandarilor de protectie pe durata spitalizarii (purtarea echipamentului de protectie, izolarea si respectarea distantei sociale).