EDU.STOMATOLOGIE

Măsea spartă - Sfaturi de urgență pentru fractura dentară

masea_sparta1
Cu toții ne putem confrunta, la un moment dat, cu o măsea spartă. Deși dinții noștri sunt foarte rezistenți, aceștia se pot ciobi, crăpa sau chiar rupe. În unele cazuri, o măsea spartă poate reprezenta o urgență stomatologică, de aceea este foarte important să știm cum trebuie să reacționăm într-un asemenea moment și care sunt tipurile de tratament necesare.

Citește în continuare și află ce poți face dacă te confrunți cu o măsea spartă și cum se gestionează o astfel de situație.

Cauze măsea ruptă

Fracturile dentare se pot produce la fel ca orice alte fracturi ale oaselor din organism. Cel mai frecvent, acestea apar în urma unor traumatisme. De exemplu, în timpul jocului, copiii pot suferi diverse accidentări la nivelul cavității bucale, care pot determina apariția fracturilor dentare.

O altă situație în care riscul de apariție al unei fracturi de măsea este ridicat este reprezentată de prezența diferitelor afecțiuni ale dinților sau ale gingiei.

Când o măsea este devitalizată, adică atunci când nervul dintelui este scos, aceasta devine mult mai casantă, iar rezistența sa este mai mică. În astfel de cazuri, o măsea spartă poate apărea chiar și în timpul masticației alimentelor mai puțin dure.

Cele mai des întâlnite cauze care duc la o măsea spartă sunt:

  • accidentările ce provoacă traumatisme dentare;
  • consumul de alimente dure;
  • lucrări dentare mai vechi ce duc la fragilitatea structurii dintelui;
  • carii netratate la timp ce determină sporirea fragilității dintelui și, în final, ruperea acestuia (măsea ruptă).

👉 Cariile dentare se formează ca urmare a produșilor acizi eliminați de bacteriile din cavitatea bucală, care erodează smalțul dentar. Cele mai multe dintre acestea se formează la nivelul spațiilor dintre dinți, ceea ce le face greu observabile. Prin urmare, acestea sunt carii lăsate netratate, până la apariția durerii. Descoperă cum poți preveni formarea acestora din articolul Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .

Factori de risc măsea spartă

Așa cum am văzut, fractura dentară poate apărea în mai multe situații. Un dinte fracturat poate apărea chiar și din cauza unei simple fisuri dentare pe care pacientul nu o poate observa cu ochiul liber. În timp, aceasta prinde volum și poate duce la spargerea măselei.

Principalii factori de risc ce pot conduce la un dinte fracturat sau un dinte spart sunt reprezentați de:

  • practicarea anumitor sporturi (sporturi de contact);
  • unele jocuri ale copiilor;
  • masticația alimentelor dure;
  • rosul pixurilor;
  • deschiderea ambalajelor cu dinții;
  • consumul alimentelor foarte fierbinți și foarte reci, la intervale extrem de scurte unul de celălalt;
  • bruxismul (scrâșnitul dinților).

👉 Bruxismul este o afecțiune care poate degrada smalțul dentar și poate conduce la multiple afecțiuni ce creează disconfort. Poți preveni complicațiile bruxismului prin purtarea unei gutiere speciale. Află tot ce ai nevoie să știi despre acest tratament din articolul Ce este gutiera de bruxism si cum se foloseste? .

În mediile în care rănirea se poate produce ușor, fracturile dentare pot apărea cel mai adesea în cazul dinților frontali ai arcadei superioare. De aceea, în cazul sporturilor de contact este recomandată purtarea unor protecții pentru dinți, asemănătoare gutierelor.

Măsea cariată

O măsea spartă poate fi provocată și de stadiul avansat al afecțiunii de care suferă pacientul, precum:

  • carie măsea (în cazuri severe, se poate observa aspectul de măsea găurită);
  • măsea plombată, la care plomba a căzut.

👉 Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în cabinetul stomatologic. Chiar dacă pot fi tratate încă din stadiile incipiente, când sunt asimptomatice, majoritatea persoanelor ajung la medicul stomatolog când caria este avansată și durerea foarte intensă. Pentru a ști ce să faci când ai durere de la o măsea cariată, citește articolul Ce sa faci atunci cand te doare o masea cariata .

Simptome dinte rupt

În cazul traumatismului dentar, poate apărea durerea extinsă la nivelul întregii danturi și sângerarea. Astfel, este foarte important să ne prezentăm cât mai repede la medicul stomatolog.

Când vorbim despre spargerea unei măsele din cauza altor motive decât accidentările, atunci putem să ne referim la două situații:

  • dintele cu nerv;
  • dintele fără nerv.

Dacă dintele este vital (cu nerv), iar fractura se află în apropierea camerei pulpare, atunci durerea resimțită în momentul spargerii este acută. Este foarte important să nu amânăm tratamentul unei fracturi dentare, deoarece pot apărea complicații severe. Nervul poate să se infecteze, iar neglijarea infecției poate duce, în timp, chiar și la extracția dintelui.

În cazul în care dintele spart nu mai are nerv, există posibilitatea ca spargerea acestuia să nu provoace durere. Pot apărea leziuni ale limbii și a obrajilor, din cauza marginilor ascuțite ale dintelui fracturat.

masea_sparta

Alte simptome care pot apărea în cazul în care te confrunți cu o măsea spartă pot fi:

  • sensibilitatea la alimentele reci, fierbinți, dulci sau acre (unele persoane pot avea senzația că „zvâcnește măseaua”);
  • durere în timpul masticației (în special, la alimentele dure);
  • umflătură la măsea (gingia adiacentă este tumefiată);
  • obraz umflat.

Tratament măsea crăpată

Tratamentul pentru o măsea spartă diferă în funcție de fiecare caz în parte, mai precis, în funcție de cauză și de profunzimea fracturii. Mergi la medicul tău stomatolog și află ce tratamente sunt potrivite pentru tine.

Când vorbim despre traumatismele dentare care duc la eliminarea dintelui sau a unei părți a acestuia, este foarte important să știm că dintele poate fi reatașat de către medicul stomatolog. Pentru ca repararea dinților să poate fi realizată, sunt necesare următoarele condiții:

  • reatașarea să fie efectuată în termen de 30 – 60 de minute;
  • dintele să fie integru.

Este important de menționat că nu există leacuri pentru durerea de măsea și ureche pe care să le încerci acasă și care să trateze cauza simptomelor.

Acest aspect este valabil pentru multe situații stomatologice, deoarece nu se cunosc remedii naturiste pentru măseaua de minte, abces la măsea sau pentru diferite afecțiuni dentare, care și-au dovedit eficiența. Atât pentru ameliorarea simptomelor, cât și pentru vindecarea zonei afectate, sunt necesare intervențiile realizate în cabinetul stomatologic.

Fractură dentară cu rădăcina sănătoasă

O fractură dentară severă poate ajunge chiar și la nivelul camerei pulpare. În astfel de situații, este necesar tratamentul endodontic. Acesta presupune scoaterea nervului dintelui. Uneori, fractura dentară poate necesita și aplicarea unei coroane dentare.

O fractură de dimensiuni mici poate fi tratată cu ajutorul unei obturații, adică a unei plombe dentare. De asemenea, o măsea spartă poate avea nevoie de refacerea unor tratamente vechi, în cazul în care acestea există. Ulterior, urmează reconstrucția dintelui.

Fractură dentară cu rădăcina afectată

Când vorbim despre o măsea spartă care nu mai are nerv, trebuie să știm că nu se mai poate plomba, deoarece pereții dintelui rămași nu sunt suficient de rezistenți pentru a susține o plombă de dimensiuni mari. Astfel, este necesară o lucrare dentară, precum o coroană dentară. În unele cazuri, o fractură dentară poate duce la nevoia extracției dintelui, care poate fi înlocuit cu un implant dentar, ce va ține locul rădăcinii dintelui natural.

Primul ajutor în caz de măsea spartă

În funcție de cauza care a dus la spargerea măselei, poți simți durerea imediat sau după o perioadă de timp. În cazul unui traumatism, este necesar să contactezi medicul stomatolog, pentru a primi recomandările potrivite situației, până la momentul în care ajungi la cabinet.

De asemenea, este important de menționat că orice modificare de aspect a dintelui necesită efectuarea unui consult stomatologic. Chiar dacă nu simți durere, dar observi o măsea crăpată sau o mică fisură, este necesar a merge cât mai repede la medic. Acesta evaluează starea de sănătate a dintelui și a întregii cavități bucale și îți oferă cel mai bun tratament pentru durerea de măsea.

Dacă te întrebi ce este de făcut când te confrunți cu măsele sau dinți rupți, iată câteva remedii împotriva durerii de măsea:

  • aplicarea compreselor reci sau cu gheață pe obraz, în dreptul zonei afectate;
  • clătirea cavității bucale cu apă cu sare pentru durerea de măsea.

Medicul stomatolog îți poate recomanda și administrarea unor medicamente (pastilă durere măsea), precum:

  • antiinflamator pentru măsea;
  • antibiotic pentru durerea de măsea, în caz de infecție, precum abcesul (măsea infectată).

O măsea spartă devine o urgență stomatologică când se asociază cu:

  • avulsii - eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa;
  • luxații - deplasarea anormală a dintelui în alveolă;
  • fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare.

Astfel de urgențe stomatologice trebuie tratate cu foarte multă seriozitate, deoarece pot provoca modificări ireversibile asupra dentiției. De aceea, consultă medicul stomatolog în cea mai scurtă perioadă de timp.

Prevenție măsea spartă

Nu există un proces specific pe care îl poți adopta pentru a preveni fracturile dentare sau ruperea unui dinte. Cu toate acestea, unele acțiuni pot proteja integritatea dinților. Printre acestea se află:

  • evitarea loviturilor, a traumatismelor;
  • consumarea alimentelor moi și evitarea celor dure;
  • tratarea bruxismului;
  • respectarea regulilor de igienă;
  • tratarea cariilor încă din stadiile incipiente;
  • controlul periodic la medicul stomatolog;
  • efectuarea unui periaj profesional și a unui detartraj al dinților la un interval de aproximativ 6 luni.

👉 Detartrajul este o procedură stomatologică prin care placa bacteriană și tartrul sunt eliminate. Aceasta este esențială pentru menținerea sănătății danturii pe o perioadă cât mai lungă de timp. Află ce presupune realizarea unui detartraj și care sunt beneficiile acestuia din articolul Cat costa detartrajul dentar in 2023 si de ce este important .

Prevenția diferitelor afecțiuni, printre care și fisurile dentare, constă în vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. Pe parcursul acestor vizite, medicul stomatolog poate verifica dacă lucrările dentare pe care le avem sunt încă potrivite și nu afectează structura dintelui. De asemenea, în timpul controlului stomatologic, medicul identifică apariția eventualelor afecțiuni ale cavității încă din stadiul incipient și recomandă tratamentele potrivite.

Fisura dentară sau o măsea spartă pot reprezenta o experiență neplăcută pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme stomatologice.

Crăpăturile sau spargerea structurii dentare poate apărea la orice dinte, măsea (molar) sau măsea de minte. Indiferent de localizare, este necesar să te prezinți cât mai repede la medicul stomatolog. Nu există remedii naturiste care să vindece un dinte fisurat, ci doar proceduri realizate în cabinetul stomatologic. Nu amâna vizita la medic, deoarece afecțiunea se poate agrava și genera complicații severe.

Bibliografie:

  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/repairing-a-chipped-or-broken-tooth, accesat la data 06.04.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21628-fractured-tooth-cracked-tooth, accesat la data 06.04.2024;
  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/chipped-broken-or-cracked-tooth/, accesat la data 06.04.2024;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/how-to-fix-a-chipped-tooth, accesat la data 06.04.2024;
  • www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/toothache-relief-from-a-cracked-or-broken-tooth-1059317, accesat la data 06.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.