EDU.STOMATOLOGIE

Ce este o carie interdentară și cum se tratează

interdentare1
Spațiile minuscule dintre dinți (zonele interdentare) au un risc crescut de carii. Astfel de carii sunt dificil de detectat cu ochiul liber și imposibil de curățat doar cu periuța de dinți. În articolul ce urmează, vei afla ce este o carie interdentară, ce simptome prezintă, pentru a o recunoaște la timp și ce tratament se recomandă, pentru a avea o dantură sănătoasă.

Ce sunt cariile interdentare (carii între dinți)?

Caria interdentară (numită și carie interproximală) este acea leziune carioasă care apare pe suprafața laterală a dinților și care afectează doi dinți vecini. Este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice pentru care pacienții ajung în cabinetul de medicină dentară.

Riscul ca o carie dentară să devină gravă și să afecteze major sănătatea dinților scade atunci când pacienții se prezintă din timp la medicul stomatolog și urmează tratamentul recomandat de specialist.

Ce cauze au cariile interdentare?

Nu poți ajunge la spațiul dintre dinți doar cu o periuță clasică.

Bacteriile pot ajunge aici și prolifera, fără a putea fi eliminate de perii moi sau tari ai periuței tale. De fapt, această zonă din gură este cea mai expusă la bacterii.

Cariile interdentare afectează toate tipurile de dinți. Totuși, sunt mai întâlnite la molari. Iată care sunt principalele cauze ale cariilor interdentare:

  • Resturile de alimente între dinți;
  • O igienă orală incompletă - persoanele care se bazează doar pe spălatul pe dinți au un risc mult mai mare de a dezvolta carii între dinți. Medicii stomatologi recomandă și folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal;
  • Amânarea vizitei la stomatolog;
  • O alimentație bogată în dulciuri, carbohidrați simpli, alimente acide;
  • Un defect al smalțului;
  • Fumatul - creează un dezechilibru la nivelul cantității de salivă. Fumatul contribuie la o salivă mai vâscoasă, fapt care nu este benefic procesului natural de curățare a dinților.

Tipuri de carii interdentare

Nu există o clasificare specifică a diferitelor tipuri de carii dentare.

Totuși, există anumite variații, în funcție de locație și de severitate. Iată în ce mod pot fi diferite cariile interdentare:

  • În funcție de locație - cariile interdentare apar mai ales între premolari și molarii incisivi, însă pot apărea și în zona incisivilor;
  • În funcție de gradul de severitate - similar altor tipuri de carii, și cele interdentare pot progresa în funcție de severitate, care evoluează direct proporțional cu trecerea timpului. Mai întâi, apare carierea smalțului dentar. La început, pot să nu existe semne. Acestea vor fi detectate în timpul consultului stomatologic. În timp, caria devine mai mare și ajunge la stratul următor, dentina. În cazuri grave, caria poate ajunge la pulpa dintelui, unde poate cauza durere severă și infecție.

Ce simptome au cariile interdentare?

În stadiile inițiale, atunci când este afectată doar suprafața exterioară a dintelui, caria interdentară nu prezintă simptome specifice. Tocmai din acest motiv, majoritatea pacienților nu-și dau seama de existența ei.

Pentru că este localizată între doi dinți vecini, caria interdentară este și mai greu de observat cu ochiul liber. Însă, atunci când este într-un stadiu mai avansat, caria dentară poate cauza:

  • Sensibilitate dentară;
  • Durere în general;
  • Durere ascuțită în timpul mesei, mai ales în cazul alimentelor dulci, reci sau fierbinți;
  • Durere în momentul mușcăturii;
  • Spații vizibile între dinți;
  • Infecție;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Gust neplăcut.

👉 Cariile interdentare pot apărea inclusiv la copii. Iată cum se trateaza durerea de dinti la copii .

Pentru a afla dacă te confrunți cu o carie interdentară, este necesar să te prezinți la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate, deoarece multe dintre formațiunile carioase nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar tratamentul acestora se realizează doar în cabinetul de medicină dentară.

O carie dentară netratată la timp, adică cea care nu este curățată și obturată corespunzător, cu materiale fizionomice, poate progresa foarte mult, poate distruge o suprafață dentară foarte mare și poate ajunge până la nivelul pulpei dentare, care se găsește în interiorul dintelui.

Complicații ale cariilor interdentare

Atunci când procesul carios ajunge la nivelul nervului, simptomele sunt mult mai profunde, durerile fiind mult mai mari și cu o durată mai lungă de timp.

Aceasta ar fi una dintre complicațiile unei carii. O altă complicație ar putea fi pierderea efectivă a smalțului dentar, prezent în cavitatea orală. Aceasta poate duce până și la nevoia extracției dintelui afectat.

Tratamentul cariei interdentare

În funcție de severitatea cariei interdentare, există mai multe proceduri care pot fi folosite. Iată care sunt cele mai comune dintre ele:

  • Recalcifierea - dacă o carie interdentară este detectată timpuriu, încă nu a afectat smalțul dentar. Aplicarea de gel cu fluor poate ajuta la recalcifierea dinților;
  • Plombă dentară - dacă o carie interdentară a pătruns în smalțul dentar, poate fi nevoie de o plombă, pentru a reface aspectul și funcțiile dentare. Partea afectată poate fi eliminată, iar golul rămas umplut cu material compozit;
  • Tratament de canal radicular - lăsată netratată, o carie interdentară poate afecta pulpa dentară, zona centrală a dintelui. În acest caz, cea mai bună soluție este tratamentul de canal. Implică îndepărtarea pulpei dentare, eliminarea bacteriilor, dezinfectarea zonei și umplerea cu un material biocompatibil, apoi acoperirea cu material de obturație;
  • Coroană dentară - se folosește dacă respectiva carie este prea mare pentru obturație dentară sau pentru a proteja structura dintelui după tratament de canal;
  • Extracția dentară - este cea din urmă soluție atunci când dintele nu mai poate fi salvat, adică în cazuri de carii dentare grave. Extracția are loc dacă există riscul ca infecția să se răspândească la alți dinți sau la maxilar. Spațiul rămas liber va trebui înlocuit cât mai repede cu un implant dentar, cu o punte sau cu o proteză dentară, pentru a evita complicațiile.

👉 Implantul dentar este o soluție optimă pentru a înlocui un dinte lipsă. Citește mai multe în articolul Implanturi dentare .

Prevenirea cariilor interdentare

Pentru că principala cauză a apariției cariilor dentare este acumularea de bacterii, un mod eficient de a preveni această afecțiune este igiena orală corectă.

Periajul dentar realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, prin mișcări ușoare, circulare, cu durată de minimum 2 minute a întregului proces de igienizare. În acest mod, vei obține o dantură curată, o respirație proaspătă și vei zâmbi cu încredere.

În cazul cariei interdentare, medicii stomatologi recomandă ca măsură de prevenție, pe lângă periajul simplu, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură. În acest fel, vei înlătura complet resturile alimentare și bacteriile de la nivelul cavității orale.

Totodată, este important să te prezinți la controalele regulate în cabinetul de medicină dentară, la fiecare 6 luni, când medicul va putea să analizeze statusul dentar și să identifice din timp apariția anumitor carii.

O dantură sănătoasă te va ajuta să ții în echilibru întregul organism și să ai o stimă de sine ridicată, atunci când zâmbești fără rețineri.

👉 O igienă orală completă este esențială pentru a preveni cariile interdentare. Iată ce presupune igiena orala corecta .

Când să mergi la medic?

Este recomandat să mergi la stomatolog cât mai repede, dacă suspectezi o carie interdentară. Iată de ce este indicat să mergi cât mai repede la medic:

  • Intervenția timpurie este vitală - cariile interdentare descoperite din timp pot fi tratate destul de ușor. Cu cât aștepți mai mult, cu atât caria interdentară se adâncește și poate necesita intervenții de amploarea și costisitoare;
  • Durerea nu este, mereu, un semn - cariile interdentare pot progresa în lipsa durerii până când caria afectează dentina. Nu aștepta apariția durerii. Programează un consult stomatologic;
  • Prevenirea complicațiilor - lăsate netratate, cariile interdentare pot duce la complicații grave, precum infecții, abces și pierderea dinților.

Întrebări frecvente despre cariile interdentare

Cariile interdentare pot afecta oameni de toate vârstele, de la copii, la vârstnici. Dacă încă mai ai nelămuriri legate de cariile interdentare, iată răspunsurile la câteva dintre întrebările frecvente despre această problemă.

Este posibilă curățarea cariei interdentare?

Nu, din păcate nu poți curăța tu singur caria interdentară. Totuși, poți lua măsuri pentru a preveni înrăutățirea problemei.

  • Curăță spațiile interdentare prin folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal;
  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, cu o pastă cu fluor;
  • Mergi la stomatolog la 6 luni și solicită curățări profesionale.

Există carii interdentare între măsele?

Da, există carii interdentare între molari. De fapt, sunt întâlnite chiar des. În aceste spații pot rămâne blocate resturi de alimente și se pot acumula bacterii.

Din păcate, există un risc ridicat de carii între măsele, deoarece spălatul pe dinți nu este suficient pentru a curăța aceste spații înguste.

Cum să scapi de cariile interdentare?

Din păcate, nu poți scăpa de cariile interdentare acasă. Ele necesită intervenția stomatologului și tratamente specifice, în funcție de severitate. Cazurile ușoare pot necesita recalcifiere, în timp ce acelea grave pot necesita chiar extracția.

Cum se tratează o carie profundă?

Tratarea cariilor interdentare implică, cel mai adesea, o obturație dentară, iar pentru cazurile grave, unde este afectată pulpa dentară, pot necesita tratamente de canal.

Cum se tratează o carie superficială?

Cariile superficiale pot necesita doar recalcifiere sau plombă dentară. În acest caz, medicul va discuta cu tine și ce măsuri poți lua pentru a evita progresul:

  • Menținerea unei igiene orale complete prin perajul dentar, folosirea aței dentare și a apei de gură;
  • Limitarea consumului de alimente și băuturi acide;
  • Consultul stomatologic la 6 luni, pentru igienizări profesioniste și verificarea stării spațiilor interdentare.

Cum arată o carie interdentară?

Poate fi dificil să observi o carie interdentară, mai ales dacă apare la o oarecare distanță de dinții incisivi. Totuși, există câteva semne care pot indica prezența cariilor interdentare:

  • Decolorarea - în stadiile incipiente, cariile interdentare au o nuanță gălbuie sau de alb șters în zona smalțului dintre dinți. Pe măsură ce decolorarea progresează, va căpăta nuanțe de maro sau negru;
  • Pierderea smalțului dentar - în unele cazuri, poți observa o zonă ușor mai aspră, acolo unde s-a deteriorat smalțul dentar din cauza cariei.

Dacă bănuiești că ai carii interdentare, este important să te adresezi medicului stomatolog pentru diagnostic și tratament. Cu cât beneficiezi mai devreme de tratament, cu atât ai șanse mai mari de a avea, din nou, dinți sănătoși.

Se poate forma carie interdentară la rădăcina?

Cariile interdentare se pot forma și la rădăcina dintelui sau măselei. Acest lucru este foarte des întâlnit la adulți. Iată de ce poate apărea:

  • Gingiile se retrag - un motiv pentru apariția cariilor interdentare la baza dinților este și retragerea gingiilor. În timp, acestea se retrag și expun rădăcina dentară. Retragerea poate avea cauze dintre cele mai diverse, de la boli gingivale, la periaj agresiv și înaintarea în vârstă;
  • Suprafața rădăcinii este sensibilă - rădăcina dintelui, față de coroana acoperită de smalțul dentar, este protejată de un strat ceva mai subțire (cement dentar). Acesta face față mai greu acumulării de bacterii decât smalțul. Odată gingiile retrase, bacteriile se pot acumula ușor la rădăcina dentară, inclusiv în spațiile interdentare, și pot contribui la apariția cariilor;
  • Spațiul interdentar - dacă există spații între dinți sau între măsele, există un risc mai mare de acumulare a bacteriilor, chiar și la rădăcina dintelui.

Se poate forma carie între dinții din față?

Cariile interdentare se pot forma și la dinții din față, deși apar mai des la molari. De ce se întâmplă acest lucru? Iată câteva posibile explicații:

  • Grosimea smalțului dentar - dinții din față au un smalț dentar ceva mai subțire prin comparație cu molarii. Acest fapt îi face mai susceptibili la carii;
  • Expunerea la zahăr - dinții din față vin în contact direct cu alimentele și băuturile dulci. În lipsa unei igiene orale corecte și complete, bacteriile se hrănesc cu zahărul din gură și produc acid care deteriorează smalțul.

Se poate forma o carie sub gingie?

Cariile interdentare se pot forma și sub linia gingiei. În acest caz, poartă numele de carii interdentare subgingivale.

Astfel de carii sunt mai dificil de diagnosticat și tratat, deoarece sunt ascunse sub gingie. Pot apărea ca urmare a retragerii gingivale, acumulării de placă bacteriană sau a unei boli parodontale.

Ce diferență există între caria la colet și caria interdentară?

Caria la colet apare la baza dintelui, aproape de gingie, în special în partea din față, în timp ce caria interdentară apare între dinți sau între măsele.

Ce este caria ocluzală? Cu ce diferă de caria interdentară?

Cariile dentare sunt coronare, care apar la nivelul coroanei dentare (cele mai răspândite), ocluzale, care apar pe suprafața dintelui pe care mușcăm, carii interdentare, cele care apar între dinți și carii de colet, adică acele care care se formează pe linia gingivală.

Caria ocluzală apare ca urmare a acumulării de bacterii în anumite fisuri dentare, în timp ce caria interdentară apare ca urmare a acumulării de bacterii între dinți, în spații inaccesibile periuței de dinți.

Se poate forma carie lângă gingie?

Se pot forma carii interdentare chiar și lângă gingie, între dinți.

Pot apărea lângă linia gingiei și pot afecta smalțul în zona în care dintele întâlnește gingiile.

De asemenea, mai există și carii interdentare în zona cementului dentar, mai aproape de rădăcina dintelui. În ambele cazuri este necesară intervenția stomatologului.

Este foarte important să știi că aceste carii interdentare nu trec de la sine. Ele necesită tratament profesionist și apoi o igienă corectă și completă. Poți preveni progresul cariilor interdentare prin igiena interdentară (prin ață dentară, apă de gură, duș bucal), limitarea consumului de alimente și băuturi acide sau dulci și consultul stomatologic la 6 luni.

Bibliografie:

  • Do You Have a Cavity Between Your Teeth?, https://www.healthline.com/health/cavity-between-teeth
  • Interdental cavity processes of the lateral group, https://ijmd.ro/2023/interdental-cavity-processes-of-the-lateral-group/
  • Quantification of carious pathogens in the interdental microbiota of young caries-free adults, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634565/
  • An Overview of Different Interdental Cleaning Aids and Their Effectiveness, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630384/
  • Dental flossing and interproximal caries: a systematic review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16567548/
  • Interdental Spacing and Caries in the Primary Dentition, https://www.aapd.org/globalassets/media/publications/archives/warren2-03.pdf

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.