Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Semne de alarma: crestere inexplicabila in greutate

Cresterea inexplicabila in greutate inseamna acumularea kilogramelor in conditiile in care se mentine acelasi aport de alimente sau lichide si nu se modifica nivelul activitatii fizice. Printre cauze se afla retentia de fluide, sarcina, constipatia sau unele tumori. Cresterea inexplicabila in greutate poate fi periodica, continua sau rapida.

Despre

Majoritatea persoanelor se ingrasa deoarece consuma o cantitate mai mare de alimente si bauturi cu un continut caloric mai ridicat decat pot metaboliza prin miscarea fizica efectuata zilnic si prin functiile organismului. Insa, in anumite cazuri, cresterea in greutate poate fi determinata de o problema de sanatate. Multe dintre cazuri nu sunt periculoase, dar anumite simptome care insotesc cresterea rapida in greutate pot sa semnaleze o urgenta medicala.

Cresterea inexplicabila in greutate poate fi periodica, cand apar fluctuatii regulate ale greutatii. Un exemplu este perioada ciclului menstrual. Cresterea inexplicabila in greutate care este periodica, insa pe termen lung, poate fi rezultatul sarcinii, care dureaza 9 luni. Pe de alta parte, cresterea inexplicabila in greutate rapida poate fi consecinta efectelor adverse ale medicamentelor.

 

Cauze

Sarcina

Este cea mai frecventa cauza a cresterii inexplicabile in greutate. Multe femei se alimenteaza in mod intentionat in cantitati mai mari pentru a ajuta la dezvoltarea fatului. In timpul sarcinii, majoritatea femeilor acumuleaza kilograme ca urmare a cresterii fatului – acest surplus de greutate este reprezentat de fat, placenta, lichid amniotic, flux sanguin marit si cresterea in dimensiuni a uterului.

Citeste mai mult despre greutate normala in sarcina.

Schimbarile hormonale

Intre 45 si 55 de ani, femeile intra in etapa menopauzei. In etapa fertila, estrogenul – hormonul responsabil pentru menstruatie si ovulatie – incepe sa scada. Odata instalata menopauza, estrogenul este la un nivel prea scazut pentru a induce menstruatia. Modificarile hormonale aparute intre 45 si 65 de ani determina incetinirea metabolismului, care are ca efect cresterea in greutate, cu acumularea de kilograme indeosebi in jurul taliei si pe solduri.

Citeste mai multe despre modificarile care apar la menopauza.

Pe langa schimbarile hormonale induse de menopauza, femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) pot, de asemenea, sa se ingrase. SOP este o afectiune frecventa, care influenteaza modul de functionare a ovarelor. Simptomele includ menstre neregulate, dificultatea de a ramane insarcinata, pilozitate excesiva si crestere in greutate. Cauza exacta a SOP nu este cunoscuta, dar se crede ca este legata de functionarea hormonala, inclusiv de excesul de insulina sau testosteron.

Schimbarile hormonale care apar la varsta a doua pot de asemenea sa incetineasca metabolismul, cee ace favorizeaza cresterea in greutate. Alte afectiuni care influenteaza nivelurile hormonale pot sa provoace cresterea in greutate la ambele sexe. Acestea sunt:

  • Hipotiroidismul
  • Sindromul Cushing
  • Cresterea nivelului de cortizol (hormonul stresului)

Tiroida hipoactiva

Tiroida hipoactiva (hipotiroidismul) se declanseaza cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, care au un rol de baza in reglarea metabolismului. Desi manifestarile tiroidei hipoactive pot aparea la orice varsta si indiferent de sex, cel mai frecvent se regasesc la femeile in varsta. Cand exista insuficienti hormoni tiroidieni, metabolismul organismului incetineste, ceea ce determina cresterea in greutate, afirma specialistii. Afectiunea este, de obicei, tratata prin tratament de substitutie hormonala tablete numite levotiroxina).

Sindromul Cushing

Sindromul Cushing este foarte rar – afecteaza 1 persoana la 50.000 – si este cauzat de niveluri crescute ale hormonului cortizol. Boala se poate dezvolta ca efect advers al administrarii indelungate de tratament cu steroizi (sindrom Cushing iatogenic) sau ca o consecinta a unei tumori (sindrom Cushing endogen).

Cresterea in greutate este un efect frecvent – este vizibila in special in zona pieptului, a fetei si a stomacului, cortizolul fiind responsabil cu redistribuirea grasimii in aceste zone. In functie de cauza, tratamentul specific implica reducerea sau renuntarea completa la administrarea de steroizi sau interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii.

Menstruatia

Cresterea in greutate periodica este adesea provocata de ciclul menstrual. In aceasta perioada, femeile sufera de retentie de apa sau balonare. Modificarea nivelurilor de estrogen si progesteron poate determina acumularea de kilograme. In mod normal, cresterea este de cateva kilograme, care dispar cand se incheie perioada menstruala in luna respectiva. Acestea reapar in luna urmatoare, la inceputul perioadei menstruale si, uneori, in timpul ovulatiei.

Retentia de fluide

Cresterea inexplicabila in greutate poate fi rezultatul retentiei de fluide (retinerea apei in organism). Numita si edem, afectiunea provoaca umflarea limbii, mainilor, picioarelor, fetei, abdomenului. Persoanele cu insuficienta cardiaca, boala renala sau cele care urmeaza un anumit tratament medicamentos sunt la risc sa acumuleze kilograme. Daca nu sunt prezente alte simptome, vorbeste cu medicul tau despre cresterea rapida in greutate si despre retentia de fluide.

Stresul si tulburarile de dispozitie

Stresul determina productia crescuta de cortizol – hormonul stresului. Mancarea poate fi un mijloc de compensare, sustin specialistii. Insa, poate aparea un cerc vicios – cresterea in greutate provocata de depresie poate sa accentueze depresia, ceea ce determina acumularea altor kilograme. Persoanele care mananca pe fond emotional trebuie sa gaseasca alte forme de compensare, precum activitatea fizica, un hobby, conversatiile telefonice cu un prieten, plimbarile sau baile relaxante.

Lipsa de somn

Unele studii arata ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la exces ponderal in comparatie cu cele care beneficiaza de 9 sau mai multe ore de somn. Nu se cunoaste motivul exact, insa una dintre teorii sustine ca persoanele private de somn au niveluri scazute ale leptinei, substanta care induce senzatia de satietate, si niveluri crescute ale grelinei, hormonul care stimuleaza foamea.

Afla mai multe despre cum este influentata greutatea de lipsa somnului

Medicamentele

Cresterea inexplicabila in greutate poate fi cauzata de anumite medicamente, inclusiv:

  • Corticosteroizi
  • Antidepresive
  • Antipsihotice
  • Anticonceptionale
  • Insulina

Cresterea in greutate este un efect frecvent in randul celor care iau insulina pentru controlul diabetului, deoarece insulina regleaza nivelul glicemiei. Unele persoane care sufera de mult timp de diabet au tendinta sa manance mai mult pentru a preveni scaderea glicemiei – hipoglicemia.

De asemenea, corticosteroizii sunt folositi in tratarea multor afectiuni, inclusiv astm sau artrita. Folosirea pe termen lung a corticosteroizilor sub forma de tablete pare sa creasca apetitul in cazul unor persoane, ceea ce duce la acumularea kilogramelor. Cu cat doza de steroizi este mai mare, cu atat sunt mai mari sansele sa iei in greutate mai multe kilograme, sustin specialistii. Mecanismul este urmatorul: steroizii induc senzatia de foame prin influentarea zonelor din creier responsabile cu senzatia de foame si satietate. Prin urmare, un control riguros al alimentatiei in perioada in care urmezi tratament cu steroizi previne foamea exagerata. Nu se recomanda reducerea sau intreruperea brusca a tratamentului cu steroizi. Astfel, daca te ingrijoreaza surplusul ponderal, vorbeste cu medicul tau, care te va ajuta sa controlezi greutatea.

Cand sa mergi la doctor

Simptomele cresterii inexplicabile in greutate difera de la persoana la persoana, in functie de cauza. Simptomele asociate pot fi disconfortul abdominal sau durerea si balonarea. Mai pot aparea edeme (umflarea) la nivelul abdomenului, in alte zone ale corpului sau la nivelul extremitatilor (brate, picioare, talpi, maini).

Mergi urgent la medic daca apar urmatoarele simptome:

  • Febra
  • Sensibilitatea pielii
  • Dificultati de respiratie
  • Dificultate la inghitire
  • Picioare umflate
  • Palpitatii
  • Transpiratie
  • Tulburari de vedere
  • Crestere rapida in greutate

Cand aceste simptome insotesc cresterea inexplicabila in greutate poate fi vorba de o afectiune serioasa.

 

Investigatii

Medicul iti va pune o serie de intrebari cu privire la simptome, stil de viata si istoric medical. De asemenea, specialistul va recomanda analize de sange pentru verificarea nivelurilor hormonale si a starii functiei renale, precum si alti markeri care pot evidentia probleme de sanatate. Ar putea fi necesare si urmatoarele investigatii: ecografie, radiografie, rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau tomografie computerizata (TC).

Tratament

Exista cateva metode pentru tratarea cresterii inexplicabile in greutate. Cea mai buna metoda depinde de cauza care a declansat problema. De exemplu, cand cauza este un dezechilibru hormonal, medicul va prescrie medicatie pentru echilibrarea nivelurilor hormonale. Aceasta medicatie depinde de tipul de hormoni afectati si, de obicei, este administrata pe termen lung. In cazul in care medicatia este cauza problemei, medicul va recomanda un alt tip de tratament.

 

Surse de informatie

  • www.nhs.uk
  • www.healthline.com