
Bradicardia reprezinta o tulburare a frecventei batailor normale ale inimii, in sensul scaderii acestora, dar cu mentinerea ritmului sinusal (fiziologic). Aceasta stare patologica din sfera cardiologiei pediatrice poate aparea fie ca urmare a unei afectiuni a inimii (sursa intrinseca), fie drept consecinta a unei afectiuni sistemice (sursa extrinseca). Indiferent de modul in care s-a instalat, bradicardia trebuie adresata medicului pediatru, in scopul depistarii cauzei si instituirii tratamentului adecvat.
Afla, in cele ce urmeaza, ce este, mai exact, bradicardia la copii si din ce cauze se instaleaza, care sunt principalele semne si simptome asociate, cum se poate depista sursa bradicardiei, precum si ce tratamente trebuie aplicate pentru restabilirea frecventei normale a cordului.
Despre bradicarie (puls mic) la copii. Cauze
Prin bradicardie se intelege o scadere a frecventei cardiace (numarul de batai pe minut) sub limita inferioara a normalului (bradicardia definitie).
Pentru a se putea folosi denumirea de bradicardie, pacientul pediatric trebuie sa se afle intr-o stare normala, fara sa fie supus unor factori ce ar putea afecta rezultatul masuratorii numarului de batai (ex: somn, stres, efort fizic).
Copiii, inca de la nastere si pana implinesc varsta de 18 ani, trec prin mai multe perioade evolutive diferite. Astfel, este important sa se retina faptul ca limitele in care se incadreaza o frecventa cardiaca normala sunt adaptate intotdeauna varstei copilului.
Ce scade pulsul inimii (puls mic cauze)
Cu toate ca, de multe ori, este necesar sa se investigheze in amanunt de ce scade pulsul la copii, exista cateva cauze principale pentru care se poate intalni bradicardia:
- Bradicardie sinusala - reprezinta principala cauza de bradicardie la copii; presupune simpla existenta a unui ritm scazut al batailor inimii, generat de nodulul sinoatrial (NSA); de cele mai multe ori bradicardia sinusala este un răspuns fiziologic normal; disfunctia NSA sau alti factori care pot creste actiunea sistemului parasimpatic pot favoriza bradicardia sinusala la copil;
- Hipervagotonie (stimularea in exces a nervului vag) - nervul vag reprezinta o componenta parasimpatica a sistemului nervos vegetativ; activat in exces, acesta poate reduce numarul de batai cardiace mai mult decat este necesar;
- Interventii chirurgicale (pe cord) in antecedente - cauza intrinseca, adesea responsabila pentru instalarea bradicardiei la copii;
- Bradicardie iatrogena (de cauza medicamentoasa) - consecinta a tratamentului cu medicamente pentru puls marit (betablocante, blocante ale canalelor de calciu) sau care scad indirect frecventa cardiaca (ex: opioidele);
- Bloc de nod atrioventricular - transmiterea impulsurilor electrice porneste in mod corect de la sursa (nodul sinoatrial), insa este incetinita sau blocata la nivelul nodului atrioventricular.
Valori bradicardie la copii. Diferenta tahicardie si bradicardie
Denumirile de tahicardie si bradicardie, desi pot parea asemanatoare, sunt opuse din punctul de vedere al semnificatiei si, astfel, este extrem de important sa se cunoasca ce inseamna fiecare in parte.
Prin urmare, in timp ce bradicardia indica un puls scazut, tahicardia indica o frecventa crescuta a batailor inimii, fata de limita superioara a normalului.
Pentru a putea incadra frecventa batailor cardiace a unui copil in denumirea de bradicardie, este esential sa se cunoasca limitele considerate a fi normale pentru varsta respectiva.
In special in cazul copiilor aflati in primele luni sau primii ani de viata, limitele fiziologice se modifica in mod constant. Pe masura ce copilul se apropie de varsta adolescentei, acestea au tendinta de apropiere de limitele adultului. Totusi, la modul general, se poate considera:
- La copiii cu varsta de maximum un an - bradicardia apare la o frecventa de sub 100 de batai pe minut;
- La copiii prescolari - limita este reprezentata de 80 de batai pe minut;
- Pentru copiii aflati in scoala - limita coboara pana la 70 de batai pe minut;
- Pentru adolescenti - limita inferioara se suprapune cu cea a adultului si se considera bradicardie un puls sub 60 de batai pe minut (ex: puls 55, puls 57 si puls 58 ridica suspiciunea suficient de mult).
Probleme cu inima la copii - simptome (bradicardie)
In cazurile de bradicardie usoara sau moderata, in special in bradicardia sinusala, tabloul clinic poate fi unul asimptomatic sau cu simptome foarte putin sesizabile.
In general, in cazul in care se poate evidentia un tablou clinic, simptomatologia poate include cateva manifestari, adesea legate de afectiunea de fond:
- Ameteli;
- Sincope;
- Letargie (la sugari);
- Dificultati de alimentare (la sugari);
- Oboseala marcata;
- Toleranta scazuta la efort.
La aceste semne si simptome se pot adauga si alte manifestari, variind in functie de cauza declansatoare a bradicardiei.
Pulsul mic la copii - diagnostic
Diagnosticul in bradicardie se axeaza in special pe identificarea bolii de fond sau a posibilitatii existentei unei bradicardii sinusale.
Prima etapa este reprezentata de preluarea istoricului medical (personal si familal). In cazul in care copilul este prea mic, parintii vor furniza informatiile medicale necesare. Ulterior, este efectuat un examen clinic complet, cu focus asupra sistemului cardiovascular si respirator.
In cadrul examenului se vor evalua frecventa cardiaca si ritmul cardiac (pentru depistarea sau excluderea unui bloc de conducere). Aceste doua probe se vor completa de auscultatia cardiaca, pentru identificarea unor posibile zgomote patologice.
Testele paraclinice pot veni in completarea celor clinice. Astfel, medicul:
- Va monta electrozi in puncte precise si va efectua un EKG - aceasta investigatie evidentiaza activitatea electrica a cordului; pot fi evidentiate blocurile atrioventriculare, precum si prezenta unui alt ritm patologic;
- Va evalua imagistic cordul, printr-o ecografie cardiaca - evaluarea ecocardiografica poate evalua cordul atat din punct de vedere structural, cat si functional;
- Va putea suplimenta cu testul de efort - doar acolo unde diagnosticul impune efectuarea acestei probe.
Tratament bradicardie. Medicamente pentru bradicardie
Combaterea bradicardiei prin tratament variaza atat in functie de gradul de severitate al afectiunii (ex: bradicardia severa necesita interventie imediata, iar cea asimptomatica sau bradicardia sinusala pot necesita doar monitorizare), cat si in functie de boala de fond.
Astfel, tratamentul este mai mult legat de afectiunea ce a determinat bradicardia (ex: blocuri atrioventriculare, malformatii cardiace). In cazul bradicardiei iatrogene (medicamentoase), schemele terapeutice preexistente vor fi ajustate
In cazul in care bradicardia nu presupune un risc asupra sanatatii celui mic, nu afecteaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi si nu are potential de agravare, cel mai adesea, nu este necesara instituirea unui tratament.
In concluzie, bradicardia la copii reprezinta o stare considerata a fi patologica, ce poate varia atat din punctul de vedere al gradului de severitate a simptomatologiei, cat si al bolii de fond. In general, bradicardia asimptomatica nu necesita interventie medicala si nu afecteaza viata copilului. In cazul unei bradicardii severe, este important sa se trateze situatia de criza, iar apoi sa se identifice afectiunea ce a condus la scaderea frecventei cardiace normale.
Bibliografie:
Bradicardia la copii https://www.uptodate.com/contents/bradycardia-in-children#H6
Bradicardia sinusala https://pediatricheartspecialists.com/heart-education/18-arrhythmia/176-sinus-bradycardia
Abordarea bradicardiei la copii https://learn.pediatrics.ubc.ca/body-systems/cardiology/approach-to-bradycardia/
Despre bradicardia la copii https://www.kidsheartshouston.com/answers/21880-bradycardia