Jocuri si jucarii potrivite copilului in varsta de 5 luni

Fiecare zi aduce ceva nou pentru copilul tau in varsta de 5 luni. Pe masura ce se imbunatatesc abilitatile motorii fine, copilul nu numai ca vede lucrurile, ci le poate atinge, apuca si introduce in gura. Este important sa-i oferi o varietate de jucarii sigure care sa aiba forme, dimensiuni si texturi diferite. Pe langa faptul ce este mult mai activ, copilul devine din ce in ce mai sociabil, ceea ce inseamna ca joaca va fi mult mai distractiva decat pana acum.
Joaca-te impreuna cu micutul tau pentru a-l incuraja sa comunice si sa se distreze in timpul orelor de joaca. Alege un moment in care copilul este activ si dornic de joaca, nu este somnoros, infometat sau prea agitat. Iti vei putea da seama de aceste lucruri in momentul in care ii arati o jucarie: daca inchide ochii sau isi muta privirea in alta parte, inseamna ca nu are o stare potrivita pentru joaca.
Imaginea artiocolului

Poti sa-ti ajuti copilul sa invete legatura intre cuvinte si actiuni, mutand jucariile intre ele si explicand constant ce fac aceste jucarii in timp ce i le arati. Cu cat vorbesti mai mult cu copilul si il angajezi direct in cat mai multe actiuni, cu atat il ajuti mai mult sa se dezvolte.

 

In aceasta perioada este bine sa stimulezi copilul sa fie cat mai activ si sa exploreze cu placere mediul inconjurator. Tine bebelusul in poala si pozitioneaza jucaria in fata sa, ca si cum ai tine o carte in mana. Arata-i copilului toate partile jucariei si descrie-i amanuntit fiecare portiune. Poti face si glume si chiar este incurajat sa folosesti un ton jucaus. In acest fel, copilul se va familiariza mult mai usor cu jucaria si va intelege mult mai bine la ce foloseste.

 

De asemenea, continua sa fie important si recomandat timpul petrecut pe burtica. Dupa cum stii deja, aceasta activitate ajuta copilul sa-si dezvoltare muschii gatului si trunchiului. Poti incuraja bebelusul sa se joace mai mult pe burta, plasand o jucarie care sa-i trezeasca interesul la o distanta suficient de aproape incat sa o poata atinge. In plus, rostogolirea unei mingi spre copil in timp ce sta pe burta il va ajuta sa-si intareasca muschii si chiar sa invete sa se rostogoleasca.

Copilul in varsta de 5 luni se poate juca astfel:
 • Se intinde dupa o jucarie aflata la indemana si o poate apuca
 • Zambeste parintilor, persoanelor familiare si altor copii
 • Copilul poate face 2 lucruri in acelasi timp - de exemplu, gangureste in timp ce incearca sa ajunga la o jucarie
 • Cand i se ofera o jucarie, isi intoarce palma pentru a o primi
 • Poate sa se rostogoleasca de pe burta pe spate
 • Duce obiectele la gura pentru a le studia
Iata cum poti sa te joci cu micutul tau la varsta de 5 luni:
 • Ofera-i jucarii care fac zgomot, pentru a-l ajuta sa invete legatura intre cauza si efect
 • Pune muzica si danseaza cu bebelusul tau
 • Canta-i diferite melodii pentru bebelusi
 • Desi nu-si va recunoaste imaginea in oglinda, poti pune copilul in fata ei – vei vedea ca se va amuza copios de propriile “maimutareli”
 • Pune una sau doua jucarii stralucitoare in fata copilului, la o distanta suficient de mare incat acesta sa nu ajunga la ele – il vei incuraja sa se intinda mai mult, incercand sa prinda jucariile

Pe masura ce bebelusul incepe sa afle mai multe despre lumea inconjuratoare, ii va face si mai mare place sa fie surprins. Experientele neprevazute il vor ajuta sa invete si mai mult, deci este recomandat si chiar incurajat sa-i oferi ocazia sa participe la activitati noi si interesante!