Bine nu e suficient

In Romania exista oameni carora le pasa de cei din jur, de comunitatea in care traiesc – oameni preocupati de mai binele comun. Sunt acele persoane care nu stiu ce inseamna indiferenta, pentru care nu exista ”nu se poate”. Fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care se potriveste acestei descrieri: un prieten, un vecin, o ruda, un coleg.

Ne propunem sa adunam aici o parte din povestile lor. Pentru ca noi credem ca dorinta lor de mai bine se transmite de la om la om si poate fi o sursa de inspiratie pentru noi toti.

Inspirati de povestile lor, construim reteaua medicala pentru care bine nu e suficient.

Medicii performanței: Mariela Militaru

Evolutia geneticii face ca in anumite boli extrem de grave, cum este cancerul, medicii sa poate identifica tratamentul care trebuie aplicat unui pacient în funcţie de caracteristicile sale genetice: este vorba despre terapiile tintite.

Afla detalii de la doamna doctor Mariela Militaru, Director Medical al laboratoarelor Genetic Center, parte a Retelei de sanatate REGINA MARIA.

Medicii performanței: Alina Ilici

Ian a venit pe lume cu o malformatie grava, iar doctorita Alina Ilici l-a ingrijit luni de zile in sectia de terapie intensiva, reusind sa il puna in bratele mamei lui, sanatos. La noi in tara, in fiecare an, aproape 20.000 de copii se nasc prematur. Peste 2.500 ajung in sectia de neonatologie a maternitatii SPITALULUI BANEASA, in care lucreaza Alina Ilici, iar cel mai mic dintre ei a avut 570 de grame. Medicul neonatolog este cel care se ingrijeste de bebelusii care vin pe lume, inca din primele zile, iar cei care au probleme la nastere, ei pot ramane in sectia de terapie intensiva luni intregi, pana cand pot fi externati in siguranta.

Medicii performanței: Nirvana Georgescu

Director de Calitate si Siguranta Pacientului, Nirvana Georgescu este medicul expert in implementarea masurilor de siguranta si calitate la nivelul intregii retele REGINA MARIA. Singura retea cu 3 spitale acreditate international, REGINA MARIA implementeaza cele mai exigente masuri de siguranta si calitate in ingrijirea pacientilor si este preocupata de crearea contextului pentru un mediu sigur si cat mai lipsit de riscuri pentru pacient, aliniat la standardele internationale. Igiena mâinilor, riscul de cădere sau prescrierea corectă a antibioticelor sunt câteva dintre direcțiile în care Nirvana Georgescu instruiește permanent personalul din spital.

Medicii performanței: Voicu Simedrea

Endometrioza este o boala intalnita din ce in ce mai des la femeile aflate in perioada fertila, care, netratata, poate duce la complicatii severe, cu afectarea organelor vitale, si respectiv la infertilitate. 

Dr. Voicu Simedrea este medic primar obstetrica-ginecologie specializat in chirurgia endometriozei, fondator al EndoInstitute din Timisoara si detinator al singurului centru de excelenta in endometrioza acreditat international. 

Medicii performanței: Mircea Onaca

Dr. Mircea Onaca, medic primar urolog, are o experienta de peste 500 de operatii de chirurgie robotica urologica da Vinci. Si-a facut studiile in Olanda la Facultatea de Medicina Utrecht si a lucrat in cadrul Spitalului Sf. Anton Utrecht. Supraspecializat in chirurgie laparoscopica si  robotica, Dr. Onaca are expertiza in urologie oncologica (prostata, vezica, ureter, rinichi), operatii minim-invazive laparoscopice si robotice, terapie focala (crioterapie laparoscopica) si urologie pediatrica (tract inferior si pieloplastie).

Medicii performanței: Paul Biriș

Dr. Paul Birismedic primar radiolologie si imagistica medicala este un medic apreciat nu doar de pacienti ci si de medicii colaboratori din toate specialitatile si din toata tara, pasionat de utilizarea tehnologiei in imagistica, supraspecializat in diagnosticarea si  monitorizarea pacientului oncologic din punct de vedere imagistic. 

Pasiunea pentru imagistica o imparte cu sotia, medic cu aceeasi specializare. Au lucrat impreuna in sistemul de stat si de cativa ani fac naveta intre Targu Mures si Brasov.

Prof. Dr. Catalin Copaescu – Centru de Chirurgie Robotica  si Centrul de Training in Chirurgia Laparoscopica si Robotica

Limitarile sunt cele care aduc progresul. In Ponderas Academic Hospital, robotul da Vinci Xi - ultima generatie de roboti chirurgicali - este un pas important in evolutia tehnicilor operatorii. Indiferent ca este vorba de chirurgia oncologica, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, chirurgie pediatrica, toracica, endocrina, ginecologie sau ORL, acestea se traduc in rezultate si mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii.

“Orice tehnologie este o promisiune de mai bine. La Ponderas Academic Hospital aducem in beneficiul pacientului abordarea multidisciplinara integrata in primul Program de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica din Romania. Ne legitimeaza sa facem acest lucru - si ne indeamna la performanta, in acelasi timp, cele peste 30000 de operatii minim-invazive, peste 1000 de interventii prin chirurgie robotica si cei peste 2000 de chirurgi instruiti in centrul nostru de training."Prof. Dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie generala, Director Ponderas Academic Hospital.

Dr. Hadi Rahimian - Inovatie in medicina fetala din Romania

Parinti din toata tara vin la noi pentru o sansa unica pentru copilul lor nenascut inca. O serie de afectiuni si malformatii congenitale complexe pot fi tratate inainte de nastere ca urmare a pregatirii si experientei echipei de medici din Centru Fetal Baneasa, coordonata de Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie cu supraspecializare in Medicina Materno-Fetala, unul dintre putinii specialisti in chirurgie fetala din Romania.

Daca nu esti optimist nu poti sa faci nimic. Iubesc meseria de medic si sunt convins ca putem face mai mult pentru pacientii nostri. Am considerat ca este necesar sa facem medicina fetala si in Romania, deoarece este nevoie de asta, insa foarte putini medici au o astfel de experienta.” – Dr. Hadi Rahimian. 

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila - Posibilitatea de a rezolva ceea ce altii nu au putut

Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a inceput sa practice chirurgia laparoscopica la peste 50 de ani, dupa o viata de chirurgie deschisa. Infirma cu tarie prejudecatile pacientilor, dar si ale medicilor legate de aceasta metoda, careia ii vede avantajele incontestabile. Este pionier la nivel mondial in chirurgia conservatoare in cancerul de col uterin, care trateaza boala, dar conserva capacitatea femeii de a avea o sarcina. “Avem deja 7 copii nascuti dupa o asemenea operatie!”. Este unul dintre cei sase chirurgi cooptati in Grupul de la Aachen, un “corp de elita” european pentru solutionarea unei probleme de anvergura sociala – incontinenta urinara. Noi provocari se leaga de chirurgia reconstructiva. Cu ajutorul unor materiale tisulare obtinute prin inginerie genetica, readuce normalitatea in viata unor tinere care s-au nascut fara vagin sau cu diverse alte malformatii.

Sunt focalizat pe chirurgia oncologica si pe chirurgia conservatoare in cancerul de san incipient, cat si pe chirurgia reconstructiva pelvica, care inseamna reconstructie de vagin la femei care se nasc fara asa ceva, si la care viata sociala devine un dezastru. Posibilitatea de a rezolva ceea ce altii nu au putut vine din dorinta de a depasi niste bariere si reprezinta corolarul unei vieti intregi de experienta, a ta si a altora. Am avut ocazia sa intru in contact si sa operez cu oamenii cei mai avizati din lume. Asa am introdus in Romania procedee care nu se fac sau care nu s-au facut niciodata, asa reusesc acum sa lucrez cu tehnologii tisulare de varf pentru chirurgia reconstructiva a malformatiilor genitale feminine.” – Prof. Univ. Dr. Petre Bratila.

Dr. Mihai Adrian Cristescu – Coordonator Departament de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala

Operam in cadrul Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala pacienti cu o varietate larga de afectiuni. De la cazuri de hernie de disc tratata prin tehnici minim-invazive, care au permis pacientului sa se intoarca acasa dupa doar 24 de ore, la tratamentul complex al fracturilor vertebrale, precum si tratamentul spondilolistezisului lombar prin abord minim-invaziv si operatii pentru tumori sub ghidajul neuronavigatiei. Succesul tuturor acestor interventii s-a bazat pe efortul echipei si a depins de munca fiecaruia si perfecta coordonare a intregului personal care ingrijeste pacientul. De la medicul anestezist specializat in neuroanestezie, la neurochirurg si asistentele de sala, pana la asistentele de salon dedicate pacientilor care au suferit o operatie de neurochirurgie.” - a mentionat Dr. Mihai Adrian Cristescu, medic primar neurochirurg si coordonatorul Departamentului de Neurochirurgie Spinala si Cerebrala din Ponderas Academic Hospital.

Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce – a fi chirurg inseamna a fi responsabil de viata omului care iti acorda toata increderea

Cu dubla specializare in chirurgie - chirurgie generala si chirurgie vasculara, cu supraspecializare in chirurgia hepato-bilio-pancreatica, Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce este unul dintre cei mai apreciati medici chirurgi romani care si-a adus o contributie importanta in dezvoltarea specialitatii de chirurgie vasculara. O arie medicala in care s-a implicat atat clinic, in cercetare experimentala, cat si in a organiza un cadru de invatare si transmitere a cunostintelor acumulate tinerilor medici este microchirurgia reconstructiva si a transplantelor de organe si tesuturi prin tehnici de microchirurgie vasculara si nervoasa. "Nu poti sa faci chirurgie fara sa fii responsabil. Intotdeauna n-am privit la ce am facut eu, ci la ceea ce au facut ceilalti, mai mult decat am putut eu face si am invatat treptat sa ajung acolo. Pentru mine, performanta in chirurgie inseamna, in primul rand, sa fii capabil prin ceea ce stii ca poti face sa onorezi increderea pe care un om, pacientul tau, alege sa ti-o acorde." Pentru cine este doctorul Constantin Ciuce, pentru contributia importanta academica, clinica si in cercetare, a fost distins de-a lungul timpului in tara si strainatate cu numeroase premii, decoratii si distinctii.

Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru - Clinica Sanului

Numele profesorului Alexandru Blidaru a devenit sinonim cu chirurgia oncologica a sanului. In 1998 a efectuat in premiera in Romania operatia de mastectomie cu reconstructie mamara imediat, iar de atunci, mii de paciente au trecut prin mainile sale si, experienta combinata cu profesionalismul si dorinta de a-si face meseria cat mai bine, l-au determinat pe Prof. Dr. Blidaru sa se supraspecializeze in chirurgie oncologica si oncologie medicala, imagistica a sanului si chirurgie plastica si reconstructiva. „Ma impresioneaza foarte mult femeile care, desi trec prin momente foarte grele, lupta fara sa exteriorizeze prea tare suferinta si incearca sa treaca peste boala, peste acea perioada ingrozitoare din viata lor - investigatii, diagnostic, interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie. Sunt femei care reusesc sa faca din perioada in care sunt bolnave o „paranteza” in viata lor. Si la capatul acelei perioade, inchid paranteza si isi urmeaza drumul lor. Ma bucura foarte mult sa vad ca aceste femei revin la normal si se bucura de viata, uneori parca mai mult decat inainte. – Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru.

Dr. Adina Chirita – Coordonator Centru de Imagistica Baneasa

Dr. Adina Chirita marturiseste ca are satisfactia sa vada cum eforturile sale si ale echipei medicale aduc beneficii directe la patul pacientului. “Imagistica ajuta, ceea ce facem noi chiar conteaza!”. Dr. Adina Chirita este Coordonatorul Centrului de Imagistica Baneasa, doctor in stiinte medicale, medic primar medicina nucleara, medic specialist radiodiagnostic, cercetator stiintific CP III, cu competente RM, CT, ecografie, senologie imagistica.

Aparatul RMN din Centrul de Imagistica Baneasa este de cea mai inalta performanta, cu gradienti de camp foarte puternici, care le permit medicilor imagisti sa faca achizitii de secvente care sunt folosite in cercetare. Este vorba de citiri de imagine la un anumit nivel, care nu se fac in citirea obisnuita. Sunt cerute punctual de anumite specialitati – neurologie sau neurochirurgie – pentru patologii diferite: neurodegenerativa, pentru patologia tulburarilor de constienta, pentru patologia pediatrica. In Centru de Imagistica Baneasa se fac o serie de investigatii RMN speciale si moderne: RMN fetal, RMN pentru diagnosticul precoce al cancerului genital, RMN de san, urografie-RM, entero-RM si screening tot corpul – All Body RM.

Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu - Promotor al chirurgiei laparoscopice si toracoscopice in Romania

Inca de la inceputul activitatii profesionale, Dr. Dan Ulmeanu s-a remarcat prin efectuarea in premiera in Romania a unor proceduri de tratament si a unor tehnici chirurgicale inovatoare, precum si prin dezvoltarea de instrumentar medical pentru chirurgia laparoscopica, toracoscopica si generala, dintre care amintim: numeroase  premiere chirurgicale in domeniul toracoscopiei, precum si brevete de inventie recunoscute national. Dr. Ulmeanu este recunoscut ca un promotor al chirurgiei toracoscopice in Romania, aceasta metoda moderna minim-invaziva devenind o tehnica de diagnostic si tratament accesibila pacientilor din tara noastra.

Dr. Mihaela Scheiner – Leadership in neonatologie

Daca astazi echipa de medici si asistente de neonatologie din Spitalul Baneasa este apreciata in comunitatea medicala din Bucuresti, acest lucru se datoreaza fara echivoc si Dnei. Dr. Mihaela Scheiner, medicul care i-a „crescut” atat de frumos pe acesti specialisti, care le-a facilitat pregatirea postuniversitara cu profesori de renume international, care coordoneaza intreaga echipa de profesionisti din sectia de neonatologie. Spitalul Baneasa este prima optiune privata a medicilor ginecologi atunci cand au de asistat o sarcina cu risc, motivul fiind profesionalismul echipei de neonatologi la care se adauga aparatura ultra-performanta si facilitatile de ultima generatie. Copiii prematuri vor continua sa se nasca, insa exista speranta. Putem schimba fata prematuritatii, iar copiii care se nasc in Spitalul Baneasa au o sansa mai buna la viata.

De cate ori se naste un bebelus prematur ii soptesc ca va creste mare si se va intoarce sa ma viziteze cand incepe scoala. Imi pun speranta in asta pentru fiecare copil in parte. De aceea, cele mai fericite momente sunt reuniunile cu ei mari.” -  Dr. Mihaela Scheiner - medic primar neonatolog, Sef Sectie Terapie Intensiva Neonatologie Spital Baneasa. 

Dr. Gheorghe Nita - Coordonator Sectie Urologie Ponderas Academic Hospital

Dr. Gheorghe Nita a facut parte din echipa care a introdus in Romania endourologia si laserul verde in patologia prostatei, una dintre metodele cel mai putin invazive pentru tratamentul adenomului de prostata. In Ponderas Academic Hospital, se afla in prima linie a modernitatii in medicina: foloseste o metoda performanta pentru tratamentul litiazei renale - laserul  holmium, identifica cancerul de prostata in stadii cat mai incipiente utilizand un procedeu foarte nou si eficient de imagistica interventionala - fuziune RMN-ecografie si opereaza laparoscopic cancerele urinare si in special cancerul de prostata. Acum, accesul la ultima generatie de robot chirurgical - da Vinci Xi - ii va permite Dr. Nita sa reduca considerabil riscul de complicatii in urma operatiei pentru cancerul de prostata - riscul de incontinenta urinara si riscul de disfunctie erectila, de impotenta. Folosirea robotului este o normalitate in afara, a devenit o normalitate si in Ponderas Academic Hospital.

Dr. Mihaela Oros – Coordonator Centru de Somnologie Baneasa

Somnologia pediatrica exista in Romania si datorita Dnei. Dr. Mihaela Oros. Cu dorinta de a face bine lucrurile, cu mult entuziasm si perseverenta, Dr. Oros s-a implicat in dezvoltarea ramurei de somnologie pediatrica in Romania si in supraspecializarea medicilor in acest domeniu. A fondat Asociatia pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti a carei misiune este educatia si accesul medicilor la informatii valide si de ultima ora. A organizat conferinte si congrese nationale la care au participat ca speakeri lideri de opinie romani si straini in somnologia si pneumologia pediatrica. A initiat colaborarea cu alte societati medicale nationale si internationale, pentru a unifica expertiza tuturor acestor specialisti. A initiat prima cercetare in tara nostra privind prevalenta problemelor respiratorii in timpul somnului la copii si adolescenti. Si astfel, acum se stie ca 1 din 10 copii sunt la risc de a dezvolta  o tulburare de respiratie in timpul somnului, dintre care forma cea mai severa este apneea obstructiva in somn. Si nu in ultimul rand, a dezvoltat primul laborator privat de studiu al somnului la copii -  Centru de Somnologie Pediatrica Baneasa.

Sef Lucrari Dr. Vlad Predescu – Coordonator Departament Ortopedie si Traumatologie Sportiva

Recunoscut ca o autoritate la nivel european in domeniul chirurgiei artroscopice si al chirurgiei genunchiului, efectuand peste 800 de intervenii chirurgicale ortopedice pe an si avand cea mai mare experienta din Romania in proteza personalizata de genunchi, Dr. Vlad Predescu practica in Ponderas Academic Hospital o chirurgie ortopedica de avangarda. Pacientii beneficiaza de tot ce este nou in domeniu - fie ca este vorba de cea mai moderna si mai anatomica proteza de genunchi – implantul Journey II sau de proteza de genunchi unicamerala Oxford Knee, de solutii la probleme medicale complexe – cum ar fi proteza tumorala de genunchi sau proteza de umar pentru fractura complexa pe os osteoporotic, de interventii extrem de dificile – cum ar fi operatia de revizie de sold la o pacienta de 91 de ani sau de operatii de protezare adaptate la pacientii tineri si activi - artroplastia soldului prin resurfatare tip Birmingham.

Este important sa putem oferi pacientilor nostri cele mai avansate tehnici operatorii, deoarece rezultatele acestora, in termeni de beneficii, sunt impresionante. Pacientii nu mai trebuie sa accepte reversibilitatea unor leziuni articulare ca pe un fapt al vietii. Astazi, de exemplu, medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare in cazul leziunilor de cartilaj. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice si va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei. Iar in cazul pacientilor care au ajuns in acest stadiu, putem folosi o tehnica operatorie noua - proteza personalizata de genunchi, care ne permite sa analizam preoperator anatomia genunchiului pacientului si sa pregatim extrem de amanuntit timpii operatori. Se reduc astfel complicatiile, durerea este minima, iar recuperarea rapida.” – a mentionat Dr. Vlad Predescu – Coordonator Departament Ortopedie si Traumatologie Sportiva Ponderas Academic Hospital.

Sef Lucrari Dr. Victor Tomulescu – Coordonator Centru de Excelenta in Chirurgie Colorectala Ponderas Academic Hospital

Medic primar chirurgie generala, Doctor in Stiinte Medicale, Dr. Tomulescu are o experienta deosebita in chirurgia minimal invaziva, laparoscopica si robotica, preocupat fiind de acest domeniu inca de la inceputul carierei sale. De asemenea, este unul dintre cei mai experimentati chirurgi din Romania in chirurgia prin abord minimal invaziv - toracoscopic si robotic - a tumorilor de mediastin anterior: peste 100 de cazuri de adulti si copii operati in cadrul echipei Prof. Dr. Irinel Popescu de la Fundeni, respectiv in Ponderas Academic Hospital.

Un punct forte al centrului nostru este faptul ca avem un serviciu integrat in care combinam investigarea avansata cu tehnica chirurgicala si tratamentul oncologic, astfel incat pacientul cu cancer colorectal sa ajunga sa fie tratat complet si conform standardelor internationale, dupa principii riguroase. Un al doilea punct forte este ca noi facem chirurgie laparoscopica de avangarda, suntem varful de lance in aceasta directie si in plus, predam tinerei generatii chirurgie laparoscopica, in cadrul unor cursuri postuniversitare. Nu exista un alt centru care sa tina 14-16 cursuri de chirurgie laparoscopica, de la rect si tiroida, pana la timus. Si nu in ultimul rand, suntem singurul centru din Romania acreditat ca Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala de catre Surgical Review Corporation (SRC) – SUA. Oricine poate sa se autointituleze “centru de excelenta”, insa o acreditare internationala SRC, asa cum am obtinut noi, nu exista deocamdata in regiune. Aceasta recunoastere s-a putut face pe baza rezultatelor noastre pe un an de zile, pe care le-au analizat, au vazut ca avem rezultate mult deasupra mediei internationale si ne-au oferit aceasta acreditare. Statutul de Centru de Excelenta in Chirurgia Colorectala, acordat in octombrie 2016, este o garantie a calitatii actului chirurgical.” – a subliniat Dr. Victor Tomulescu, Coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgie Colorectala din Ponderas Academic Hospital.

Dr. Dana Nedelcu – Centrul integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului, Ponderas Academic Hospital

Dr. Dana Nedelcu este primul medic care “vede” de obicei cancerul de san, si de multe ori are si responsabilitea de a comunica acest lucru pacientei. Este unul dintre putinii specialisti din Bucuresti care face in cadrul Centrului integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital biopsie mamara ecoghidata, respectiv introduce un mic ac in formatiunea suspecta si preleveaza un fragment de tesut care apoi, prin analiza, ofera toate datele necesare pentru o abordare corecta a tumorii si a cazului. Biopsia mamara ecoghidata efectuata in etapa de diagnostic, inainte de operatie, reprezinta standardul actual peste tot in lume.

Obiectivul nostru este sa descoperim cancerul de san in faza tratabila, adica atunci cand nu este palpabil. Iar atunci cand femeia il palpeaza si se prezinta la medic sa procedam corect inca de la inceput, sa abordam cazul corect oncologic. Aceasta este munca noastra, de a ajuta la diagnostic si de a convinge femeile sa faca ce trebuie.” – Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie si imagistica medicala cu specializare in senologie.

Dr. Adrian Nicolescu – Coordonator Centru de Ecografie Policlinica Floreasca

Dr. Adrian Nicolescu coordoneaza Centrul de Ecografie din Policlinica Floreasca, un loc in care se face medicina de performanta, asa cum si-a dorit fondatorul sau, Dl. Dr. Adrian Mircea Pop. Aparatura moderna de ultima generatie si pregatirea profesionala sunt cele doua conditii ale succesului in ecografie, atat in cea diagnostica, cat si interventionala. Medicii ecografisti din cadrul centrului sunt supraspecializati in: Dr. Ioana Dragan - ecografie de sarcina avansata, Dr. Adrian Nicolescu - ecografie renala cu contrast la copii, digestiva, de san si interventionala si Dr. Romeo Marin - ecografie de sarcina avansata si ecografie in bolile inflamatorii intestinale.

Realizarile profesionale, din punctul meu de vedere, nu sunt neaparat legate de a diagostica, ci de a avea o atitudine medicala corecta fata de pacient – acesta este rolul nostru, ca medici, pentru asta ne-am pregatit. Adevarata satisfactie profesionala, pentru mine, apare atunci cand ai confirmari medicale, fie din partea colegilor, fie din partea pacientului, cand acesta revine la control, asta insemnand ca apreciaza calitatea actului medical si iti acorda increderea lui.” – Dr. Adrian Nicolescu, medic specialist de medicina interna, cu competenta in ecografie.