Increderea pacientului este cea mai buna confirmare a performantei in ecografie

Increderea pacientului este cea mai buna confirmare a performantei in ecografie

Dr. Adrian Nicolescu coordoneaza Centrul de Ecografie din Policlinica Floreasca, un loc in care se face medicina de performanta, asa cum si-a dorit fondatorul sau, Dl. Dr. Adrian Mircea Pop. Aparatura moderna si pregatirea profesionala sunt cele doua conditii ale succesului in ecografie, atat in cea diagnostica, cat si interventionala. Data fiind paleta larga de ecografii, supraspecializarea devine o conditie de baza a calitatii. Iar cel mai bun “barometru” al performantei medicului este pacientul. “Daca revine, inseamna ca te-a investit cu increderea sa!”, spune Dr. Adrian Nicolescu, medic specialist de medicina interna, cu competenta in ecografie.

Pentru un medic ecografist, cat de importanta este aparatura pe care o are la dispozitie? Cat de mult este legata performanta de aparat, si cat de experienta medicului, eventual de alte elemente? Ce puteti sa ne spuneti despre dotarea Centrului de ecografie din Policlinica Floreasca pe care il conduceti?

Pentru a obtine rezultate optime este necesar sa fie indeplinite ambele conditii – un ecograf performant si o foarte buna pregatire medicala, ambele in egale proportii si interconectate. Un aparat foarte performant poate aduce multe informatii, dar trebuie intelese si prelucrate correct. Exista si reversul, in care poti avea cunostintele necesare, dar acestea nu pot fi extrase. In ambele situatii, pot aparea erori de diagnostic fie prin exagerarea unor conditii, fie prin omiterea acestora. Dar, daca ar fi sa fac o alegere, probabil ca pregatirea medicala este cu un pas mai in fata.

In Centrul de Ecografie Floreasca avem ecografe foarte performante, probabil cele mai performante din acest moment, la care se realizeaza permanent atat intretinerea partii de hard, cat si a softului. Despre pregatirea medicilor, pot spune ca actuala echipa a fost formata de Dl. Dr. Adrian Mircea Pop, care a tinut extrem de mult ca in acest loc sa se faca medicina la nivel de performanta. Cred ca este greu de apreciat performanta unui medic – cel mai bun barometru este pacientul. Rezultatele noastre vorbesc prin intermediul pacientilor.

Exista si alte aspecte care influenteaza activitatea medicala, tot atat de importante ca primele doua. Astfel, as mentiona colectivul si atmosfera de lucru. Este important sa poti discuta cu medicii care trimit pacientii pentru a putea beneficia de toate elementele – si aici ma refer la partea de consult si la restul analizelor. Cat despre mediul prietenos si relaxant de lucru, stim cu totii cat de important este. Cu atat mai important in cazul unui medic, care prin natura profesiei are contact cu oameni cu diferite suferinte, si care vrand-nevrand se incarca de ele.

Sunteti medic specialist de medicina interna, cu competenta in ecografie. Cat de importanta este, pentru dvs., ca ecografist, specializarea initiala de medicina interna? Face o diferenta?

Ecografia trebuie interpretata intr-un context general al pacientului. Specializarea initiala ca medic de medicina interna este foarte importanta. Pentru a putea stabili un diagnostic trebuie sa poti interpreta si integra toate datele pe care le poti obtine din discutia cu pacientul, din consulturile efectuate de alti colegi si din analizele de laborator. Specializarea in medicina interna, pe care am facut-o in mare parte la Spitalul de Urgenta Floreasca, ma ajuta extrem de mult in intelegerea pacientului si in efectuarea ecografiei, aceasta din urma devenind o prelungire naturala a consultului, un stetoscop pentru interiorul corpului.

Paleta de investigatii care se fac la Centrul de Ecografie Floreasca este extrem de complexa, va rugam treceti in revista principalele domenii.

Gama de ecografii care se efectueaza in Centul de Ecografie este foarte larga. Pornind de la ecografia de depistare a sarcinii, cu urmarirea acesteia in toate cele trei trimestre, continuand cu ecografia pediatrica, de la cele mai fragede varste, pana la ecografia adultului, se acopera toate aparatele si sistemele – ecografie abdominala, de parti moi – tiroidiana, de san, musculo-scheletala, testiculara, examinari Doppler etc.

Exista si tipuri speciale de ecografii pe care le facem. Ecografia cu substanta de contrast este o metoda cu o dezvoltare rapida si consistenta, care permite o mai buna caracterizare in principal a patologiei tumorale, dar si depistarea unor alte conditii patologice, cum ar fi refluxul vezico-ureteral. Elastografia este o aplicatie a ecografiei, care permite studiul elasticitatii unui tesut si este, de asemenea, foarte utila in diagnosticul patologiei tumorale.

Si, pentru a avea si certificarea a ceea ce descriem ecografic, in cadrul Centrului avem si partea de ecografie interventionala. Aceasta are ca scop obtinerea de fragmente tisulare din diferite formatiuni si se refera la punctiile care se pot face in conditii de policlinica, in principal tiroidiene si de san, dar si din alte procese situate superficial – ganglioni, muschi, tesut subcutanat etc.

Data fiind paleta foarte larga de investigatii ecografice, cat de importanta este supra-specializarea in acest domeniu? Care sunt domeniile dvs. principale de interes, cum sunt acoperite supra-specializarile in cadrul Centrului de Ecografie Floreasca?

Data fiind gama foarte larga de investigatii, care incepe de la diagnosticul sarcinii pana la obtinerea de fragmente tisulare prin punctii, este dificil sa le poti acoperi pe toate. Acesta este motivul pentru care fiecare dintre medicii din cadrul Centrului efectueaza cate o parte din investigatii, scopul final fiind aceala de a fi acoperite toate la cel mai inalt nivel.

In cazul meu, avand o pregatire de clinician, devin importante ecografiile care pot stabili un diagnostic. Patologia tumorala este probabil una dintre cele mai importante. Aceasta presupune combinarea ecografiei standard cu cea Doppler, si in cea mai mare parte a cazurilor, cu cea cu substanta de contrast si cu punctia.

Alte domenii de interes sunt reprezentate de patologia inflamatorie intestinala si cea hepatica – hepatita cronica si ciroza hepatica. In acest tip de patologie, ecografia poate diagnostica si monitoriza evolutia, precum si aparitia complicatiilor. Elastografia si ecografia cu substanta de contrast au un rol important. Spre exemplu, in cazul bolilor inflamatorii intestinale, cea mai importanta fiind boala Crohn, ecografia poate ridica suspiciunea de boala, care ulterior se confirma prin colonoscopie si poate monitoriza evolutia si aparitia complicatiilor, cum ar fi perforatia, stenoza, abcesele. In cazul proceselor inflamatorii hepatice, este importanta in monitorizarea hepatitelor cronice si eventuala evolutie spre ciroza sau alte complicatii, cum ar fi cele tumorale. De asemenea, prin aparitia elastografiei se poate stabili si gradul de fibroza, precum si evolutia acestuia.

Poate cel mai spectaculos domeniu al ecografiei, cu o dezvoltare rapida, se refera la patologia obstetricala, inclusiv ecografia 3D si 4D si morfologia fetala. Ce probleme se pot depista si cand trebuie facute investigatiile? De ce e important ca viitoarele mamici sa vina la eco?

Ecografia este metoda de electie pentru urmarirea sarcinii, datorita faptului ca este lipsita de efecte nocive asupra fatului si mamei si poate fi efectuata in orice moment al sarcinii si ori de cate ori este nevoie.

Odata cu dezvoltarea rapida a partii de hard, au aparut aparate ecografice extrem de performante, capabile sa aduca o multitudine de informatii legate de fat, unele dintre ele spectaculoase, cum ar fi reconstructia 3D sau 4D. Prin intermediul acestei tehnici se obtine o imagine tridimensionala a fatului, din ce in ce mai apropiata de cea reala, acest lucru avand un puternic impact emotional asupra parintilor. Dar cel mai important aspect este acela ca, odata cu aparitia acestor ecografe foarte performante, a crescut mult rata de depistare a tulburarilor de dezvoltare specifice fiecarui trimestru – malformatii congenitale, retard de crestere, patologie tumorala intrauterine, si pot fi luate masuri medicale specifice fiecarui caz.

Sunteti membru al Clinicii Sanului din Regina Maria, o structura menita sa agrege, in folosul pacientelor, experienta in domeniul patologiei mamare. Ce ne puteti spune despre investigatiile ecografice in acest context, inclusiv despre punctia ghidata ecografic?

Proiectul Clinicii Sanului este unul extrem de important, deoarece aduce intr-un singur loc specialistii necesari de la diagnostic pana la interventia chirurgicala si urmarirea ulterioara a pacientului, precum si pentru tratamentul pre- si postoperator.

Practic, o pacienta care se adreseaza Clinicii Sanului va beneficia de investigatiile necesare diagnosticului – ecografie, mamografie, RMN, punctie, diagnostic antomopatologic, stabilirea conduitei terapeutice – interventie chirurgicala, tratament pre- si postoperator, eventual tratament oncologic, dar si de medici specializati in nutritie si psihologi. Astfel, pacienta poate beneficia de toate serviciile medicale necesare rezolvarii fiecarui caz in parte. Poate cel mai important aspect este cel legat de integrarea datelor pacietei, aceasta fiind ghidata pas cu pas spre investigatiile necesare, fara sa mai fie nevoie sa caute, sa-si creasca gradul de stres nestiind ce este de facut.

Rolul Centrului de Ecografie Floreasca in cadrul Clinicii Sanului este acela de a ajuta la stabilirea diagnosticului prin ecografie si punctie si de urmarire a evolutiei pacientei. Punctia ghidata ecografic este o parte importanta si este, in marea majoritate a cazurilor, indispensabila pentru diagnostic si tratament. Practic, abordarea actuala a cancerului de san presupune, in cea mai mare parte a cazurilor, obtinerea fragmentului bioptic prin punctie, in vederea certificarii diagnosticului, dar mai ales pentru stabilirea conduitei terapeutice si a tratamentului oncologic individualizat. Se prefera interventia chirurgicala dupa cateva cure de chimioterapie preoperatorie, acestea avand rolul de a diminua tumora si de a scadea riscurile de imprastiere in restul organelor. Intrucat exista mai multe tipuri de cancer de san, este foarte important pentru medicul oncolog sa stie ce fel de cancer este, pentru a putea administra tratamentul optim.

Aici intervine rolul punctiei ghidate ecografic. Aceasta are ca scop obtinerea de fragmente din formatiunea suspecta si se realizeaza prin introducerea unui ac de calibru variabil (14-18G), atasat unui sistem automat de descarcare, in interiorul tumorii. Se obtin 2-4 fragmente de 1-2 cm, care sunt trimise catre medicul anatomopatolog. Manevra este ghidata ecografic, adica in permanenta si in timp real se vede acul de punctie. Acest lucru are doua mari avantaje – primul este legat de scaderea riscurilor, fiind evitate structurile vasculare, cel de-al doilea, de precizia diagnosticului, putand fi sigur ca acul a ajuns in formatiune. Manevra comporta riscuri minore, legate in special de hematoame locale si nu influenteaza in niciun fel evolutia bolii.

Ce ne puteti spune despre investigatiile ecografice in patologia ginecologica?

Ecografia ginecologica se efectueaza cu ajutorul transductorului endovaginal si are rolul de a descoperi eventualele modificari la nivelul colului, uterului, endometrului, trompelor uterine, ovarelor, precum si structurilor adiacente acestora.  O alta utilizare este cea de depistare a sarcinii de varsta mica, 4-5 saptamani.

Cu ajutorul ei, pot fi descoperite modificari tumorale la nivelul colului sau uterului, sau formatiuni chistice anormale la nivelul ovarelor, precum si modificari la nivelul trompelor uterine.

Ecografia ginecologica poate fi combinata cu ecografia cu substanta de contrast pentru stabilirea permeabilitatii trompelor uterine la pacientele cu infertilitate. Manevra se realizeaza impreuna cu medicul ginecolog, prin montarea unei sonde in interiorul uterului, pe care se introduce substanta de contrast, metoda cunoscuta ca si sonohisterosalpingografie.

Ce ne puteti spune despre ecografia pediatrica?

Ecografia pediatrica este din ce in ce mai mult folosita, fie ca metoda de screening, cum ar fi cea de sold, fie pentru diferite afectiuni cunoscute intrauterin sau dobandite dupa nastere. Fiind o investigatie care nu aduce niciun fel de disconfort copilului – lipsa de toxicitate, nedureroasa – este de obicei prima recomandata. Desi aria de utilizare este foarte larga, putand detecta modificari atat la nivelul partilor moi cat si intraabdominale, se foloseste in cea mai mare parte a cazurilor pentru maformatii, in special renale, dar si in patologia tumorala.

Ecografia pediatrica presupune multa atentie, viteza si precizie, intrucat de multe ori micii nostri pacienti nu sunt cooperanti, scazand astfel calitatea examinarii.

Ecografia cu substanta de contrast si-a gasit locul si in cazul pacientilor pediatrici, prin aparitia ecografiei cu substanta de contrast intravezical. Rolul acestei ecografii este acela de a depista refluxul vezico-ureteral si este o alternativa la cistografia clasica, radiologica, ecografia beneficiind de avantajul lipsei de toxicitate, atat a metodei, cat si a substantei. Ecografia se realizeaza impreuna cu medicul chirurg pediatru, care realizeaza montarea sondei.

In cadrul Centrului de Ecografie Floreasca avem o mare experienta in acest sens, acest tip de ecografie efectuandu-se din 2012 si, din multitudinea de cazuri, va pot spune ca este o metoda foarte sensibila atat in diagnostic, cat si in urmarirea pacientilor.

Unul dintre domeniile dvs. de predilectie este cel al ecografiei gastrointestinale si hepatice. Ce ne puteti spune despre investigatiile din acest domeniu? Care sunt aici provocarile?

Intr-adevar, doua dintre punctele mele de interes sunt reprezentate de patologia tubului digestiv si de cea hepatica.

La nivelul tubului digestiv, ecografia poate depista modificari tumorale, inflamatorii sau malformatii.

In cazul modificarilor tumorale, ecografia ridica suspiciunea, dar aceasta necesita intotdeauna confirmare prin endoscopie, colonoscopie sau prin alte metode de vizualizare a tubului digestiv (enteroRMN, ecoendoscopie etc).

In alte cazuri, cum este patologia diverticulara a colonului, ecografia poate ridica suspiciunea, dar poate stabili si momentul oportun de efectuare a colonoscopiei, aceasta nefiind indicata in puseul acut.

Exista si cazuri, cum ar fi apendicita, in care ecografia stabileste diagnosticul de urgenta medicala si pacientul este trimis spre medicul chirurg fara alte confirmari imagistice.

Poate una dintre cele mai mari provocari ale ecografiei tubului digestiv este depistarea bolilor inflamatorii intestinale, cea mai importanta fiind boala Crohn. Spun acest lucru pentru ca punerea unui diagnostic de boala inflamatorie intestinala este un proces destul de lung, iar descrierea ecografica a unor modificari poate grabi diagnosticul si, implicit, poate ameliora prognosticul. Ecografia este foarte utila si in monitorizarea evolutiei si aparitia complicatiilor acestor boli.

Asadar, in cazul tubului digestiv, ecografia poate depista multiple modificari atat tumorale, cat si inflamatorii, dar necesita un ecograf performant si multa atentie si timp.

Ecografia este importanta si in cadrul bolilor hepatice cronice, atat prin informatiile pe care le aduce la examinarea nativa - forma, dimensiuni, structura, vascularizatie, dar mai ales prin noile aplicatii, cum ar fi elastografia shear wave si examinarea cu contrast.

Elastografia este o metoda care poate masura gradul de elasticitate al unui tesut. Pentru examinarea ficatului este o metoda relativ recenta, existand mai multe tehnici. Probabil cea mai recent introdusa, elastografia shear wave, aduce cele mai multe informatii legate de structura ficatului. Cu ajutorul ei, se poate detecta gradul de fibroza, lucru foarte important in cadrul evolutiei unei hepatopatii cronice si care, in mare parte, dicteaza si atitudinea terapeutica. Aceasta tehnica se poate aplica si pentru alte organe care sunt implicate in cadrul bolii, cum ar fi splina, si unde studiile arata ca in functie de valorile obtinute se poate aprecia aparitia unor eventuale complicatii, cum ar fi varicele esofagiene.

Ecografia cu substanta de contrast si-a gasit un rol important si in cadrul bolilor hepatice cronice si este folosita, in special, pentru descrierea formatiunilor tumorale care pot aparea. Este foarte sensibila detectia tumorilor maligne, inca de la dimensiuni mici ale acestora, lucru care determina un prognostic mai bun. Mai poate fi folosita de asemenea pentru stabilirea permeabilitatii vaselor ficatului, cum ar fi sistemul port sau venele suprahepatice, precum si in stabilirea tipului de trombi, de cheaguri de sange care pot obstrua aceste vene, putand detecta trombii maligni.

Pot spune ca la momentul actual, ecografia nativa, combinata cu examinarea vasculara, elastografia si eventual contrastul, pot stabili cu precizie stadiul unei hepatopatii cronice.

Ecografia cu substanta de contrast este unul dintre domeniile predilecte ale dvs. Ce este si la ce se foloseste, care sunt avantajele?

Ecografia cu substanta de contrast este una dintre aplicatiile ecografiei si consta in introducerea unei substante de contrast, fie intravenos, prin intermediul unei branule, fie in diferite cavitati ale corpului, cum ar fi vezica urinara, uterul, tubul digestiv, etc si care este vizualizata prin intermediul unui soft special al aparatului.

Avantajele principale ale examinarii ecografice cu substanta de contrast sunt legate, in principal, de lipsa de nocivitate a manevrei, ecografia fiind o metoda care nu aduce niciun fel de reactie negativa in corp. De asemenea, substanta folosita este probabil cea mai putin toxica si cea mai putin alergenica, fiind practic un amestec de bule de gaz. Aceasta se elimina prin respiratie si nu este toxica renal, de aceea nu este nevoie de analize suplimentare si se poate efectua inclusiv la pacientii cu boli renale sau la cei cu alergii la substantele de contrast care contin iod.

Cu ajutorul ei, in cazul formatiunilor tumorale, se poate studia vascularizatia si se poate face diferenta intre cele maligne – cancerul – si cele benigne. Este foarte sensibila in special pentru ficat, dar se fac progrese rapide si pentru restul organelor, cum ar fi pancreas, rinichi, splina, san, tiroida etc.

Substanta de contrast se poate introduce si in cavitati ale corpului si aici cele mai importante progrese sunt realizate in detectia refluxului vezico-ureteral si in cazul permeabilitatii trompelor uterine.

In cazul refluxului vezico-ureteral, substanta de contrast este introdusa prin intermediul unei sonde urinare in interiorul vezicii si se urmareste daca aceasta progreseaza spre rinichi. Scopul este de a depista si cuantifica refluxul vezico-ureteral si este o varianta la cistografia mictionala, clasica, dar lipsita de toxicitatea indusa de radiatii si de potentialul alergic al substantei iodate.

In cazul studierii permeabilitatii trompelor uterine, substanta este introdusa in interiorul uterului cu ajutorul unei sonde. Este, de asemenea, dezvoltata ca o varianta la histerosalpingografia clasica si beneficiaza de aceleasi avantaje ca si in cazul refluxului vezico-ureteral.

Care sunt noutatile ultimilor ani in ecografie? Ce se poate vizualiza/ diagnostica acum comparativ cu acum 10 ani, de exemplu? In ce domenii ale ecografiei au fost facute progrese si cat sunt ele de accesibile in Romania?

Noutatile ultimilor zece ani in ecografie sunt legate in principal de aparitia de aparate foarte performante, odata cu explozia tehnologica din domeniul IT, atat a partii de hard, cat si a celei de soft. Aceste aparate creaza imagini foarte fidele ale structurilor examinate si, automat, a crescut gradul de detectare a modificarilor. Insa cele mai importante progrese s-au facut si s-au concentrat in domeniul elastografiei si a ecografiei cu substanta de contrast.

Pot spune ca la momentul actual, in Romania, beneficiem atat de o scoala foarte buna de pregatire, precum si de numeroase cursuri de educatie medicala continua, in toate domeniile ecografiei, Societatea Romana de Ultrasonografie in Medicina si Biologie fiind una dintre cele mai active si mai bine organizate, cu medici de mare valoare.

Pacientul din Romania are acces la toate aceste noi tehnologii, existand aparatura si cunostintele necesare pentru a beneficia de tot ce este mai bun.

Care este acum ultima frontiera in ecografie? Unde se concentreaza cercetarea, perfectionarea tehnicilor si tehnologiei ecografice?

Cred ca in domeniul ecografiei, cele mai multe eforturi se fac pe partea de contast, pentru a putea include in ghidurile de practica tot mai multe tipuri de examinari, intrucat este o metoda extrem de accesibila si fara efecte secundare asupra pacientului.

De asemenea, in domeniul elastografiei s-au facut progrese importante, la acest moment importanta fiind integrarea datelor si transpunerea acestora in ghidurile de practica medicala.

Care este diferenta, in opinia dvs, intre un ecografist de exceptie si un medic ecografist obisnuit, sa spunem. Ce face diferenta?

Diferenta se face prin accesul la cea mai inalta tehnologie, combinata bineinteles cu o pregatire medicala continua, prin cursuri, congrese si alte manifestari. Din fericire, exista o mare oferta in acest sens, atat in tara cat si in afara. Cred insa ca mai exista cateva aspecte care pot face diferenta si intre acestea as enumera pasiunea si dorinta de a ajuta pacientul, precum si compasiunea si empatia. Toate aceste aspecte concura la scopul final al profesiei noastre, acela de a ajuta cat mai mult pacientul.

Medicina nu trebuie privita ca o competitie, ci ca o colaborare din care pacientul sa poata benificia cat mai mult, uneori fiind nevoiti sa trecem peste ambitii personale. Eu cred ca in medicina nu este loc pentru ambitii.

Realizarile profesionale, din punctul meu de vedere, nu sunt neaparat legate de a diagostica, ci de a avea o atitudine medicala corecta fata de pacient – acesta este rolul nostru, ca medici, pentru asta ne-am pregatit. Adevarata satisfactie profesionala, pentru mine, apare atunci cand ai confirmari medicale, fie din partea colegilor, fie a pacientului, cand acesta revine la control, asta insemnand ca apreciaza calitatea actului medical si iti acorda increderea.

Pot spune ca in Centrul de Ecografie Floreasca, atat eu cat si colegii mei beneficiem de aparate foarte performante si facem tot ce tine de noi pentru a ajuta pacientul, aceasta fiind calea pe care ne-a invatat sa mergem cel care a pus bazele acestui centru, Dl. Dr. Adrian Mircea Pop, si caruia i se datoreaza intregul proiect.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor