Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Dr. Sorin Patrascoiu – urologie la standarde internationale

Dr. Sorin Patrascoiu, seful Sectiei de Urologie Oncologica si Reconstructiva din Spitalul Euroclinic, lucreaza in Romania dupa standardele vestice. A importat din clinicile de referinta in domeniul urologiei de pe unde a lucrat, prin Europa, un stil de lucru riguros si bazat pe date precise, standardizate, si pe urmarirea pacientilor, care lipseste cu desavarsire in Romania. Dr. Patrascoiu isi suna el insusi pacientii operati ca sa stie cum se simt, in timp, dupa operatiile facute, pentru ca sa-si perfectioneze tehnicile si sa verifice rezultatele obtinute. Face operatii de adenom de prostata cu sangerare minima, ca afara, in timp ce regula in Romania este sa pui pacientului, in completare, 2 l de sange.

Mai bine de jumatate din generatia Doctorului Patrascoiu a plecat din tara. El vrea insa sa lucreze in Romania, unde sunt atatea lucruri de facut, dar dupa standarde vestice. Da, nu poate sa schimbe sistemul. Insa vrea ca ceea ce iese din mainile lui sa fie de calitate, fara cusur.

La 40 de ani neimpliniti, aveti trecute in CV 5000 de operatii, peste 50 de cursuri de perfectionare… Sunteti extrem de tanar pentru acest palmares.

In realitate sunt chiar mai multe. Eu am avut avantajul ca am lucrat in niste clinici foarte mari, si in Romania, si in strainatate. Timp de 12 ani am lucrat la Institutul Clinic Fundeni, acum sunt chirurg urolog la Spitalul „Sfanta Maria” si in Reteaua privata de sanatate Regina Maria, in cadrul Spitalului Euroclinic.

Am avut sansa de a lucra intr-o serie de mari clinici vestice – am fost in Germania, la Braunschweig, la Hanovra si Hamburg.

Am facut un internship foarte bun la Spitalul Créteil – Henri Mondor, un spital de top, unul din primele trei din Franta. Faceau si foarte multa cercetare, laparoscopie avansata, chirurgie robotica. Am facut masterclass-uri la Salzburg, Cambridge, Paris sau Roma, si multiple cursuri in cadrul congreselor europene sau nord americane.

Cum ati ajuns in aceste spitale de referinta?

Am aplicat pentru asta, am avut si burse – de la Asociatia Europeana de Urologie, iar unele au fost si pe banii mei. Nu ai cum sa ai pregatire de top daca te raportezi doar la ce-i pe-aici. Din pacate noi suntem tinuti in loc de doua lucruri: lipsa persoanelor inalt calificate intr-un anumit domeniu si, de multe ori, lipsa aparaturii.

Aparatura s-a mai completat…

Aparatura usor-usor s-a mai completat, dar educatia se face greu, se face incet si se face cu sacrificii. Iar progresul profesional nu se-ntampla de azi pe maine, ci in timp, bine chibzuit si cu o densitate corespunzatoare a muncii. Nu ai cum altfel sa cresti chirurgical. Eu am avut marele avantaj ca am si operat in strainatate.

De ce atat de multe stagii de pregatire?!

Nu sunt multe, deoarece chirurgia e o specialitate suma a mai multor subspecialitati. Mereu apar noutati, tehnici chirurgicale noi, lucrurile nu stau pe loc...

Care ar fi domeniul dvs. de predilectie?

Eu sunt cunoscut in uro-oncologie si in chirurgia reconstructiva. Si sigur, in laparoscopie si endourologie.

Urooncologia inseamna abordarea multidisciplinara a cancerelor aparatului urogenital. Abordam intreaga patologie tumorala – tumori suprarenaliene, renale, retroperitoneale, ale cailor urinare inclusiv ale vezicii urinare, tumori peniene si uretrale, tumori testiculare samd.

Cand vorbim de chirurgie reconstructiva vorbim de a reconstrui, din diverse alte tesuturi, caile urinare sau, spre exemplu, de a reconstrui din ileon o vezica noua pentru pacient. Este ceea ce se numeste ileocistoplastie de substitutie, practicata dupa cistostomia radicala, dupa un cancer de vezica. Urologul, recoltand o parte a intestinului subtire, reconstruieste un rezervor, vezica, astfel incat pacientul sa poata urina oarecum apropiat de normal. Sau, spre exemplu, pentru a reconstrui uretra ca urmare a stricturilor (ingustarilor). Se recolteaza grefa de mucoasa bucala si se pot reconstrui defecte uretrale lungi de pana la 15 cm, cat e necesar pentru intreaga lungime a uretrei masculine.

Ati facut asemenea operatii si la noi?

Da, am facut. Si teza mea de doctorat este in chirurgia reconstructiva. Acesta e un domeniu la limita dintre chirurgia reconstructiva si chirurgia clasica, pentru ca implica un transfer liber de tesut – grefa.

Cum va raportati, acum, la ceea ce ati vazut in aceste clinici straine? Suntem pe-acolo, ne-apropiem sau inca nu?

Primele fellowship-uri dateaza inca din rezidentiat. Cand am fost prima data in Germania eram rezident. In opinia mea, trebuie sa ajungi intr-o clinica din afara tarii cel putin de 2 – 3 ori pe an. Si nu in orice clinica, ci neaparat intr-un spital de referinta, un spital universitar, ca sa ai un reper si sa stii unde te plasezi din punct de vedere profesional. Fara asta, probabil ca munca ta reprezinta ceva, dar niciodata nu vei stii sa ti-o imbunatatesti, nu vei stii ce fac si alti colegi, astfel incat sa-ti optimizezi munca si sa obtii rezultate cat mai bune. Iar un lucru pe care l-am invatat si il aplic este standardizarea muncii. Mai mult, urmarirea pacientilor, astfel incat sa tragi niste concluzii dupa ce ai operat, si astfel sa imbunatatesti permanent calitatea muncii tale.

Aici cred ca noi, in Romania, avem mari deficiente…

Foarte mari deficiente..! Pentru ca noi, in Romania, nu avem practic “urmarirea” pacientilor. Asta e o mare deficienta! Eu incerc, in cancerul de prostata si in toate formele de cancer, sa am o urmarire cat mai exacta, pe care o fac chiar suplimentar, separat de urmarirea pe care o face spitalul. Am fise separate de foaia de observatie astfel incat sa stiu exact ce am – ce supravietuire, ce procent de margini pozitive, ce recidiva biochimica. Ii mai sun eu din cand in cand pe pacienti, astfel incat sa stiu ce s-a-ntamplat cu ei…

Vedeti dvs, la noi, in Romania, daca ma-ntrebati pe mine o sa spun ca sunt cel mai bun si cel mai destept, daca mai intrebati alti zece o sa spuna fix la fel. Dar cu siguranta toti mintim, pentru ca n-are cum sa fie asa! Ar fi nevoie de indicatori obiectivi care sa cuantifice cat mai corect calitatea chirurgicala a unui medic...

Dar pe-afara nu-i tot asa?!

Pe-afara exista date foarte precise. Pacientii si colegii te pot verifica, si daca ai mintit o data si esti prins cu minciuna… La noi de-abia acum se tinde catre un sistem informatizat. In strainatate nu pot veni si declara ca am operat 5000 de cazuri, ca automat cineva da un click si mi le numara. La noi exista tendinta, de multe ori, de a exagera cifrele din statistici.

Un studiu facut in Statele Unite, la Memorial Cancer Center, la New York, arata ce inseamna high volume surgeon in cancerul de prostata. Si s-a ajuns la o valoare de minim 250 de cazuri operate in total, cu o cadenta anuala de minim 50 de cazuri. Stiti cati urologi din SUA se califica pentru asta?! Sub 2%! Mare parte din masa urologilor nu ating niciodata acest nivel, in toata cariera lor, desi opereaza cate un caz la 3 sau la 5 luni. Nu sunt pe toate drumurile chirurgi de acest nivel…

Asta incerc: sa-mi tin evidenta cazurilor, sa-mi urmaresc pacientii cat pot de bine, sa urmaresc ceea ce se intampla afara, sa iau legatura cu niste oameni sfatuitori in cazurile delicate… Am avut momente cand nu stiam daca am facut bine sau rau…

Cu siguranta am facut si rau, dar in niciun caz voit si, de fiecare data, am tras invataminte din cazurile care nu au avut evolutia postoperatorie dorita...

Repet, e foarte important sa te raportezi la ceva. Si e foarte important sa te raportezi la un standard inalt. Doar in acest fel poti progresa.

Si daca ne raportam la ce se face pe-afara, care este concluzia?

Suntem aproape de ce se face acolo si totusi suntem departe… In primul rand suntem departe ca sistem, aici e problema. Asa, cazuri izolate de chirurgi buni mai sunt.

Si daca ne uitam la ce iese efectiv din mainele dvs…

Mi-e greu sa vorbesc despre mine, de fapt suntem o echipa, dar sper ca suntem aproape, ca suntem superpozabili ca rezultate. Simt asta si, mai ales, asta imi arata si datele. De exemplu, rata de transfuzii dupa prostatectomia radicala in mainile mele e undeva sub 2%, ceea ce inseamna ca nu pun sange deloc. Este superpozabil cu ce se-ntampla afara.

De obicei se pune?

In centrele bune nu se pune. De regula, in Romania, sangerarea este de 2 litri. Si atunci… Practic eu le spun pacientilor ca ne trebuie sange pentru operatie, ca sa fim siguri ca avem, dar ca nu o sa punem. Nu pun pentru ca pierderea de sange e nesemnificativa, e sub 250 de ml, si nu e nevoie.

Care ar fi highlighturile din activitatea Dvs, eventual cazuri mai spectaculoase de care v-ati ocupat?

Cazurile spectaculoase reprezinta intrepatrunderi cu chirurgia generala in ceea ce priveste abordul tumorilor mari la nivelul retroperitoneului, sau tumorile de suprarenala sau tumorile renale cu diverse extensii, la nivelul ficatului, de exemplu, sau abordul tumorilor renale cu extensie venoasa... Pe langa excizia formatiunii tumorale, care este o operatie extrem de complexa, sunt necesare clampari vasculare si deci cunostinte solide de chirurgie vasculara – cavotomii, extragerea trombusului, structura cavei samd. Tot urologul face si asta.

Sunt anumite situatii cand este bine sa ai langa tine fie un chirurg de chirurgie abdominala, fie un chirurg de chirurgie cardiovasculara, de exemplu atunci cand extensia venoasa este pana la nivelul cavitatilor inimii drepte – atriul drept si ventriculul drept, atunci cand este nevoie de circulatie extracorporeala.

Exista operatii de o asemenea amploare?

Exista, se fac si in Romania lucrurile astea, chiar eu am peste 10 cazuri de genul acesta operate in ultimii doi ani la Sfanta Maria. Operez si la Regina Maria astfel de cazuri, dar o operatie de acest gen costa 20.000 de euro, sunt foarte scumpe. Apoi trebuie o tehnologie cu totul si cu totul deosebita pentru sustinerea postoperatorie…

Dar clinicile de top de-afara sunt in principal de stat?

In principal sunt de stat, dar functioneaza si ca privat. Pe noi ne tine in loc lipsa asigurarilor private si nivelul scazut al veniturilor populatiei. Ca nu poti sa pui niste preturi uriase, chiar justificate, pentru ca nimeni nu le poate plati.

Ca si cazuistica, pacientii in Romania – fata de ce-ati vazut in clinicile din strainatate – sunt mai gravi?

Sunt mult mai gravi. De exemplu, in ceea ce priveste patologia oncologica, stadiile tumorale sunt mult mai avansate. Cam tot ce vine este ultra avansat. Asta inseamna resurse mari, munca multa din partea echipei – multidisciplinare, de multe ori – si din pacate rezultate slabe. Azi am operat de exemplu o tumoare retroperitoneala uriasa, cat tastatura de calculator – de la diafragma la fosa iliaca. Cum credeti ca o sa mearga un astfel de caz?!

N-a avut niciun simptom?

N-a avut niciun simptom, pentru ca retroperitoneul este un spatiu grasos in care tumora poate creste foarte mult in dimensiuni fara a avea exprimare clinica – simti o anumita jena, un disconfort eventual… Culmea e ca pacientul acesta a fost investigat, tumora avea 3 cm cu un an in urma, iar cine l-a vazut i-a spus ca poate sa stea linistit… Si pe-afara mai sunt cazuri avansate, au si ei oameni ai strazii, dar aceste cazuri apar la categorii defavorizate…

Si in privat am operat cazuri grele, putem asigura la Euroclinic gama completa de interventii urologice, oncologice. Am operat aici adenoame de prostata la pacienti foarte tarati, cu probleme cardiologice si cu multe alte comorbiditati, dar aici ma ajuta foarte mult tehnologia – am la dispozitie o metoda relativ noua si pe piata internationala, pe care eu am implementat-o aici, este vorba despre vaporizarea laser.

Este o metoda extrem de benefica pentru pacientii cu risc major anesteziologic si, de fapt, este benefica pentru toti pacientii care au nevoie de aceasta operatie. Sangerarea dupa operatie este aproape nula. Una dintre problemele redutabile ale adenomului de prostata – indiferent de metoda chirurgicala folosita – este sangerarea postoperatorie. In cadrul vaporizarii laser sangerarea este practic inexistenta, este minimala. Atunci si spitalizarea pacientului este scurta, purtarea cateterului este minima, fiind redusa la 2 - 3 zile, si deci recuperarea unui pacient cu multiple tare este mult mai buna. Metoda este un real castig pentru pacientii cu probleme.

Ce presupune aceasta vaporizare?

Presupune o sonda – o fibra laser – care este introdusa pe cistoscop si cu care practic se vaporizeaza partea adenomatoasa din prostata.

Puteti lasa ceea ce nu este atins de tumoare…

Exact, se indeparteaza doar ce vrem sa fie indepartat. Este o metoda de o foarte mare acuratete si totul se face fara nicio incizie, fara nicio taietura pentru pacient, la vedere.

Cum adica la vedere”?

Avem camera pe cistoscop, astfel incat vedem pe monitor intreaga procedura. Nu e nimic intamplator, vedem exact. 

As mai evidentia chirurgia laparoscopica renala – si aici trebuie mentionate niste interventii chirurgicale de mare amploare cum ar fi nefrectomia radicala laparoscopica – se scoate rinichiul cu totul – sau partiala – se taie doar partea tumorala din rinichi.

Cancerul de prostata si cel renal reprezinta o  prioritate a echipei urologice la spitalul Euroclinic.

Dorim ca spitalul sa devina un centru de referinta in chirurgia oncologica, si nu numai urologica, dar si ginecologica.

Ce considerati ca inseamna promovarea, brandul unui medic?

Medicul a fost, este si trebuie sa ramana un profesionist.

Onestitatea si tendinta continua de evolutie profesionala sunt doua coordonate ce ar defini acest „brand” cum ii spuneti dumneavoastra, dar mie nu-mi place sa-i spun „brand”, desi in ultima vreme reclama in domeniul medical o depaseste pe cea din industria de detergenti.

Eu vad o gramada de pacienti la second opinion – unii au fost destepti si n-au facut imediat tot ce le-a spus doctorul, dar unii au facut, si uneori chiar pe bani grei.

Inteleg ca exista deci si foarte multa impostura…

Destula... chiar catastrofal de multa... Este la cote alarmante! Pe-afara nu e la fel ca la noi, in Romania. O mai fi si pe-afara, dar sa stiti ca pe-afara, datorita faptului ca medicii cam toti castiga bine, nu fac asa ceva. Sau daca fac asta imediat ii elimina piata. La noi sunt unii care fac pe banda rulanta ceea ce ar fi subiect de malpraxis. Vin pacienti la mine si imi spun ca doctorul X le-a spus ca trebuie sa se opereze. Si eu le zic ca nu, ca nu trebuie sa se opereze.

In al doilea rand – se duc pacientii la diverse consulturi si nu vin de-acolo cu nimic scris. Iar eu iarasi le spun: ca daca nu ti-a dat scris nimic inseamna ca intalnirea n-a avut loc…

Asta e tot o chestie tipic romaneasca. Dar pacientul ar trebui sa isi ceara drepturile…

Pacientul ar trebui sa isi cunoasca si sa isi ceara drepturile. Adevarul stiintific, expertiza, profesionalismul si onestitatea trebuie sa constituie pilonii unei relatii solide si corecte cu pacientul.

Ati fi vrut sa lucrati afara?

Sunt multe lucruri bune afara, dar si multe lucruri rele. Eu vreau sa lucrez in Romania, trebuie facut ceva si in Romania. Sora mea e pshiatru in Franta. Din generatia mea, peste jumatate sunt plecati. Asta e o chestie foarte grava.

Eu nu vreau decat sa-mi fac profesia bine, si profesia poti sa ti-o faci intr-un spital cum e Euroclinic, care ofera niste standarde foarte bune pentru a-ti desfasura activitatea. Doar ca preturile sunt cam mari pentru poporul roman, dar ele reflecta costurile reale. Si e foarte greu sa aduci intr-un spital privat o populatie care a fost mintita ani la rand si careia i s-a spus ca medicina e gratuita si ca este pentru toata lumea. Si nu toata lumea poate sa bneficieze de tehnicile de top pentru ca urologia, asta n-o spun eu, este un lucru ultracunoscut, este specialitatea medicala cea mai tehnologizata. Folosim laserul, o gramada de tehnici laparoscopice, microscopia electronica – in tratamentul infertilitatii masculine –, ultrasunetele, atat pentru tratamentul prostatei cat si al litiazei, in concluzie urologia este o specialitate ultra-ultra-tehnologizata, iar tehnologia de ultima ora nu este ieftina. De asemenea, aici in sistemul privat doar chirurgii performanti isi gasesc locul, deoarece pacientii trebuie sa aiba o evolutie postoperatorie impecabila.

Ce ati mai sublinia? Pacientul care e barbat si citeste acest interviu ce ar trebui sa inteleaga?

Pacientul care e barbat si citeste acest interviu ar trebui sa retina ca daca este trecut de 40 de ani ar trebui sa-si faca o analiza numita PSA (antigen specific prostatic) si sa vina la control urologic chiar in lipsa oricarui simptom. Chiar daca PSA-ul e bun trebuie sa vina, pentru ca exista cancer de prostata, si uneori chiar cazuri avansate, la PSA-uri mici. De asemenea, tuseul rectal, o ecografie abdominala si un set de analize uzuale sunt investigatii minimale ce pot descoperi o eventuala patologie fara expresie clinica.

Text: Delia Budurca, Senior Medical Editor

 

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate