Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Doctor sau estetician ? - ramane inactiv

Unele proceduri care vizeaza doar straturile superficiale ale pielii pot fi efectuate de catre asistentele medicale sau de esteticienii de piele, in timp ce altele sunt de competenta unui  dermatolog sau a unui alt tip de medic. Persoana in care va incredeti sa efectueze procedura reprezinta un factor decisiv cu privire la succesul rezultatelor obtinute.

In timp ce procedurile mai putin invazive, cum ar fi microdermabraziunea, pot fi efectuate de catre profesionisti cosmetologi, operatiile de piele, inclusiv procedurile cu laser, ar trebui sa fie efectuate de catre medicii cu diferite  specializari: dermatologi si chirurgi dermatologici, chirurgi plasticieni, chirurgi plasticieni faciali (otorinolaringologi), chirurgi oculoplastici (oftalmologi), si alti chirurgi cosmetici. In anumite situatii, infirmierele sau asistentii medicali cu pregatire speciala pot efectua unele dintre aceste proceduri.

Alegerea unui medic sau a unui alt tip de specialist de piele

Puteti incepe cu un dermatolog care sa va sfatuiasca care dintre proceduri necesita mai degraba un medic. Unii medici care efectueaza proceduri cosmetice au, de asemenea, in echipa lor asistente medicale sau esteticieni, sau si una si alta, care se ocupa de tratamente mai putin invazive.

Pentru a gasi un medic de renume, incepeti prin a cere medicul dumneavoastra recomandari. Sau contactati societatile profesioniste care ofera servicii sofisticate de recomandare si site-uri cu informatii legate de pregatirea si experienta medicilor, articolele pe care le-au publicat si procedurile pe care le efectueaza.

In anumite zone, asociatiile medicale urbane sau rurale, pot furniza nume de medici pe care ii puteti contacta .

Va puteti intreba, de asemenea, prietenii, colegii de serviciu, sau membrii familiei care au avut interventii cosmetice daca au fost multumiti de rezultate si daca ar mai apela la acelasi medic. Dar tineti cont de faptul ca medicii care sunt populari sau care isi fac publicitate in exces s-ar putea sa nu fie foarte calificati, sau s-ar putea sa nu fie potriviti pentru dumneavoastra.

Dupa ce ati obtinut numele unui medic, urmatorul pas este sa verificati daca acesta sau aceasta este autorizat ca specialist in domeniu. Multi consumatori intreaba despre autorizatie, dar este posibil sa nu intrebe despre ce comisie  a dat autorizatia, sau daca aceasta comisie este supravegheata de Consiliul American de Specialitati Medicale (ABM). ABM supravegheaza 24 de comisii medicale de specialitate autorizate din Statele Unite. O serie de alte grupuri pot avea denumirea de "comisii", dar acestea nu sunt supravegheate de catre ABM. Cerintele lor de certificare pot fi mai putin riguroase decat cele ale comisiilor aflate sub supravegherea ABM. Exista mai mult de 100 astfel de comisii auto- desemnate pe intreg teritoriul Statelor Unite, si nu exista practic cerinte legale pentru formarea lor. Unele dintre acestea pot fi nici mai mult nici mai putin decat birouri glorioase de relatii publice.

Consiliul American de Dermatologie, membru fondator al ABM, autorizeaza medicii pentru a oferi ingrijire dermatologica generala si de specialitate. Anumiti dermatologi urmeaza un an sau doi de pregatire suplimentara, pentru a se specializa in chirurgie dermatologica.

Consiliul American de Chirurgie Plastica, care este de asemenea supravegheat de ABM, autorizeaza medicii sa poata efectua intreaga gama de proceduri chirurgicale cosmetice si de reconstructie. Medicii autorizati de aceasta comisie au o diploma medicala emisa de o institutie acreditata, cel putin doi ani de rezidentiat in chirurgie generala, si cel putin inca doi ani de formare suplimentara in chirurgie plastica.

Daca intentionati sa va faceti o  interventie chirurgicala la cabinetul medicului, intrebati daca acest cabinet este acreditat de una dintre urmatoarele organizatii: Asociatia Americana pentru Acreditarea Facilitatilor de Chirurgie in Ambulatoriu, Asociatia de Acreditare pentru Ingrijire Medicala in Ambulatoriu, sau de Comisia Mixta (Joint Commission). Majoritatea organizatiilor ofera servicii de recomandare si va pot da numele medicilor din zona dumneavoastra.

Întrebări pe care să le adresați medicului 

Înainte să urmați orice tratament cosmetic,  care necesită prezența unui  profesionist medical, cum ar fi injecțiile cu toxină botulinică, injecțiile cu substanțe  de umplere  sau dermabraziunea cu laser, întrebați clinicianul câte astfel de proceduri realizează pe lună sau pe an. Interesați-vă, de asemenea, de cât timp efectuează,acesta sau aceasta,  procedura și dacă el  sau ea a scris despre sau a predat procedura într-un cadru academic. Nivelurile de experiență pot varia, dar vă doriți pe cineva care a avut parte de formare de specialitate, poate de o  bursă  într-un centru medical universitar, și care nu a urmat doar un curs sau două. Câte tipuri de  proceduri de orice fel realizează medicul pe zi? Nu vă doriți un chirurg care se grabește sau care nu vă acodră întreaga sa atenție.

Ar trebui să întrebați, de asemenea, despre costuri . De exemplu, se plătește consultația, și dacă da, prețul se poate deduce din costul procedurii? Care este prețul total al procedurii, incluzând mâna de lucru a doctorului, anestezia și prețul pentru camera de operații?

Cine administrează anestezia? Întrebați dacă medicul cere bani în plus pentru corecturi sau reparații, și asigurați-vă că înțelegeți complicațiile care ar putea să apară și ce anume implică mai exact recuperarea.  Procesul de vindecare pentru anumite proceduri poate fi lung și supărător. Un alt aspect important este dacă procedura va trebui să fie repetată și cât de des. Unele dintre procedurile mai puțin invazive au o perioadă de recuperare mai scurtă, dar necesită diferite tratamente sau proceduri de întreținere periodice, o dată la câteva luni.

Și nu uitați să veți  încredere în instinctul dumneavoastră.  Alegeți un medic în preajma căruia vă simțiți confortabil și cu care puteți stabili ușor o relație. Contează, de asemenea, dacă medicul are un personal amabil, pregătit. În cele din urmă , țineți cont de faptul că, indiferent de cât de talentat sau experimentat este medicul dumneavoastră, nici o umplere, nici un laser sau nici un peeling din lume nu vă vor face să arătați din nou ca la 20 de ani.

Alegerea unui estetician

Formarea profesionala in ingrijire nonmedicala a pielii apartinea de cosmetologie. Oricine dorea sa se specializeze in ingrijirea pielii, trebuia, de asemenea, sa invete cum sa taie, sa vopseasca, si sa aranjeze parul si cum sa taie unghiile. Acum, insa, aspectele medicale si de sanatate legate de  ingrijirea pielii sunt recunoscute prin formarea si licentierea specializata a esteticienilor.

Esteticienii efectueaza o varietate de proceduri legate de  ingrijire a pielii — curatarea in profunzime, tratamente faciale, peeling chimic la un nivel mai mic si microdermabraziune. (Adevarata dermabraziune ar trebui sa fie efectuata numai de catre un medic cu experienta).  In timp ce majoritatea esteticienilor lucreaza la saloane si spa-uri, sa nu va surprinda daca medicul dumneavoastra dermatolog sau chirurgul cosmetic are un estetician in randurile personalului. Pe langa efectuarea tratamentelor non-invazive, un estetician poate ajuta medicul sa efectueze operatii de ingrijire a pielii inainte si dupa procedura in sine si va poate invata tehnicile de machiaj pentru acoperirea rosetii sau a cicatricilor.

Cerintele de autorizare pentru esteticieni difera de la un stat la altul, variind intre 250 si 1000 de ore, cu o medie de 600 de ore. Contactati departamentul din tara dumneavoastra care se ocupa de reglementari si autorizatii pentru a afla mai multe despre conditiile de licentiere din zona dumneavoastra. Multe state ofera aceaste informatii on-line.

Majoritatea tehnicilor descrise in aceasta sectiune se pot efectua atat la cabinetele dermatologice cat si la "medspa"-uri — facilitati non-medicale care ofera o gama larga de servicii cosmetice. Cu toate acestea, in anumite spa-uri sau saloane asemanatoare anumite tratamente sunt efectuate de oameni care nu sunt bine pregatiti — ceea ce poate fi periculos. In 2013, un studiu JAMA (Jurnalul asociatiilor medicale americane) despre Dermatologie a aratat ca procentul proceselor judecatoresti  care vizeaza operatiile de piele cu laser efectuate de persoanele care nu sunt medici a crescut cu mai mult decat dublu din 2008 in 2011, punand sub semnul intrebarii siguranta anumitor medspa-uri. Daca hotarati sa consultati un estetician in loc de un dermatolog, asigurati-va ca practicantul este licentiat in tara dumneavoastra si ca este certificat de Coalitia Nationala a Esteticienilor, Producatorilor/Distribuitorilor si Asociatiilor (NCEA).