Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de san – depistarea precoce prin screening

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Cancerul de san – depistarea precoce prin screening

Corpul uman este alcatuit din mii de miliarde de celule vii. Celulele normale ale corpului cresc, se divid in noi celule si mor intr-un mod ordonat. In primii ani de viata, celulele normale se divid mai rapid pentru a permite persoanei sa creasca. Dupa ce persoana devine adult, majoritatea celulelor se divid doar pentru a inlocui celulele uzate, deteriorate sau moarte.

Intelege ce este cancerul

Cancerul apare atunci cand celulele dintr-o anumita parte a corpului incep sa creasca si sa se inmulteasca fara control. Exista mai multe tipuri de cancer, dar toate apar din cauza acestei cresteri fara control a celulelor anormale.

Inmultirea celulelor canceroase

Cresterea celulelor canceroase este diferita de cresterea celulelor normale. In loc sa moara, celulele canceroase continua sa creasca si sa formeze celule canceroase noi. Aceste celule canceroase pot invada sau pot creste in alte tesuturi, lucru pe care celulele normale nu il pot face. Capacitatea de a creste fara control si de a invada alte tesuturi este ceea ce defineste celula canceroasa.

Ce sunt metastazele

In cele mai multe cazuri, celulele canceroase formeaza o tumora, dar exista unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, unde doar rareori se formeaza tumori. In schimb, aceste celule canceroase circula in sange si in maduva osoasa. Cand celulele canceroase ajung in vasele de sange sau limfatice, ele pot calatori in alte parti ale corpului unde incep sa creasca si sa formeze noi tumori care inlocuiesc tesutul normal. Acest proces este denumit metastazare.

Indiferent de locul unde se dezvolta un cancer, acesta este intotdeauna denumit dupa locul de unde a inceput. De exemplu, cancerul de san care s-a raspandit la ficat este denumit cancer de san cu metastaze in ficat, nu cancer de ficat. De asemenea, cancerul de prostata care s-a raspandit la nivelul osului este denumit cancer de prostata metastazat, nu cancer osos.

Diferitele tipuri de cancer se pot manifesta foarte variat

De exemplu, cancerul pulmonar si cancerul de san sunt boli foarte diferite. Ele cresc in ritmuri diferite si raspund in diferite moduri la tratament. Acesta este motivul pentru care pacientii cu cancer au nevoie de tratament specific tipului de cancer de care sufera.

Benign versus malign

Nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile care nu sunt cancer sunt denumite benigne. Tumorile benigne pot cauza si ele probleme –pot creste foarte mult si pot apasa pe alte organe si tesuturi sanatoase. Dar tumorile benigne nu pot invada alte tesuturi. Din acest motiv, nu se pot raspandi si in alte parti ale corpului (nu pot metastaza). Aceste tumori nu pun in pericol viata aproape niciodata.

Ce este cancerul de san

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei si a doua cauza a deceselor provocate de cancer in randul femeilor, dupa cancerul de plaman. Afecteaza 1 din 8 femei.
Centrul de Control al Bolilor (Center for Disease Control) din SUA estimeaza ca mai mult de 192,370 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in fiecare an, insa numarul de cazuri noi a scazut in ultimul deceniu. Anual, mai mult de 40.000 de femei isi pierd viata din cauza acestei boli.
Barbatii pot dezvolta si ei cancer de san, dar se intampla mult mai rar decat la femei, cu aproape 2.000 de noi cazuri in fiecare an.

Depistarea precoce prin screening a cancerului de san

Screening – neologism care in medicina se refera la testarea unei persoane sau a unui grup de persoane pentru depistarea prezentei unei boli sau a unei conditii particulare de sanatate.

Depistarea precoce a unei leziuni de glanda mamara (cancerul de san) poate permite vindecarea completa sau imbunatatirea categorica a prognosticului. Acest lucru este posibil atunci cand cancerul este depistat in stadii timpurii, cand este prea mic pentru a fi vazut sau simtit la palpare. Screening-ul nu previne aparitia cancerului, ci ajuta la depistarea lui in stadii in care poate fi tratat cu sanse de vindecare.

Ce sunt si cui se adreseaza programele de screening pentru cancerul de san?

Testele de screening pentru cancerul de san sunt investigatii medicale facute pacientelor care au risc crescut de cancer de san, dar care nu au inca simptome. Ajuta la gasirea unui cancer intr-o etapa timpurie, moment in care sansele de a trata eficient sunt cele mai bune. Programul de screening se adreseaza tuturor femeilor peste 50 de ani care nu au factori de risc pentru cancerul de san si femeilor cu factori de risc pentru cancerul de san, indiferent de varsta.

In cazul femeilor fara factori de risc este recomandat ca la fiecare 3 ani sa se prezinte la medic pentru a-si investiga sanii. Un astfel de program poate fi constituit dintr-un:

 • Consult chirurgical
 • Recoltare de markeri tumorali specifici cancerului de san
 • Teste imagistice (ecografie mamara si/sau mamografie)

In cazul femeilor cu risc crescut pentru cancer de san se recomanda urmatoarele teste de screening:

La 20-30 ani:

 • Autoexaminare lunara a sanilor
 • Examen clinic al sanilor o data la 3 ani

La 30-40 ani:

 • Autoexaminare lunara a sanilor
 • Examen clinic anual al sanilor
 • Examen ecografic anual mamar

La 40-50 ani:

 • Autoexaminare lunara a sanilor
 • Examen clinic anual al sanilor
 • Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)

Dupa 50 ani:

 • Autoexaminare lunara a sanilor
 • Examen clinic anual al sanilor
 • Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)