Sa afli ca ai cancer de san si sa primesti “un fel de chirurgie pe suflet”

iti da putere

Iulia a simtit pe pielela ei zicala “ce nu te omoara te face mai puternic”. De mai multe ori. La 8-9 ani distanta de un accident care putea fi mortal, a descoperit ca are cancer de san. Atunci a inceput o lupta pe aproape toate planurile. A infruntat neincrederea familiei in tratamentul medical si s-a opus tratamentelor alternative, a luptat cu viata ei pentru a se salva si a putea fi alaturi de fiica ei in varsta de 3 ani si jumatate. Simte ca echipa multidisciplinara din Spitalul Euroclinic care a ingrijit-o si, in special, discutiile si comunicarea cu medicul sau chirurg, dr. Victor Titirez, au pus-o pe picioare si au ajutat-o sa se vindece atat fizic, cat si emotional.

1
Nodulul si o stare inexplicabila de apasare

Avea 36 de ani cand a descoperit un nodul deasupra sanului stang. A mers imediat la medic, insa ecografia nu a aratat nimic suspect. Nici atunci, nici dupa 6 luni cand a repetat investigatiile. Iulia simtea, insa, ca ceva nu este in ordine, dar nu-si putea explica ce anume. Se simtea obosita si nu reusea sa iasa din aceea stare de apasare. Din fericire, dr. Doina Popa, medicul imagist care a examinat-o, a avut inspiratia sa ii recomande si o mamografie si un RMN de san, care au ridicat suspiciunea de cancer de san.

2
Socul produs de cuvantul “mastectomie”

La recomandarea medicului imagist, Iulia a ajuns repede la dr. Victor Titirez, specializat in chirurgia oncologica a sanului. Acesta i-a raspuns calm si detaliat la toate intrebarile cu care Iulia venise inarmata si i-a recomandat o noua serie de teste si i-a vorit inclus de probabilitatea unei interventii de mastectomie. Desi nu avea inca rezultatul biopsiei, cuvantul “mastectomie” a venit ca un soc pentru Iulia. A inteles, insa, ca medicul chirurg este acolo sa o ajute si sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ea.

3
In cautarea solutiei potrivite

Si-a completat lista de analize si investigatii, insa a revenit in cabinetul medicului chirurg destul de tarziu, dupa 2 luni de la prima discutie. In tot acest timp, coplesita de tot ce se intampla, Iulia a cedat insistentelor familiei si a mers pentru o alta opinie in Turcia, unde nu a simtit, insa, ca este vazuta ca o persoana cu zeci de temeri si griji, ci ca un alt nume pe lista programarilor. A decis sa revina la Spitalul Euroclinic si sa mearga pe mana echipei multidisciplinare a Centrului de Excelenta in Patologia Sanului.

4
Decizia de a incepe tratamentul

Atunci cand a revenit in cabinetul dr. Victor Titirez, Iulia isi acceptase diagnosticul si era pregatita sa inceapa tratamentul recomandat. Marturiseste ca a luat aceasta decizie pentru ca medicul chirurg i-a raspuns cald la toate intrebarile, fara sa se simta in vreun fel deranjat, pentru ca a simtit ca poate avea incredere in el, pentru ca a simtit ca medicul poate lua decizii mai bune decat ea si pentru ca s-a simtit in siguranta.

5
Interventia chirurgicala complexa

Dupa ce medicul i-a prezentat optiunile chirurgicale, Iulia a optat pentru mastectomie cu reconstructie de muschi dorsal – o interventie complexa si laborioasa, care a durat 6 ore. Dupa inlaturarea tesutului mamar, medicul chirurg a prelevat o parte din muschiul dorsal, un muschi intins si subtire de la nivelul spatelui, l-a transferat prin axila in zona toracelui si a continuat cu reconstructia sanului. Recuperarea a durat aproximativ 3 saptamani si desi a fost avertizata ca va fi dureroasa, Iulia isi aminteste ca a simtit mai multa durere dupa operatia de cezariana.

6
Chimioterapia si efectele ei

Odata de medicii au avut rezultatul anatomopatologic al tesutului mamar indepartat, au rediscutat cazul Iuliei in comisia Tumor Board – o comisie oncologica la care participa medici din toate specialitatile implicate in tratamentul cancerului de san, printre care amintim chirurgi, imagisti, oncologi, geneticieni, anatomopatologi, etc. I-au recomandat chimioterapie, iar Iulia a inteles importanta acestei masuri de preventie. A suportat foarte bine curele de chimioterapie si a profitat de cele 3 zile in care simtea efectele tratamentului pentru a se odihni si a citi. Pierderea parului a fost mai greu de suportat si asta pentru ca a afectat-o destul de mult pe fetita ei.

7
Vindecarea si reorganizarea propriei vieti

Atunci cand a inceput lupta cu boala, constient sau nu, Iulia a inceput si un amplu proces de reorganizare si vindecare a propiei vieti. A invins cancerul de san si a reusit sa-si puna ordine in viata. Se simte bine cu ea insasi si este nespus de fericita si linistita alaturi de fiica ei. Nu se gandeste zilnic la cancer, insa se gandeste frecvent si se simte recunoscatoare pentru medicii si oamenii minunati care au ajutat-o in tot acest proces de vindecare.

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.