Sa infrunti cancerul de rect, cu ajutorul chirurgiei robotice,

e putere

Delia nu a avut niciodata vreo problema de sanatate suficient de serioasa incat sa necesite internare in spital. Asta pana cand a implinit 72 de ani si a aflat ca are cancer rectal. Din fericire, desi mare, tumora inca putea fi operata minim-invaziv, prin cea mai moderna si avansata tehnica disponibila si in Romania – chirurgia robotica.

1
Colonoscopia, amanata aproape 2 ani din cauza pandemiei COVID-19

A fost mereu constiincioasa si a avut grija de sanatatea ei. Isi facea anual analizele de rutina, pentru a sti ca totul este bine. Si an de an rezultatele erau bune. Pana in 2020, cand medicul a observat prezenta unor sangerari oculte si i-a recomandat o colonoscopie. Cum stia ca nu este o procedura placuta si pentru ca, la scurt timp, pandemia COVID-19 a lovit si tara noastra, Delia a amanat colonoscopia. Si acum regreta ca a asteptat aproape 2 ani.

2
Tumora rectala “monstruoasa”

In noiembrie 2021, Delia si-afacut curaj sa mearga la medic pentru colonoscopie, iar cand a vazut scris pe rezultatul biopsiei “tumora rectala mostruoasa” nu s-a panicat. Stia ca este vorba de cancer, desi medicul internist care o evaluase nu pomenise acest cuvant. A stat, a citit diagnosticul si s-a concentrat pe ce avea de facut in continuare.

3
Medicul chirurg potrivit

Fiica Deliei, care este farmacista, s-a documentat si i-a facut programare la conf. univ. dr. Dan Eniu, acreditat in chirurgie robotica la Spitalul Regina Maria Cluj. Inca de la prima discutie, Delia a simtit ca poate avea incredere in dr. Eniu, care i-a explicat calm si in detaliu ca tumora “monstruosa” nu trebuie sa o sperie si ca poate fi operata cu succes prin chirurgie minim-invaziva, laparoscopica sau robotica. I-a prezentat avantajele si dezavantajele optiunilor chirurgicale, iar Delia a ales fara sa stea pe ganduri optiunea cea mai putin invaziva si cu cele mai multe beneficii – operatia realizata cu ajutorul robotului daVinci.

4
Interventia robotica extrem de precisa

In ziua operatiei (10 decembrie 2021, n. red), Delia a avut mari emotii, mai ales ca nu mai suferise nicio interventie chirurgicala pana atunci. Nu a ajutat nici faptul ca ora operatiei a fost decalata. Insa, discutia cu medicul chirurg a linistit-o si i-a dat incredere ca totul va fi bine. “Era putin speriata, nu stia ce-o asteapta, nu era chiar in forma, dar intotdeauna, stand de vorba cu pacientii inainte de interventie, le mai explicam inca o data ce urmeaza sa se intample, ii mai linistim”, ne-a explicat conf. univ. dr. Dan Eniu. Si totul a decurs foarte bine. Operatia a durat 4 ore, iar echipa chirurgicala a reusit sa evite poate cea mai dificila complicatie a bolii: anusul contra naturii. Acest lucru insemna ca Delia putea avea scaune normale si o calitate a vietii similara celei dinainte de aparitia cancerului rectal.

5
Recuperarea extrem de usoara, fara dureri

De indata ce s-a trezit din anestezie, Delia a fost uimita de lipsa oricarei dureri. Se simtea foarte bine, ca si cum nici nu fusese operata. Avea, insa, tuburile de dren care ii aminteau prin ce trecuse. Stia ca avusese mare noroc si era recunoscatoare medicul sau chirurg pentru tot sprijinul si ajutorul oferit: “Este un om minunat domnul doctor, sta de vorba, te incurajeaza, iti ridica moralul, iti da curaj ca ai ajuns pe mainile unui profesionist”.

6
O lectie invatata si bucuria de a fi

Delia stie ca se afla la jumatatea drumului spre vindecare si ca mai trebuie sa faca si tratament oncologic, insa mai stie ca nu are de ce sa-si faca griji. Se simte bine si este fericita ca are alaturi o familie minunata. Si mai stie ca poate apela oricand cu incredere la medici extrem de bine pregatiti. Totodata, Delia si-a dat seama ca si la 72 de ani mai poti invata lectii importante, cum ar fi sa ai constant grija de sanatatea ta si sa nu mai amani controalele si investigatiile recomandate.

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.