Andrei urmeaza intocmai sfaturile chirurgului sau ortoped. Increderea

e putere

Ca sportiv de performanta esti intotdeauna pregatit pentru o accidentare. Abia cand te loveste, insa, realizezi cat de mare este pericolul si cat de important este sa alegi cu grija medicul ortoped in mainile caruia iti pui viata si cariera. Andrei Mandache, unul dintre cei mai buni baschetbalisti din tara noastra si singurul roman care a reusit un Triple Double la Eurobacket, a trecut prin doua accidentari serioase si spune ca l-ar alege de fiecare data pe medicul Razvan Melinte.

1
Prima accidentare: 1 deget rupt in 3

Cand s-a accidentat prima oara, Andrei juca alaturi de echipa nationala de baschet in China. A dat o pasa mai puternica, mingea a ricosat in genunchiul unui alt jucator pentru a reveni si mai puternic fix in degetul sau aratator de la mana stanga. Degetul i-a fost rupt in 3 locuri si, desi putea sa se opereze in China, a preferat sa ia a doua zi avionul spre Spitalul Puls din Targu Mures, unde il astepta dr. Razvan Melinte. Era speriat, era prima operatie din viata lui Andrei si stia ca riscul este enorm, avand in vedere ca majoritatea paselor le da cu mana stanga. Totul a decurs lin si de atunci s-a ales cu o placuta de titan cu 5 suruburi in degetul aratator de la mana stanga.

Prima accidentare
2
Medicul Razvan Melinte - un chirurg si un aliat de nadejde

Pentru un sportiv de performanta lui Andrei, care dorea sa revina cat mai repede pe teren, recuperarea a fost de o mie de ori mai grea decat operatia in sine. Si asta pentru ca trebuia sa astepte si sa urmeze un program de recuperare pasiva pentru a-si recapata mobilitatea degetului. Vorbea din 3 in 3 zile cu doctorul Melinte, pentru a se asigura ca totul este in regula. Desi nu simtea nicio durere fizica, se temea ca nu se va recupera 100%. Nu a lasat frica sa-i fie o piedica reala si in 2 luni de la interventie a revenit pe teren alaturi de echipa sa.

Dr. Razvan Melinte
3
Operatia la umar, mult mai complexa decat interventia la deget

Accidentarea de la umar a venit la 3 ani distanta de cea de la deget, dupa ce Andrei a inceput sa joace pentru CSA Steaua. Dr. Melinte a vazut la televizor momentul in care Andrei a fost lovit in umar de un alt jucator si a cazut pe spate. Stia ca s-a accidentat destul de serios pentru ca nu l-a vazut ridicandu-se, insa amploarea traumatismului s-a vazut dupa examenul RMN. Andrei avea nevoie de operatie. La insistentele echipei a mai consultat un medic ortoped, desi era deja decis sa se opereze la dr. Razvan Melinte. Interventia a fost una minim-invaziva, endoscopica, mult mai laboriasa decat operatia la deget, dar la fel de reusita. Recuperarea a fost si ea mai usoara pentru ca stia deja la ce sa se astepte, iar la 6 saptamani de la interventie Andrei arunca deja la cos.

Operatia la umar
4
Teama de a nu fi la fel de bun/performant

La fiecare accidentare Andrei s-a temut mai mult de cum va reveni pe teren decat de operatiile in sine – daca va reusi sa arunce mingea la fel de precis si cu aceeasi forta ca inainte. Era un baschetbalist de top, ajunsese la un nivel foarte inalt, cu o performanta unica la Eurobasket – un Triple Double. In 30 de ani de Campionat European de Baschet aceasta performanta a fost atinsa de doi baschetbalisti: Andrei si un jucator croat. Din fericire, nivelul sau de performanta nu a fost afectat de nicio accidentare. "Starea pe care ti-o ofera doctorul si echipa lui cred ca e mai importanta poate chiar decat interventia in sine”, spune Andrei.

Teama de a nu fi la fel de bun
5
Placerea jocului si /Revenirea in topul celor mai buni baschetbalisti din Romania

Andrei se bucura ca poate sa joace in continuare bashet la fel ca inainte, se bucura de familia lui si simte ca are, in doctorul Razvan Melinte, mai mult decat un medic de incredere, un prieten.

Placerea jocului

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.