EDU.STOMATOLOGIE

Dinți de zirconiu sau porțelan - ce tip de dantură să alegi?

zirconiu1
Îți dorești o dantură perfect funcțională și frumoasă, care să îți ofere mai multă încredere în tine? Ai auzit diverse opinii despre dinții de zirconiu versus dinții din porțelan și nu știi ce să alegi? Coroanele dentare pot fi o soluție eficientă, cu un aspect estetic frumos și natural. Află din următorul articol care sunt avantajele și dezavantajele acestora și alege cea mai potrivită opțiune pentru tine!

Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt lucrări protetice care se aplică pe dinte, restaurând forma și funcționalitatea acestuia. Coroanele dentare sunt recomandate în următoarele situații:

 • dinți care prezintă fisuri;
 • dinți cu plombe de dimensiuni mari;
 • dinți tratați pe canal;
 • atașare la nivelul implanturilor dentare.

👉Fisurile dentare pot fi cauzate de o multitudine de factori. Identificarea acestora și tratarea rapidă în cabinetul stomatologic sunt pașii esențiali pentru salvarea dintelui afectat. Dacă îți dorești să afli ce presupune o fisură dentară și care sunt cele mai potrivite metode de a reduce disconfortul și de a ameliora aspectul estetic, citește articolul Ce se intampla cu dintii care se ciobesc sau se crapa usor? .

Avantajele coroanelor dentare nu se rezumă doar la estetică, ci te vor ajuta să scapi și de afecțiunile supărătoare, de exemplu, sensibilitatea dentară. Alte beneficii ale coroanelor dentare sunt:

 • îmbunătățirea fizionomiei feței;
 • distribuția uniformă a forțelor în timpul masticației;
 • asigurarea funcționalității complete a unui dinte natural.

Coroanele dentare reprezintă tratamentul cel mai potrivit, atunci când ai un dinte care este afectat mai mult de 50% și nu mai poate fi restaurat printr-o altă opțiune. Coroanele se pot atașa și implanturilor dentare, oferind forma și funcționalitatea dinților naturali. În acest mod, lucrările dentare atașate implanturilor vor împiedica dinții rămași să migreze.

👉Implanturile dentare reprezintă o soluție optimă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea pot fi utilizate pentru lipsa unui singur dinte sau a mai multor dinți. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie de implanturi dentare, citește articolul Implanturi dentare  și descoperă în ce constă intervenția prin care acestea sunt inserate la nivelul gingiei.

zirconiu2

Tipuri de coroane dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă partea vizibilă a unui dinte. De aceea, materialele din care sunt confecționate trebuie să fie rezistente și durabile, pentru a putea îndeplini funcția masticatorie, dar și pe cea estetică. Implantul dentar înlocuiește rădăcina dintelui, iar coroana care se atașează acestuia este importantă pentru funcția masticatorie.

👉Aplicarea unei coroane dentare pe un dinte normal constituie o intervenție diferită de cea în care coroana este fixată la un implant dentar. Află ce presupune atașarea coroanei la implantul dentar, prin lectura următorului articol: Coroana dentara pe implant. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta lucrare protetica.

La Regina Maria Dental Clinics, se realizează mai multe tipuri de coroane dentare:

 • coroane integral ceramice;
 • coroane metalo-ceramice;
 • coroane ceramice pe suport de zirconiu.

Află care sunt diferențele dintre acestea și care este cea mai potrivită alegere pentru tine!

Coroană dentară ceramică integrală

Coroanele integral ceramice sau de porțelan, așa cum cum sunt cunoscute de majoritatea pacienților, te vor ajuta să spui adio zâmbetului cu probleme.

Acest tip de coroane dentare imită într-un mod foarte plăcut textura dintelui natural, fiind greu de deosebit de acesta, datorită culorii și transparenței.

Coroană metalo-ceramică

Coroanele metalo-ceramice îți garantează cele mai bune rezultate în ceea ce privește funcționalitatea și aspectul danturii tale. Acest tip de coroane se pot folosi atât pentru dinții frontali, cât și pentru cei laterali sau din spatele cavității bucale.

O lucrare protetică se compune din:

 • scheletul metalic de susținere - oferă rezistență;
 • stratul ceramic care acoperă coroana.

Regina Maria Dental Clinics oferă două tipuri de porțelan dentar, tocmai pentru a găsi cea mai bună soluție pentru fiecare pacient în parte:

 • ceramica feldspatică - oferă posibilitatea de a modifica nuanța dinților, prin anumite efecte speciale ale pigmenților ce se pot aplica în interiorul porțelanului;
 • ceramica presată - este foarte asemănătoare cu dinții naturali, din punct de vedere al culorii, și oferă posibilitatea aplicării colorațiilor sau a petelor opace, pe exteriorul suprafeței ceramice.

Coroană ceramică pe suport de zirconiu (coroană din zirconiu)

Coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt o opțiune perfectă pentru pacienții alergici la metal. Acest tip de lucrare protetică este biocompatibil cu structurile dentare și cu gingiile. De aceea, apariția oricărei reacții adverse este eliminată.

De asemenea, zirconiul este un material care imită foarte bine culoarea și transparența dintelui. Prin urmare, coroanele dentare pe suport de zirconiu au devenit foarte cunoscute. La Regina Maria Dental Clinics, acest tip de coroane este realizat printr-un procedeu computerizat de frezare a unui bloc de zirconiu, folosind tehnologia CAD/CAM.

Dinți din zirconiu – avantaje și dezavantaje

Zirconiul este un aliaj foarte rezistent, lipsit de conductivitate electrică și 100% biocompatibil cu organismul uman. Acesta reprezintă baza peste care se vor adăuga straturile de porțelan. Un alt avantaj al coroanelor dentare pe suport de zirconiu este acela că sunt mult mai ușoare decât cele pe suport metalic.

Astfel, pacientul se acomodează foarte repede cu purtarea acestora.

Cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM, coroanele dentare din ceramică pe zirconiu oferă dantruii un aspect natural și o funcționalitate optimă. Principalele avantaje oferite de acest tip de coroane dentare sunt durabilitatea și aspectul natural.

Lipsa suportului metalic permite luminii să se reflecte la fel ca la nivelul dinților naturali. De asemenea, coroanele dentare pe suport de zirconiu reduc posibilitatea apariției reacțiilor alergice, datorită biocompatibilității. Dinții din zirconiu pot fi utilizați pentru a înlocui:

 • dinții frontali;
 • dinții posteriori - din partea din spatele danturii.

Deși coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt mai costisitoare, în comparație cu cele pe suport metalic, sunt o opțiune avantajoasă. Aceste coroane sunt lucrări ce rezistă foarte bine în timp. În acest mod, dinții din zirconiu garantează un zâmbet cu un aspect natural.

Dinți din porțelan – avantaje și dezavantaje

Coroanele dentare se pot realiza integral din ceramică sau pe un suport metalic. Coroanele dentare integral ceramice pot fi folosite pentru restaurarea dinților posteriori, care nu sunt distruși în totalitate. În acest caz, se folosește o incrustație din ceramică și nu este necesar un suport metalic.

Coroanele dentare din ceramică devin foarte rezistente, datorită tehnicilor de cimentare. Cu o îngrijire riguroasă, te vei putea bucura de acestea pe parcursul întregii vieți.

Coroanele ceramice sunt potrivite atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Așa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare din zirconiu, și ceramica este biocompatibilă cu organismul uman. Astfel, riscurile apariției reacțiilor alergice sunt minime. Acest tip de lucrare protetică imită foarte bine dinții naturali, atât în ceea ce privește textura, cât și în ceea ce privește transparența și culoarea dinților naturali. Prețul coroanelor din porțelan este mai scăzut decât cel al coroanelor din zirconiu.

👉Costul lucrărilor dentare poate varia considerabil, în funcție de materialele utilizate, de numărul coroanelor și de tratamentele anterioare. Descoperă ce preț estimativ au astfel de lucrări dentare, din articolul Pretul coroanelor dentare. Cat costa si care sunt etapele planului de tratament? .

Dinți din porțelan sau zirconiu

Cea mai potrivită lucrare protetică este cea recomandată de medicul protetician. La Regina Maria Dental Clinics, estetica este un element important pentru decizia finală, însă sănătatea danturii tale este esențială. Fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat, pentru a beneficia de cele mai bune soluții pentru nevoile sale. Un prim pas pe care trebuie să îl faci, înainte de a alege între dinții de zirconiu sau de porțelan, este consultul stomatologic.

Cu toate acestea, este important a cunoaște faptul că dinții din zirconiu au o rezistență mai crescută, comparativ cu cei din porțelan. De aceea, prețul dinților din zirconiu este mai crescut. Pentru a afla un preț exact al intervențiilor stomatologice, mergi la un consult și întreabă medicul dentist.

Cât costă coroana dentară?

Prețul unei coroane variază în funcție de materialul utilizat la confecționarea acesteia.

 • Coroană zirconiu monolitic: 1450 lei
 • Coroană zirconiu monolitic premium: 2500 lei
 • Coroană zirconiu-ceramică: 1950 lei
 • Coroană Ceramică CEREC EMAX/dinte: 2500 lei
 • Coroană Ceramică CEREC EMAX/implant: 3000 lei
 • Coroană metalo-ceramică: 1800 lei

Cât costă un dinte?

Prețul unui dinte variază în funcție de:

 • tratamentele necesare;
 • materialul din care este confecțioantă coroana dentară;
 • prezența implantului dentar.

Alegerea între dinții de zirconiu sau porțelan este o decizie importantă, pe care este bine să o faci împreună cu medicul stomatolog. Ambele materiale oferă avantaje distincte și pot fi excelente opțiuni pentru restaurarea danturii. Pentru un plan personalizat, mergi la medic și vorbește cu acesta despre așteptările tale, dar și despre nelamuririle pe care le ai. Poți cere sfatul unor medici cu experiență, empatici și pregătiți să-ți redea încrederea în zâmbetul tău, la Regina Maria Dental Clinics din București (Clinicile Rin, Piața Alba Iulia, Caramfil), Pitești, Turda, Oradea, Constanța, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Craiova, Brașov, Cluj și Timișoara

Bibliografie:

 • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns, accesat la data 13.04.2024;
 • northsidedentalsolutions.com.au, https://northsidedentalsolutions.com.au/ceramic_crowns/, accesat la data 13.04.2024;
 • northsidedentalsolutions.com.au, https://www.burgesshilldental.co.uk/treatments/cosmetic-dentistry/porcelain-ceramic-precious-metal-crowns-veneers-inlays-onlays-bridges/, accesat la data 13.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.