EDU.STOMATOLOGIE

7 tratamente stomatologice moderne pentru adolescenți

Articol de Dr. Laura Zaharia Medic specialist Stomatologie
La orice vârstă, chiar și în cazul adolescenților, zâmbetul este foarte important. A avea o dantură sănătoasă și o imagine de sine pozitivă, îl poate ajuta pe adolescent să facă față numeroaselor provocări care vin odată cu creșterea până la vârsta adultă. Deoarece unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă la noi este zâmbetul, este normal ca adolescenții să ia în considerare atât aspectele estetice, cât și cele practice ale îngrijirii dentare.

La Regina Maria Dental Clinics, medicii stomatologi ajută pacienții de toate vârstele să obțină zâmbetul mult visat prin utilizarea procedurilor și a echipamentelor moderne.  Află de la Dr. Laura Zaharia, medic stomatolog, specialist pedodonție la Centrul de Excelență Cluj-Napoca Dental Hospital, toate informațiile necesare cu privire la rutina de îngrijire a dinților la adolescenți și tratamentele stomatologice de care aceștia pot beneficia, din articolul următor.

De ce e importantă îngrijirea orală în perioada adolescenței

Îngrijirea orală este importantă în orice perioadă a vieții unui copil, începând cu erupția primului dinte în cavitatea orală. Este important de știut că perioada adolescenței vine cu anumite schimbări în comportamentul copilului, care devine mai rebel, mai neglijent în ceea ce privește igiena dentară. Acesta tinde să nu își mai asculte părinții, să sară peste rutina de periaj si să trateze cu superficialitate igiena sa orală, deoarece găsește aceste activități ca fiind consumatoare de timp și de regulă preferă să acorde timp doar activităților care le oferă plăcere imediată. De asemenea, în această perioadă se schimbă și comportamentul alimentar, adolescenții au mai mult acces la mâncare de tip fast-food, carbohidrați, dulciuri, alcool sau băuturi acidulate care favorizează atacul acid asupra structurilor dentare și implicit conduc la apariția cariilor.

Adolescentul trebuie să înțeleagă care este importanța igieniei orale, igienei alimentare și cum  acestea pot contribui în mod pozitiv la sănătatea lui orală și implicit la creșterea calității vieții corelată cu sănătatea orală.

Ce tratamente stomatologice moderne pot face adolescenții

Printre tratamentele moderne de care pot beneficia adolescenții, indiferent de vârstă, pentru refacerea dinților afectați de numeroasele afecțiuni dentare, se numără:

Albirile dentare

Tot mai solicitate în rândul adolescenților, albirile profesionale sunt realizate în Clinicile Dentare Dr. Leahu pentru dinții îngălbeniți. Totodată, acestea se realizează cu prudență pentru persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani, într-un mediu controlat. Astfel că, medicul stomatolog utilizează substanțe cu o concentrație minimă și un timp de activare optim.

Coroane dentare fizionomice

Restaurările protetice, precum coroanele dentare, inlay-urile, onlay-urile sau fațetele dentare se pot realiza în cazurile în care situația clinică o impune și doar după finalizarea proceselor de creștere. Totodată, aceste restaurări protetice fizionomice se pot folosi pe dinții care nu mai pot fi restaurați prin metoda directă a obturațiilor dentare.

Tratamentele endodontice la microscop

Tratamentele de canal se realizează în cazurile afectării pulpare a dinților permanenți. Aceste tratamente sunt efectuate de către medicul specialist endodont cu ajutorul unui microscop dentar. Tratamentul este eficient, rapid și se realizează în cazul în care dintele este afectat profund de caria dentară.

Pachete complete de igienizare dentară

Aceste pachete cuprind periaj, detartraj și airflow, cu posibilitatea de realizare și a unei fluorizări, pentru a întări dinții. Igienizările dentare profesionale se recomandă a fi realizate la fiecare 6 luni.

Tratamentul parodontitelor juvenile

În cazul în care există o afectare parodontală precoce și severă, medicul parodontolog poate salva dinții cu ajutorul unei terapii parodontale.

Tratamente ortodontice complexe

Tratamentul cu aparat dentar se stabilește împreună cu medicul specialist în ortodonție și aparținătorii adolescentului. Se va alege cea mai bună soluție pentru adolescent, iar în concordanță cu cerințele estetice ale acestora, aparatele dentare pot fi fixe sau cu alignere de tipul ,,gutierelor transparente”.

Extracția molarilor de minte incluși

În general, extracția măselelor de minte este necesară adesea pentru menținerea rezultatelor tratamentelor ortodontice. De cele mai multe ori, molarii de minte rămân incluși în os, neavând spațiu disponibil pe arcadă pentru erupție, iar la momentul la care vor încerca să erupă, pot produce înghesuirea dinților din zona frontală.

Cum să convingi un adolescent să meargă la stomatolog

"Este destul de dificil să faci un adolescent să înțeleagă că timpul petrecut la stomatolog, rezolvându-și din problemele dentare, este esențial pentru starea lui de sănătate oro-dentară. Consider că un rol foarte important îl au părinții acestuia, fiind cele mai apropiate persoane din viața sa, a căror autoritate și propriul exemplu îi pot influența și modela comportamentele alimentare și de igienă orală”, explică Dr. Laura Zaharia.

Pe lângă rolul pe care îl au părinții pentru adolescent, este foarte importantă și colaborarea cu medicul stomatolog pediatru și generalist, pentru că urmează perioada de tranziție către etapa de adult a acestora. Este necesar să se stabilească și să se mențină controale periodice la stomatolog, pentru a avea o relație bazată pe încredere între pacient și medicul stomatolog.

Academia Spațială Regina Maria - locul în care adolescenții îmbină distracția și sănătatea dentară

Conceptul unic Academia Spațială Regina Maria oferă acces la un mediu plăcut, cu decor specific tuturor copiilor și adolescenților. În fiecare clinică stomatologică Regina Maria Dental Clinics din București și din țară există locuri de joacă special create pentru copii, unde pot petrece timpul din sala de așteptare, făcând activități specifice vârstei. De asemenea, adolescenții pot accesa și jocurile tematice de pe tabletele cu care sunt dotate sălile de așteptare din zona de pedodonție. Toate acestea reduc anxietatea înainte de tratament și destind atmosfera.

Nu în ultimul rând, personalul medical din clinici se dedică fiecărui pacient în parte și se asigură ca adolescentul să înțeleagă importanța igienei dentare, a controalelor periodice, a tratamentului precoce pentru orice afecțiune orală, pentru obținerea rezultatelor și transformarea adolescenților în viitori adulți responsabili și fără probleme dentare.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.