Studiu REGINA MARIA: mai putin de jumatate dintre cei care au trecut prin infectia SARS-CoV-2 mai prezinta anticorpi la 180 de zile de la vindecare

Studiul REGINA MARIA, lansat anul trecut, a finalizat faza a II-a, cea care analizeaza prezenta anticorpilor la 6 luni de la faza acuta a bolii. Rezultatele arata ca:

  • 53% dintre participanti nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la trecerea prin boala
  • 44% dintre persoanele care au trecut prin infectia SARS-CoV-2 au continuat sa prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultati respiratorii, caderea parului, dureri musculare sau insomnii
  • 17% dintre cei care s-au testat RT-PCR dupa depasirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic
  • In ciuda eventualei persistente a unor teste RT-PCR pozitive dupa vindecare, studiile atesta faptul ca pacientii nu mai sunt contagios dupa cele 14 zile

Evolutia imprevizibila a pandemiei SARS-CoV-2, caracterizata prin valuri succesive si mutatii diferite ale virusului, subliniaza nevoia studiului aprofundat al raspunsului imun al organismului. Cat timp ne putem considera natural protejati dupa infectia SARS-CoV-2? Care sunt efectele post COVID-19? Mai trebuie sa ne vaccinam dupa ce am trecut deja prin boala? La toate aceste intrebari si nu numai incearca sa raspunda studiul REGINA MARIA referitor la imunitatea capatata in mod natural de pacientii vindecati.
Studiul, demarat in august 2020, in Bucuresti si Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsida – anticorpii specifici bolii. In timp ce faza I a studiului a evaluat raspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examineaza gradul de protectie dupa o perioada de timp mai mare, de 180 de zile de la depasirea fazei acute a bolii. In faza II a studiului au fost testati doar pacientii care aveau un raspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evolutia in timp a anticorpilor post COVID.

”Testul serologic implicat foloseste chemiluminiscenta cu microparticule pentru a detecta prezenta anticorpilor de tip IgG specifici infectiei cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsida. Acesti anticorpi sunt produsi dupa faza acuta a infectiei.”, explica Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Cat de protejati mai suntem in mod natural la 6 luni dupa infectie?

Un studiu1) derulat in SUA pe parcursul anului trecut releva existenta unor cazuri recurent pozitive COVID-19. In ciuda raritatii acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reala la 3 luni de la prima testare RT-PCR.

Studiul REGINA MARIA arata ca la jumatate de an, fostii pacienti sunt si mai putin protejati: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidentiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai putin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitiva. Nu s-au inregistrat diferente semnificative intre femei si barbati.  
Studiul REGINA MARIA a remarcat faptul ca 17% dintre cei vindecati, care au realizat un test RT-PCR dupa faza acuta a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a inregistrat un test RT-PCR pozitiv in contextul aparitiei de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internationala curpinde putine descrieri care sa indice faptul ca, in astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificarii acestora fiind impusa de necesitatea secventierii suplimentare si a integrarii intr-un context epidemiologic bine documentat.

”Desi azi stim mult mai multe despre acest virus si afectarea pe care o poate produce, studiile sunt in continua desfasurare si metodele de protejare eficienta sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se rasfrange asupra protectiei suplimentare pe care trebuie sa o oferim cadrelor medicale implicate in tratarea pacientilor COVID-19 si expuse riscului infectarii recurente, dar si a societatii per ansamblu.”, declara dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente dupa vindecare

44% dintre persoanele din studiul REGINA MARIA au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost tuse, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultati respiratorii, caderea parului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry2) lansat recent anunta sechele neurologice si psihiatrice cu o incidenta de 34% a pacientilor care au avut COVID-19, in primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internationale3) 4) confirma persistenta simptomelor post vindecare, in diferite grade de afectare si necesitati de reinternare. 

59% dintre pacientii cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistenta dupa iesirea din izolare. Asadar, persistenta simptomelor post-COVID nu pare sa se coreleze cu persistenta anticorpilor IgG detectabili.

”Persoanele care au trecut prin infectia COVID-19 sunt considerate in continuare pacienti, cazuri care trebuie supravegheate si monitorizate individual, pentru ca datele pe care le avem in acest moment, si noi, si cazuistica internationala, nu permit inca trasarea unor limite de siguranta certe. Fiecare persoana poate fi afectata in mod diferit, la fel cum fiecare persoana reactioneaza diferit in lupta cu boala. De aceea, exista recomandarea pentru pacientii care au trecut prin infectie de a fi monitorizati post COVID.” explica Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reteaua de sanatate REGINA MARIA. “Dinamica anticorpilor este de asemenea in continuare in studiu, asadar cea mai buna metoda de protectie suplimentara post-COVID ramane vaccinarea, alaturi de practicarea unui stil de viata precaut. ”, completeaza Nirvana Georgescu.

Numeroase alte studii internationale au aratat ca, dupa vindecare, pacientii nu mai sunt contagiosi, in ciuda unei eventuale persistente a unor teste RT-PCR pozitive. Exceptiile se inscriu in categoria unor situatii specifice, de pacienti imunodependenti sau cu forme severe de boala.

Vaccinare sau imunitate dobandita natural?

In toiul dezbaterilor aprinse de anul trecut, alimentate de natiuni si lideri adepti deopotriva, Dr. Michael Ryan, Directorul Executiv al Programelor de Urgenta in Sanatate OMS, s-a vazut nevoit sa avertizeze5) jurnalistii: ”nu suntem deloc aproape de nivelurile de imunitate necesare pentru a opri transmiterea acestei boli. Trebuie sa ne concentram pe ceea ce putem face acum pentru a suprima transmiterea si nu sa traim cu speranta unei imunitati de grup care ne va salva.” Intre timp, datele ii confirma afirmatia: diferitele mutatii are virusului implica reluarea epuizanta a cercetarilor de fiecare data, pacientii vindecati se pot reinfecta, iar populatia continua sa fie la risc, guvernele impunand gradual noi masuri de protectie.

Cel mai mare studiu desfasurat pana acum referitor la riscul de reinfectare7), derulat in Danemarca, a aratat ca, desi infectia initiala era asociata cu un grad general de protectie la reinfectare de 80%, pe segmentul de varsta de peste 65 de ani, aceasta protectie a fost revizuita dramatic la 47%. 

Studiul imunitatii post-vaccinare6)demarat de REGINA MARIA, inca in derulare, evidentiaza rezultate promitatoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infectie si ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu varsta peste 50 de ani care au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobanditi post-vaccinare semnificativ mai mare decat cel al persoanelor care nu au trecut prin boala. Daniela Michlmayr, cercetator in Departamentul de Bacterii, Paraziti si Fungi al Institutului Staten Serums din Copenhaga si unul dintre coordonatorii studiului danez, subliniaza ca ”Rezultatele studiului intaresc nevoia de a vaccina persoanele care au suferit deja de COVID-19, mai ales persoanele peste 65 de ani, intrucat nu ne putem baza pe imunitatea dobandita natural.”
Activitatea de cercetare REGINA MARIA continua sustinut, coordonat cu studiile stiintifice internationale, pentru a contribui la clarificarea gradului de imunizare al romanilor si pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor de vaccinare. Dinamica raspunsului imun al populatiilor va continua sa fie interes major pentru intreaga comunitate medicala pana cand se va putea trage concluzia incheierii pandemiei, asteptata de toata lumea.

Referinte: