Femeile dezvolta un titru mai mare de anticorpi impotriva SARS-CoV-2 decat barbatii

Studiul REGINA MARIA care evalueaza raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea impotriva COVID19  este efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate, iar primele rezultate arata ca:

  • In sublotul persoanelor care trecusera deja prin infectia cu SARS-CoV2 s-a observat ca dupa vaccinare femeile dezvolta un titru mediu de anticorpi cu 44% mai mare decat barbatii.
  • Dintr-un total de 313 persoane vaccinate, intr-un singur caz (0,31%) s-a observat absenta raspunsului imun postvaccinal evaluat la 7 zile dupa rapel.
  • Titrul cel mai inalt de anticorpi inregistrat in acest studiu a fost de 69.097 U/ml.
  • Nivelul cel mai crescut de protectie a fost observat in sublotul persoanelor cu varsta peste 50 de ani, care trecusera anterior prin boala COVID19.
  • Intervalul recomandat pentru efectuarea primei doze de vaccin la persoanele care au trecut prin boala este de minim o luna dupa momentul vindecarii.
  •  Prezenta unor simptome locale sau sistemice post vaccinare nu influenteaza raspunsul imun postvaccinal.

Zilele trecute a fost atins numarul de 1 milion de persoane vaccinate in Romania, insa intrebarile referitoare la beneficiile si siguranta vaccinurilor, precum si cele referitoare la dinamica raspunsului imun postvaccinal inca nu si-au gasit pe deplin raspunsurile. Reteaua REGINA MARIA anunta primele rezultate ale unui studiu ce evalueaza raspunsul imun postvaccinal, studiu demarat imediat dupa administrarea primelor doze de vaccin in tara noastra. Beneficiind de suportul stiintific al Dnei. Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, Medic Primar Boli Infectioase, echipa REGINA MARIA a lansat in luna ianuarie 2021, o cercetare care isi propune evaluarea post vaccinare a dinamicii anticorpilor pentru a estima nivelul de protectie asigurat de vaccin impotriva infectarii cu SARS-CoV-2.

Dupa debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a inrolat in acest studiu un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei. Masurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o saptamana dupa a doua doza de vaccin, urmand ca titrul de anticorpi sa fie reevaluat la un interval de 3 si respectiv 6 luni postvaccinare, in mod similar cu monitorizarea serologica aplicata in studiile clinice. Pentru a urmari dinamica serologica post-vaccinare s-a masurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologica, bazate pe tehnica electrochemiluminiscentei, cu evidentierea si titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

„Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identifica intreg titrul de anticorpi dezvoltati, inclusiv anticorpii lgG neutralizati, cei care asigura imunitatea de lunga durata. Valoarea de referinta in cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depaseste acest cut-off indica prezenta anticorpilor specifici in esantionul de produs biologic analizat.” declara Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Ce indicatori ne arata daca suntem protejati sau nu?

Rezultatele preliminare ale studiului arata ca raspunsul imun aparut dupa vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decat al participantilor la studiu care au declarat ca nu au trecut prin aceasta infectie. Astfel:

  • 90% dintre persoanele care au declarat ca nu au trecut anterior prin boala au nivelul anticorpilor mai mic decat pragul de 7.000 U/ml.
  • 80% dintre persoanele care stiu ca au trecut prin infectie au inregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

Titrul de anticorpi poate sa fie un indiciu al unei infectii anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacientii asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibila infectie anterioara cu SARS-CoV-2.

„Stabilirea unor praguri si intervale certe de referinta pentru validarea gradului de protectie pe care il capata fiecare persoana dupa vaccinare este printre cele mai importante obiective ale  comunitatii medicale internationale. In urma analizei statistice, datele preliminare rezultate in cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din Romania constituie niste premise promitatoare” a declarat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, consultantul stiintific al studiului efectuat in cadrul REGINA MARIA.

Persoanele cu varsta peste 50 de ani care au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2 prezinta un titru mediu al anticorpilor dobanditi post-vaccinare semnificativ mai mare decat cel al persoanelor care nu au trecut prin boala. Eficacitatea sporita a vaccinarii in cadrul populatiei cu varsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infectia cu SARS-CoV-2 reprezinta un argument important, care poate ajuta populatia sa ia mai usor decizia de vaccinare si in acelasi timp poate conduce la sporirea increderii in beneficiile si siguranta vaccinurilor, mai ales in randul celor sceptici.

Studiul REGINA MARIA referitor la raspunsul imun dobandit natural de fostii pacienti COVID-19, lansat in vara anului 2020, evidentiase deja un nivel mai ridicat al titrului de anticorpi pentru persoanele din aceasta  grupa de varsta.

„Am urmarit cu atentie raspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu varsta de peste 50 ani. Concluzia ca vaccinul le ofera o protectie aproape dubla este extrem de importanta si suntem convinsi ca o acoperire vaccinala foarte buna la aceasta grupa de varsta se va resimti in sanatatea intregii populatii” completeaza dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Femeile tind sa dezvolte un nivel mai ridicat de protectie post-vaccinala

Datele preliminare obtinute in acest studiu au identificat o corelatie intre evolutia titrului de anticorpi postvaccinal si sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare in cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare in cazul celor care au trecut anterior prin boala, comparativ cu barbatii care au fost anterior infectati. In sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boala, la sexul feminin s-a inregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare  fata de cel observat la barbati.

„In literartura stiintifica recenta au aparut studii care sugereaza ca la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important in obtinerea unui titru de anticorpi mai inalt decat la barbati dupa vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observatii trebuie analizate in studii viitoare si apoi validate de catre comunitatea stiintifica internationala. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concorda cu rezultatele internationale, sugerand ca femeile tind sa fie mai bine protejate dupa vaccinare, indiferent daca au avut sau nu anterior infectia cu SARS-CoV-2”, completeaza Prof. Univ. Dr. Victoria Arama.

Vaccinarea este recomandata la minim o luna dupa vindecarea infectiei cu SARS-CoV-2

Studiul realizat de Reteaua de sanatate REGINA MARIA arata ca in cazul persoanelor care au trecut prin infectia cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike inregistreaza valori mai ridicate odata cu cresterea intervalului dintre momentul vindecarii si momentul vaccinarii. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o luna dupa vindecare pare sa creasca raspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG.

Conform recomandarilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infectie pot amana vaccinarea pana la 90 de zile dupa vindecare, interval de timp in care se apreciaza ca riscul de reinfectare este mic. Desigur, aceasta recomandare variaza in functie de riscul de expunere si de factorii individuali de risc ai fiecarei persoane pentru forme severe de COVID-19, precum si de contextul epidemiologic.

Din rezultatele preliminare ale studiului putem observa faptul ca toti pacientii care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au inregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. In cazul celor vaccinati inainte de cele 90 de zile s-au inregistrat valori mai scazute ale titrului de anticorpi.
Aceasta tendinta poate fi explicata si prin optimizarea memoriei imunologice odata cu trecerea timpului. Un studiu publicat in prestigiosul jurnal Science a aratat ca dupa infectia cu SARS-CoV-2 numarul limfocitelor B specifice a crescut progresiv in timp. La sase luni de la debutul simptomelor participantii la studiu aveau un numar semnificativ mai mare de limfocite B cu memorie fata de numarul acestora la o luna dupa debut. Desi numarul limfocitelor B cu memorie parea sa atinga un platou dupa cateva luni de la debut, nivelul lor nu a scazut in perioada studiata.

„Rezultatele preliminare ale studiului nostru sugereaza ca persoanele care au trecut prin boala ar trebui sa astepte cel putin o luna dupa vindecare si apoi sa efectueze prima doza de vaccin. Raspunsul imun natural dupa boala persista o perioada, dupa care se poate obtine o potentare a protectiei prin vaccinare. Cat despre titrul crescut al anticorpilor detectat la pacientii vaccinati la peste 90 de zile post-COVID19, este posibil sa fie prea devreme pentru a trage o concluzie. Evolutia anticorpilor poate sa varieze in timp, iar faza II-a studiului, in care se va masura titrul de anticorpi postvaccinali dupa 3 luni ne va ajuta sa monitorizam dinamica anticorpilor pentru fiecare sublot de pacienti in parte.” declara Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.


Simptomele locale sau sistemice post vaccinare sunt mai probabile dupa rapel si mai frecvente in randul celor care nu au trecut prin boala COVID-19 anterior vaccinarii

Rezulatele preliminare ale studiului arata ca persoanele care au trecut prin infectia COVID-19 prezinta mai frecvent reactii locale sau sistemice dupa prima doza, in timp ce persoanele care nu au trecut prin boala dezvolta reactii locale sau sistemice mai degraba dupa doza de rapel.
In randul persoanelor care au dezvoltat cel putin o reactie adversa postvaccinala, titrul de anticorpi dezvoltat a fost similar cu cel observat la persoanele fara reactii adverse. Este important de precizat ca ”lipsa reactiilor adverse nu inseamna ca vaccinul nu a fost eficient sau ca nu va oferi protectie impotriva COVID19, fapt dovedit de existenta unui titru de anticorpi similar la cei cu reactii advese postvaccinale si cei fara reactii adverse” a clarificat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Arama.

Studiul REGINA MARIA va continua conform metodologiei stabilite. In curand, etapa a treia de vaccinare va demara la nivel national, iar optiunea vaccinarii va fi disponibila unei populatii din ce in ce mai largi. Pe masura ce acoperirea vaccinala se va extinde, monitorizare atenta a dinamicii raspunsului imun postvaccinal pe loturi din ce in ce mai largi de persoane vaccinate va permite medicilor si autoritatilor sa inteleaga mai bine epidemiologia acestei infectii si sa implementeze strategii cat mai eficiente de profilaxie si control, care sa conduca la limitarea duratei pandemiei.