Intrebarile parintilor despre operatia la copil

Cand medicul recomanda o interventie chirurgicala in cazul copiilor, este firesc ca parintii sa se intrebe ce implica aceasta. Fie ca este vorba despre operatia in sine sau despre anestezie, parintii isi formuleaza mai multe intrebari la care asteapta un raspuns.

In functie de tipul interventiei chirurgicale si de starea de sanatate, copilul poate merge acasa in aceeasi zi sau poate ramane cateva zile sau mai mult internat in spital dupa ce a fost supus unei operatii. In general, raspunsul la aceasta intrebare il ofera chiar medicul chirurg care realizeaza interventia, in timpul consultului preoperator. Dupa interventia chirurgicala, echipa medicala va continua sa monitorizeze starea de sanatate a copilului, in functie de care se determina momentul potrivit pentru externare. 

Anestezia, care reprezinta utilizarea medicamentelor pentru prevenirea durerii, difera in functie de tipul interventiei si de starea de sanatate a copilului. Anestezia este sigura pentru copii. Este posibil insa sa apara unele efecte secundare precum starea de greata si varsatura si durerea in gat. Una dintre cele mai grave complicatii anestezice este socul anafilactic, care este o reactie alergica la preparatul anestezic sau la alte tratamente pe care le primeste copilul. Orice ingrijorare pe care parintii o au legata de anestezie trebuie comunicata si discutata cu medicului anestezist in cadrul consultului preanesteziologic.

Inaintea operatiei, medicul anestezist va evalua copilul si este important ca parintii sa ii furnizeze informatii despre:

  • Existenta alergiilor medicamentoase sau alimentare la copil
  • Tratamentele pe care copilul le urmeaza, inclusiv cele inhalatorii sau naturiste
  • Prezenta unor conditii respiratorii precum astmul, sforaitul sau apneea in somn
  • Afectiunile recente ale copilului
  • Eventualele probleme de sanatate pe care le-a avut la nastere, daca s-a nascut prematur sau daca a avut nevoie de ventilatie asistata dupa nastere
  • Daca are malformatii sau afectiuni cardiace
  • Daca a mai fost supus in trecut unei anestezii si ce efecte secundare au aparut
  • Antecedente familiale legate de anestezie (daca parintii au avut efecte adverse dupa aceasta procedura)
  • Existenta unor tulburari de coagulare la copil

Fiecare interventie chirurgicala este diferita, de aceea, poate varia ca durata. Medicul chirurg va face o estimare in ceea ce priveste durata interventiei chirurgicale in cazul copilului tau. Totusi, trebuie retinut ca pot interveni unele modificari in cazul in care, de pilda, apar unele complicatii.

Copiii raspund diferit la anestezie. Unii se trezesc repede, altii pot dormi mai mult dupa aceea. Este recomandat ca parintii sa nu ii trezeasca din somn; copiii pot avea o trezire mai confortabila cand isi revin singuri dupa operatie. Unii copii se pot trezi cu o stare de oboseala sau iritabilitate, iar altii par treji, dar nu sunt constienti de ceea ce se petrece in jur.

In cele mai multe cazuri, parintii isi pot vedea copilul in terapie intensiva imediat dupa operatie.

Majoritatea copiilor care sunt supusi unei interventii chirurgicale au cateter venos. Prin intermediul acestuia, copilul este hidratat si primeste tratamentul medicamentos. Cateterul venos este indepartat cand starea copilului este spre vindecare.

Una dintre recomandarile comune care trebuie respectate inaintea unei interventii chirurgicale ce implica anestezie generala este cea referitoare la alimentatie. Copiii, ca de altfel si adultii, trebuie sa faca operatia pe nemancate. In caz contrar, anestezia generala poate duce la aparitia unei complicatii grave, bronho-pneumonia de aspiratie. Aceasta poata sa apara din cauza ca anestezia determina abolirea unor reflexe pe o perioada scurta dupa terminarea interventiei. Daca stomacul este plin, copilul poate sa verse si deoarece nu poate tusi sau inghiti normal, poate aspira alimentele din stomac in plamani.   

In astfel de cazuri, medicul anestezist impreuna cu chirurgul pediatru vor stabili daca se poate temporiza interventia cateva ore. Impreuna vor explica parintilor posibilele riscuri care apar in astfel de cazuri si manevrele suplimentare care pot fi necesare preoperator - de exemplu, aspirarea continutului gastric prin intermediul unui tub introdus in stomac prin gura sau nas.

Copilul va fi examinat de medic in ziua interventiei chirurgicale. In cazul in care copilul este bolnav, este important sa primeasca tratamentul de care are nevoie pentru a se insanatosi. Medicul anestezist va stabili daca si cat va fi amanata operatia.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.