Testarea microbiomului intestinal

Afectiunile gastrointestinale sunt printre cele mai frecvente patologii din practica medicala, cu simptome ce variaza de la diaree, constipatie, balonare si indigestie pana la sindromul colonului iritabil, dureri abdominale recurente si malabsorbtie. 

Pentru identificarea cauzelor simptomelor si afectiunilor cronice gastrointestinale, medicii masoara markerii cheie ai functiei digestive, de absorbtie si inflamatie, pentru a ghida selectia tintita a tratamentului.

In ultima vreme, insa, lumea medicala a devenit tot mai constienta de importanta populatiilor de microorganisme care colonizeaza intestinul uman, numite generic, microbiota. In timp ce microbiota se poate referi la toate microorganismele gasite intr-un mediu, inclusiv bacterii, virusuri si ciuperci, microbiomul este definit de colectia de genomuri (material genetic) de la toate microorganismele din mediul respectiv.

Cercetarile recente au asociat dezechilibrele din compozitia microbiotei nu numai cu afectiunile inflamatorii intestinale, dar si cu afectiuni cronice surprinzatoare, precum depresia, autismul, obezitatea, scleroza multipla, cancerul, artrita reumatoida sau boala Parkinson, intre multe altele. 

Unul dintre testele cele mai necesare pentru diagnosticul tulburarilor cronice gastrointestinale consta in analiza aprofundata a scaunului nu numai pentru biochimia sa, ci, in special, pentru bacterii patogene, fungi si paraziti, care sa diferentieze intre flora benefica, flora dezechilibrata, inclusiv speciile de Clostridium si flora disbiotica (patogena). 

Despre profilul GI360™- microbiomul intestinal

Profilul GI360™ este un test cuprinzator  gastrointestinal, capabil sa cuantifice intregul spectru al activitatii microbiologice care afecteaza sanatatea intestinului gros. Este un test de ultima generatie, inovator si multivalent, cu o ridicata aplicabilitate clinica.

GI360 traseaza imaginea microbiomului unei persoane si o compara cu o microbiota intestinala normala. 

Metodele combinate utilizate sunt tehnologia moleculara PCR multiplex pentru a detecta si evalua starea agentilor patogeni bacterieni,  care pot contribui la simptome si boli gastrointestinale acute sau cronice.

Profilul GI360 analizeaza in primul rand ADN-ul microbiotei intestinale, identificand abundenta si diversitatea a peste 45 de analiti vizati despre care cercetarile au aratat ca pot contribui la disbioza si boli cronice.

Testarea PCR a agentilor patogeni bacterieni gastrointestinali. Indicatii

Testul este recomandat pentru stabilirea diagnosticului in prezenta unei patologii digestive cronice, care se manifesta prin: 

  • Simptome gastrointestinale
  • IBD/IBS

In scopul stabilirii tratamentului
GI360™ include testarea directa a sensibilitatii pentru bacteriile patogene si disbiotice cultivate 

In scop de monitorizare a tratamentului 
De asemenea, medicii iti vor recomanda acest test cand vor dori sa evalueze si sa monitorizeze eficienta tratamentului bolilor cronice gastrointestinale, determinate de dezechilibrul microbiomului. Ei vor dori sa obtina anumiti parametri pe care acest test ii poate oferi, cum sunt indicele de diversitate, indicele de disbioza sau abundenta bacteriilor pentru a aplica cea mai adecvata strategie de tratament.

Diversitatea speciilor este o componenta importanta a sanatatii pentru microbiomul gastrointestinal. Cercetarile recente indica in mod clar ca o mai mare diversitate este asociata cu un microbiom robust si sanatos, o stare de sanatate gastrointestinala mai buna si un risc mai redus pentru anumite boli sistemice, inclusiv din sfera autoimuna, osteoarticulara sau neurologica. 

Indicele de disbioza (prezenta unui numar mare de germeni patogeni) si Scorul de diversitate sunt invers corelate - cu cat este mai mare Indicele de disbioza, cu atat scorul de diversitate este mai mic. Ca atare, un Scor de diversitate este de asteptat sa se imbunatateasca daca tratamentul pe care l-ai urmat a avut succes.

De ce sa faci testul?

Profilul GI360™ te ajuta sa afli care este cauza tulburarilor cronice intestinale.

In situatia in care suferi de alte manifestari, cum ar fi dureri articulare persistente, ai afectiuni autoimune, depresie, tulburari de spectru autist, obezitate refractara la tratament, scleroza multipla sau boala Parkinson, un factor agravant il constituie persistenta unui dezechilibru intre bacteriile “ bune” si cele “rele”. 

Reglarea acestui dezechilibru al microbiomului poate duce la ameliorari uneori spectaculoase in evolutia acestor boli cronice si poate preveni inclusiv anumite afectiuni grave, cum ar fi cancerul colorectal.
 

 

Mod de recoltare

Esantionul de examinat este scaunul. 

Se preleveaza cu ajutorul unui kit pe care il vei ridica din locatiile Regina Maria o proba de scaun care se preda personalului de laborator, intr-un recipient inchis si etichetat adecvat. 

Rezultate

In urma efectuarii analizei, vei primi un raport detaliat care ofera informatii despre abundenta si diversitatea florei si listarea germenilor identificati (saprofiti si patogeni), calcularea indicelui DI de disbioza ( intre 1-5). Valorile de peste 2 indica un profil de microbiota care difera de populatia de referinta normobiotica definita (adica disbioza). Cu cat este mai mare DI peste 2, cu atat se considera ca proba se abate de la normobioza.

Scorul de diversitate de 3 indica un nivel asteptat de diversitate, 4 si 5 indica o distributie crescuta a bacteriilor pe baza numarului de specii diferite si a abundentei acestora in esantion, calculata pe baza indicelui de diversitate al lui Shannon. Scorurile de 1 sau 2 indica o diversitate mai mica decat populatia de referinta normobiotica definita.
 

 

Unde se face

In toate punctele de recoltare Regina Maria

Eliberare rezultate

In maxim 26 zile lucratoare