EDU.STOMATOLOGIE

Sănătatea inimii și sănătatea dentară – diferite, dar interconectate

Articol de Dr. Ionut Leahu Stomatolog Stomatologie
Deși pot părea diferite, cardiologia și stomatologia sunt domenii care se întâlnesc în anumite contexte și se pot influența una pe cealaltă. De altfel, cele două reprezintă și un bun exemplu care să întărească afirmația conform căreia sănătatea dentară este parte integrată din sănătatea generală. Cu toate acestea, cum se întrepătrund cele două specialități ale medicinei și care este relația de cauzalitate dintre ele?

Afecțiunile dentare, o cauză a problemelor cardiace

Bine cunoscuta boală parodontală poate avea un efect negativ asupra sănătății inimii tale. Aceasta este o inflamație a țesuturilor gingivale, care afectează structura de susținere a dinților, din cauza numeroaselor bacterii prezente în cavitatea orală. Aceste bacterii nu rămân însă doar la nivelul cavității bucale, ci ele pătrund apoi și în fluxul sanguin. Odată prezente în sânge, pot declanșa reacții inflamatorii. Acest lucru duce la deteriorarea vaselor de sânge și poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă, cum ar fi endocardita. De asemenea, persoanele cu boală parodontală pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac și alte afecțiuni cardiovasculare.

Fumatul, un factor de risc comun

Desigur că fumatul este un viciu care influențează atât sănătatea dentară, cât și sănătatea inimii. În ceea ce privește stomatologia, fumatul este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolii parodontale, a cariilor dentare și a halitozei (respirație urât mirositoare). În cardiologie, fumatul este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Inhalarea fumului de țigară poate provoca complicații care cresc riscul de apariție a bolilor de inimă, a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral și a altor afecțiuni cardiovasculare. Dacă nu ești fumător, dar petreci mult timp pe lângă o persoană care fumează, este bine să știi că și în această situație ești predispus la un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă. 

Tratarea afecțiunile dentare atunci când suferi de boli cardiovasculare

Dacă suferi de boli cardiovasculare poți beneficia de tratamente stomatologice, atât timp cât medicul specialist păstrează o legătură strânsă cu medicul curant și se consultă cu acesta înainte de orice intervenție importantă. Printr-o astfel de colaborare, se pot trata inclusiv persoanele care au valvă mecanică, stenturi, bypass și chiar persoanele cu transplant de cord. De altfel, în cazul persoanelor care au suferit un atac de cord, înainte de a începe un tratament stomatologic complex este necesară temporizarea și verificarea analizelor, pentru ca medicii să se asigure că nu supun pacientul niciunui risc. 

Pe de altă parte, oamenilor cu boli cardiovasculare le este de cele mai multe ori prescris un tratament pe bază de anticoagulante. Acest tip de tratament îi poate pune pe oameni în situația de a le fi teamă de o extracție dentară, din cauza riscului hemoragic pe care l-ar presupune. Aceasta este situația în care persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să informeze medicul stomatolog în prealabil. Medicul care prescrie tratamentul cu anticoagulante și medicul dentist trebuie să colaboreze și să stabilească un plan de tratament adecvat, ținând cont de starea pacientului și dozajul medicamentului. Uneori, poate fi necesară modificarea dozei sau oprirea temporară a tratamentului înainte de efectuarea unei extracții dentare.
Dar persoanelor care suferă de boli cardiovasculare li se poate face anestezie cu adrenalină? Medicii specialiști spun că acest lucru este posibil, deoarece acest tip de anestezie nu doar că durează chiar până la 4 ore, dar contribuie și la confortul pacientului, astfel prevenind un episod cardiac. În caz contrar, durerea care poate apărea mai devreme în cazul unei anestezii fără adrenalină, crește riscul de apariție a complicațiilor în cazul persoanelor cardiace. 

Rolul prevenției în sănătatea inimii și sănătatea dentară

Ceea ce ar recomanda atât un medic stomatolog, cât și un medic cardiolog atunci când vine vorba de prevenție, este abordarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase. Ambii specialiști te vor îndruma către a înlocui alimentele procesate cu opțiuni mai sănătoase, precum fructe, legume, cereale integrale, carnea slabă și peștele, deoarece aceste alimente oferă nutrienții necesari pentru menținerea sănătății generale și a sănătății orale. De asemenea, consumul de alimente și băuturi bogate în zaharuri poate crește riscul de dezvoltare a cariilor dentare și poate contribui la creșterea în greutate, ceea ce poate afecta sănătatea cardiovasculară. Pe baza acestor aspecte ți se va spune să reduci consumul de dulciuri, băuturi îndulcite și alte produse cu conținut ridicat de zaharuri.
În concluzie, conexiunea dintre stomatologie și cardiologie constă în interdependența dintre sănătatea orală și sănătatea cardiovasculară. Menținerea unei igiene orale bune va preveni și eventuale probleme cardiace. De altfel, informarea medicilor stomatologi despre afecțiunile inimii sunt esențiale în menținerea sănătății generale, iar colaborarea dintre medicii stomatologi și medicii cardiologi poate fi, de asemenea, importantă în tratarea anumitor cazuri care au nevoie de o îngrijire specială. 

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.