EDU.STOMATOLOGIE

Inhalosedarea la copii: avantaje, preț și recomandări

copii2
Cine nu își dorește să îi poată oferi copilului său cele mai bune servicii pentru sănătate? De multe ori însă, vizitele la medicul stomatolog pot fi un adevărat coșmar pentru cei mici, tocmai de aceea inhalosedarea la copii vine în ajutorul lor și le permite intervenții stomatologice în siguranță și fără durere. Află ce înseamnă inhalosedarea la copii, care sunt avantajele și prețul acesteia, dar și care sunt recomandările medicilor pedodonți, din articolul de mai jos!

Ce presupune inhalosedarea dentară la copii?

Pentru început, este important să știm că inhalosedarea la copii reprezintă o metodă de relaxare, astfel, cei mici pot beneficia de tratamente stomatologice sigure și fără durere. În termeni medicali, inhalosedarea la copii este un procedeu de sedare conștientă, care se utilizează pentru a ajuta pacientul să fie mai cooperant și să se poată relaxa în timpul intervenției realizate de către medicul stomatolog.

Cum se realizează inhalosedarea la copii?

Dacă te întrebi cum se realizează inhalosedarea la copii și ce presupune, atunci este bine să știi că procesul de relaxare începe prin inhalarea protoxidului de azot sau gazul ilariant și a oxigenului. Cum se procedează?

După ce micul pacient intră în cabinet și se așază pe scaunul stomatologic, acesta primește o mască cu ajutorul căreia va inhala protoxidul de azot și oxigenul și, în același timp, va simți un miros plăcut, dulce și chiar cu diverse arome. Masca se utilizează pe tot parcursul intervenției stomatologice, astfel încât copilul să aibă o stare de euforie și de relaxare. În unele cazuri, copiii adorm în timpul inhalosedării, iar atunci când se trezesc nu își amintesc nimic din timpul intervenției. Totuși, este bine de știut că inhalosedarea este diferită de anestezia cu gaz folosită în chirurgie.

Metoda de inhalosedare la copii este sigură, non-toxică și nu se metabolizează în ficat. Aceasta se elimină la nivel pulmonar în momentul în care se stopează administrarea protoxidului de azot. Intervenția stomatologică propriu-zisă poate începe la aproximativ 10 minute după inhalarea gazului ilariant. Un tratament realizat cu ajutorul inhalosedării la copii poate dura între 30 de minute și o oră. Atunci când masca este înlăturată, iar micul pacient nu mai are contact cu gazul ilariant, plămânii inhalează doar oxigen și revenirea are loc imediat.

Unii copii au nevoie de intervenția stomatologului încă de la vârste foarte mici, la care colaborarea este extrem de dificilă. O situație de acest gen este reprezentată de caria de biberon; află ce este demineralizarea dintilor de lapte  și cum se poate interveni în acest caz!

Când este nevoie de inhalosedare la copii?

Am văzut ce înseamnă inhalosedarea la copii și cum se realizează, dar când este necesar ca cei mici să beneficieze de ea? Deoarece reprezintă o metodă de relaxare, inhalosedarea la copii este recomandată atunci când micuții pacienți nu sunt cooperanți, când sunt anxioși și atunci când frica îi împiedică să poată beneficia de tratamentul realizat de către medicul pedodont.

Necooperarea cu medicul stomatolog poate pune în pericol buna desfășurare a tratamentelor, tocmai de aceea inhalosedarea la copii este o metodă care îi ajută pe medici să poată realiza corect tratamentele necesare recăpătării sănătății dințișorilor celor mici.

Cui îi este recomandată inhalosedarea?

Inhalosedarea se recomandă pentru:

  • Copii necooperanți, cărora le este frică de medicul stomatolog și nu acceptă realizarea tratamentelor stomatologice;
  • Copii cu vârste fragede, care nu își pot păstra calmul în timpul realizării tratamentelor deoarece se sperie sau își pierd interesul ori concentrarea;
  • Persoane cu nevoi speciale. Toți copiii trebuie să beneficieze de tratamente stomatologice astfel încât să se poată bucura de dințișori sănătoși și frumoși. La Regina Maria Dental Clinics copiii cu nevoi speciale primesc tot ajutorul de care au nevoie!

Patologia dentară este frecvent întâlnită la copii și este determinată de sensibilitatea dinților de lapte, combinată cu o igienă adeseori deficitară în acest grup de vârstă. Descoperă care sunt cauzele posibile ale durerii dentare la copii  și cum trebuie gestionată aceasta!

Avantajele inhalosedării

În primul rând, inhalosedarea la copii reprezintă un mod prin care micii pacienți pot beneficia de tratamentele stomatologice de care au nevoie, fără a se confrunta cu teamă sau disconfort. De asemenea, inhalosedarea poate reprezenta un avantaj și pentru părinți. Odată cu realizarea intervențiilor stomatologice în siguranță, părinții știu că cel mic va scăpa de afecțiunile dentare cu care se confruntă și nu va mai simți durere sau disconfort. În aceste condiții, mulți dintre părinți consideră că atunci când vine vorba despre inhalosedare prețul ocupă un loc secundar, primând binele copilului.

În al doilea rând, inhalosedarea reprezintă un real ajutor și pentru medicii stomatologi cărora le este permis să realizeze chiar și intervenții stomatologice complexe.

De asemenea, alte avantaje ale inhalosedării sunt: efectul rapid și posibilitatea ajustării intensității și duratei, lipsa efectelor secundare și reluarea activității normale la scurt timp după finalizarea intervenției.

copii1

Riscurile și contraindicațiile inhalosedării la copii

Așa cum am văzut, inhalosedarea la copii este o metodă de relaxare, cea mai ușoară formă de sedare conștientă. Efectele acesteia apar și dispar odată cu încetarea administrării, tocmai de aceea este o metodă sigură și eficientă.

Dacă discutăm despre inhalosedare la copii și riscurile asociate, e bine să știi că aceasta nu prezintă contraindicații; în general toți pacienții pot beneficia de această metodă. Cu toate acestea, este important să știm că inhalosedarea se realizează doar în urma recomandării medicului stomatolog. Inhalosedarea nu este recomandată dacă micul pacient se confruntă cu o răceală, deoarece există posibilitatea ca acesta să nu poată respira corect pe nas în timpul tratamentului stomatologic.

Care este prețul pentru inhalosedare la copii?

În cadrul Regina Maria Dental Clinics planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de nevoile acestuia. Inclusiv în cazul copiilor, primul pas este reprezentat de o consultație inițială în cadrul căreia medicul pune diagnosticul și explică părinților care sunt cei mai potriviți pași de urmat pentru continuarea tratamentului. Pentru inhalosedarea cu gaz ilariant la copii prețul este de 700 de lei, însă pentru mai multe informații legate de prețurile tratamentelor stomatologice realizate celor mici, poți consulta pagina special destinată costurilor.

Sănătatea dinților de lapte influențează în mod semnificativ sănătatea danturii definitive a copilului. Descoperă gama de servicii de stomatologie  de care poate beneficia copilul tău în cadrul rețelei Regina Maria!

Ce să faci înainte și după inhalosedarea celui mic?

Este foarte important ca înainte cu 3 ore de sedarea conștientă micul pacient să nu mănânce, iar înainte cu 2 ore părinții să aibă grijă să nu consume lichide.

Inhalosedarea la copii este o metodă simplă de relaxare în timpul tratamentului stomatologic, astfel, înaintea intervenției nu este necesară o gamă complexă de analize. Cu toate acestea, înainte de inhalosedare este recomandat ca părinții să anunțe medicul pediatru al copilului, iar în cazul în care acesta consideră necesare anumite analize, ele vor fi recomandate în funcție de istoricul fiecărui pacient. De exemplu, se poate recomanda un exsudat nazal.

După sedarea conștientă nu există riscuri majore, însă, medicii recomandă ca pacientul să se recupereze, să se odihnească bine și să nu realizeze activitate fizică intensă.

Cum ajuți copilul să depășească frica de stomatolog?

Frica de dentist a celor mici poate fi învinsă atunci când prima experiență în cabinetul stomatologic este una cât mai plăcută. Cabinetul stomatologic pentru copii din cadrul rețelei Regina Maria este un concept special destinat celor mici, gândit întocmai pentru nevoile acestora. Personajele de poveste, cabinetele viu colorate și spațiile special destinate jocului reprezintă acele detalii care îi ajută pe copii să se simtă în largul lor și să uite de teama pe care o simt atunci când vine vorba de o vizită la medic. Mai mult decât atât, echipa de medici pedodonți, pregătită pentru lucrul cu micii pacienți îi ajută pe aceștia să înțeleagă nevoia tratamentelor stomatologice și să se poată relaxa atunci când pășesc în cabinetul stomatologic.

Sănătatea dentară a copiilor este extrem de importantă, iar rețeaua Regina Maria încurajează prevenția, educarea și realizarea tratamentelor stomatologice la timp. De aceea, le punem la dispoziție micilor noștri pacienți și părinților lor o echipă dedicată, specializată în lucrul cu copiii și în patologia acestora, precum și cele mai moderne tehnici de intervenție.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.