Managementul menopauzei

Femeia intrata la menopauza are nevoie sa fie evaluata si sprijinita de o echipa de medici din specialitati diferite, cum ar fi cardiologie, endocrinologie, ginecologie, dermatologie, reumatologie, nutritie si psihiatrie.

In Centrul nostru specializat in managementul menopauzei fiecare femeie beneficieaza de o evaluare complexa din partea unei intregi echipe. In functie de patologia predominanta, face analize de sange, investigatii specifice fiecarei specialitati, ecografie de san si mamografie, ecografie transvaginala si examen citovaginal Babes-Papanicolau, iar metodele terapeutice recomandate sunt personalizate in functie de patologia fiecarei persoane in parte. Nu lipseste nici partea foarte importanta de consiliere privind modificarea stilului de viata, incurajarea unei alimentatii echilibrate, importanta miscarii fizice regulate, a somnului odihnitor si a tehnicilor de relaxare.
 

Rolul ginecologului in managementul menopauzei

Se estimeaza ca peste 50% dintre femeile in postmenopauza sunt afectate de sindromul genito-urinar, care include o colectie de simptome si semne asociate cu scaderea estrogenilor si care implica modificari ale aparatului genital. Printre aceste simptome amintim uscaciunea genitala, arsuri si iritatii, disconfort, durere si afectarea functiei sexuale, imperiozitate la urinare si infectii recurente ale tractului urinar. Este putin probabil ca aceste manifestari sa se imbunatateasca fara tratament specializat, prescris de medicul ginecolog.

Managementul este ghidat de simptomele pacientei, problemele de sanatate asociate, precum si de preferintele pacientei, iar Abordarea terapeutica este orientata catre ameliorarea simptomatologiei.
 

Rolul endocrinologului in managementul menopauzei

Medicul endocrinolog evalueaza necesitatea administrarii tratamentului hormonal si non-hormonal in menopauza si monitorizeaza atent raspunsul organismului la aceste terapii.

Majoritatea femeilor pot beneficia de terapia hormonala, care trebuie inceputa cat de curand posibil si care dureaza cinci ani. Se foloseste cea mai mica doza de hormoni in diferte combinatii si moduri de administrare. Acestea sunt prescrise de medicul endocrinolog in functie de simptomele, nevoile si preferintele fiecarei femei in parte.

 

Rolul cardiologului in managementul menopauzei

Indiferent de momentul in care menopauza se instaleaza sau daca produce simptome mai mult sau mai putin zgomotoase, aceasta perioada de tranzitie din viata oricarei femei aduce cu sine multiple modificari cardiovasculare. Ele se datoreaza scaderii nivelului de hormoni care influenteaza negativ vasele de sange si functia endoteliala, afectarii profilului lipidic, remodelarii cardiace si, nu in ultimul rand, modificarilor psihosomatice, de dispozitie sau ale somnului.

Medicul cardiolog evalueaza riscul de aparitie a complicatiilor cardiovasculare si ajuta la mentinerea sub control a factorilor de risc, astfel incat aceste complicatii sa fie prevenite.
 

Rolul dermatologului in managementul menopauzei

In timpul menopauzei, nivelurile scazute de estrogen au un impact mare asupra pielii, conducand la pierderea elasticitatii cutanate si accentuarea ridurilor. Statisticile arata ca densitatea colagenului in perioada post-menopauza scade in medie cu 2% anual. De asemenea, in aceasta perioada firul de par se poate subtia, iar podoaba capilara isi poate pierde stralucirea si cade mai mult.

Afectarea tesutului cutanat este caracteristica menopauzei, iar procedurile propuse de medicii dermatologi vizeaza incetinirea procesului de imbatranire prin activarea procesului natural de regenerare cutanata. Pe langa procedurile estetice speciale, se recomanda si o alimentatie adecvata, suplimentarea cu vitamine, micro- sau macro-elemente, acid hialuronic, precum si adoptarea unui stil de viata activ si sanatos.

Rolul nutritionistului in managementul menopauzei

Cresterea in greutate in perioada menopauzei este atribuita nu numai modificarilor hormonale, dar si a factorilor genetici si epigenetici, care tin de stilul de viata (dieta, sedentarism). Conform studiilor din literatura de specialitate, dieta mediteraneeana este modelul de interventie nutritionala recomandat in menopauza. Este o dieta non-restrictiva, bogata in fibre si in grasimi nesaturate (cele bune), cu rol dovedit in scaderea factorilor de risc cardiovasculari, dar si in preventia scaderii densitatii minerale osoase.

Medicul nutritionist Ruxandra Avramescu sustine ca dieta trebuie, insa, personalizata, pentru a fi integrata unui mod de viata, de aceea evaluarea nutritionala este foarte importanta pentru un plan nutritional individualizat. In cazul excesului ponderal, care apare frecvent in aceasta perioada, nu este suficienta doar restrictia calorica, ci este importanta si calitatea caloriilor, precum si activitatea fizica potrivita pentru schimbarea compozitiei corporale. Activitatea fizica este cu atat mai mult recomandata in aceasta etapa a vietii, cu cat apare riscul de boli cardiovasculare, dar si de fracturi asociate osteoporozei, cat si pentru o mai buna flexibilitate si coordonare a corpului.
 

Rolul psihiatrului si psihologului in managementul menopauzei

Dincolo de modificarile hormonale, de dispozitie si de comportament pe care le poate asocia menopauza, exista o componenta psihologica legata de atitudinea fiecarei persoane asupra propriei situatii. Scaderea nivelurilor serice de estrogeni si progesteron poate induce modificari minime sau care pot evolua catre tulburari de somn, anxietate, tulburari de concentrare a atentiei sau tulburari depresive sau de libido. Riscul de a dezvolta depresie este de 4 ori mai mare la menopauza fata de alte categorii de varsta.

Exista multiple optiuni si alternative terapeutice, incepand de la substitutia hormonala pana la utilizarea de suplimente nutritive, de la schimbarile in stilul de viata pana la ajutorul de specialitate, medical, psihologic sau psihiatric la care este esential sa se apeleze de la primele semne de dezechilibru, fara teama si fara rezerve.
 

Rolul kinetoterapeutului in managementul menopauzei

Menopauza influenteaza aparatul locomotor si afecteaza activitatea fizica a oricarei femei. Trebuie avut in vedere complexul de factori care incep sa actioneze, inclusiv din perioada de pre-menopauza, si care dtermina modificari functionale, si apoi structurale, la nivelul scheletului, muschilor, aparatului capsulo-ligamentar si a tendoanelor care sustin articulatiile.

Din cauza modificarilor endocrine si ulterior metabolice, structurile capsulo-ligamentare si tendinoase devin mai laxe, sustinerea articulatiilor fiind din ce in ce mai dificila – consecinta o constituie instabilitatea, laxitatea si nesiguranta in desfasurarea unor miscari si activitati.

Medicul specialist de recuperare medicala, in echipa cu terapeutul, au un rol esential in limitarea si controlul consecintelor acestor modificari. Pe baza rezultatelor unei evaluari amanuntite a articulatiilor, a mobilitatii si functionalitatii aparatului locomotor in general, medicul elaboreaza un program personalizat de recuperare fizicalo-kinetica care ajuta femeia aflata la menopauza sa isi recapete conditia fizica, sa se simta in forma si sa evite complicatii mio-artro-kinetice posibile la nivelul coloanei sau al articulatiilor.