Cancere ginecologice

Este printre putinii chirurgi din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament pentru cancerul de col uterin cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii. Ultimul baietel s-a nascut in decembrie 2018. “Am invatat direct de la sursa, de la profesorul Daniel Dargent de la Lyon pe care, inca din anul 2002, l-am invitat in tara pentru a face demonstratii practice in ceea ce priveste chirurgia conservativa a cancerului de col uterin, domeniu in care detinea prioritatea pe plan mondial. Ceea ce este deosebit de important este ca astfel de operatii se realizeaza prin tehnici minim invazive - chirugie laparoscopica si chirurgie vaginala, ceea ce permite o agresiune minima cu recuperarea si integrarea sociala rapida. In prezent, oriunde in Romania o pacienta cu cancer de col uterin, chiar in stadii incipiente, este supusa la operatii radicale care nu mai dau nicio sansa pentru feritilitatea ulterioara.” – a mentionat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila.
Prof. Univ. Dr. Petre Bratila este medicul care a adus chirurgia conservativa a cancerului de col uterin in Romania
64 de femei
Cu cancer de col uterin operate conservator. Un numar important, avand in vedere ca in toata lumea sunt 1200.
13 copii
Au avut sansa de a se naste. Ultimul, in decembrie 2018. Tratamentul conservator pastreaza uterul femei, aspect foarte important pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor.
Efremia Andra
Prima fetita din Romania si a doua din lume care s-a nascut dupa ce mama ei a fost operata conservator de cancer de col uterin in saptamana 13 de sarcina.
Imaginea artiocolului

Pentru Efremia Andra, o fetita care a venit pe lume tipand tare si mama ei Diana, Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic din Romania care le-a dat o sansa uriasa la viata.

 

Alternativa oferita de alti medici ginecologi ar fi fost ca Diana sa faca avort in saptamana 13 de sarcina cand a fost diagnosticata cu cancer de col uterin. Insa Diana nu a vrut sa renunte la copil. Dorinta ei cea mai mare era sa fie bine. Si ea, si copilul.

 

“Diana este prima femeie insarcinata din Romania care a nascut dupa operatia pentru cancer de col uterin, tocmai pentru ca am reusit sa efectuam in timpul sarcinii o interventie complexa prin care tumora a fost eliminata, fara sa fie lezat fatul. Diana este al doilea astfel de caz in lume, alaturi de o pacienta din Japonia.”  – ne-a spus Prof. Dr. Petre Bratila, la scurt timp dupa ce fetita s-a nascut. Efremia s-a nascut in saptamana 36 de sarcina, avand 2550 grame si 51 centimetri si a luat „nota” 10!

 

Afla povestea Dianei si a fetitei ei, Efremia Andra, aici.

Am efectuat la o tanara de 29 ani prima operatie din Romania total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin

Frecvent, tratamentul recomandat unei femei cu cancer de col uterin, chiar si in stadiile incipiente, este histerectomia, operatia de indepartare a uterului, o optiune care i-ar oferi acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar insemna pierderea oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina. Insa in Spitalul euroclinic, in Centrul de Excelenta in Ginecologie Minim-Invaziva cu expertiza in oncoginecologie, aceste femei au o alternativa. Interventia chirurgicala de
tratament conservator denumita operatia de trachelectomie radicala este efectuata in cazuri atent selectionate, in stadiile incipiente, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin. Asigura un tratament sigur al cancerului, insa permite pastrarea uterului femeii, aspect foarte important pentru pacientele tinere care isi doresc copii in viitor si care astfel pot sa duca la bun sfarsit o sarcina, chiar daca au fost tratate de cancer.