Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Si-a recapatat mobilitatea dupa o revizie complexa de sold la Spitalul Regina Maria Brasov

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
De cele mai multe ori, ne dam seama cat de importante sunt anumite lucruri abia atunci cand le pierdem. La fel se intampla si cu mobilitatea. Realizam cat de mult pretuim libertatea de miscare abia atunci cand incepem sa ne deplasam cu dificultate, cand reusim cu greu sa urcam cateva trepte sau cand ne dam seama ca, in loc sa ne relaxeze si sa ne incarce pozitiv, plimbarile devin o corvoada. Toate se resimt de zeci de ori mai intens la persoanele active, obisnuite sa parcurga zeci de kilometri pe jos, cum strabatea Sofia Lazar inainte sa inceapa sa aiba probleme cu articulatiile de la nivelul soldului.

La 19 ani distanta de la prima operatie de inlocuire a articulatiei soldului drept si 65 de ani impliniti, Sofia a inceput sa resimta dureri tot mai des si tot mai puternic. Mersul devenise o povara, fiind posibil numai cu cadrul si pe distante scurte. Membrul inferior drept s-a scurtat, a devenit rotat si imobil din sold. Nepotii ei au ajutat-o sa gaseasca solutia si medicul ortoped care i-a oferit sansa sa revina la stilul sau de viata obisnuit.

Dupa mai multe consulturi la medici ortopezi, concluzia a fost ca interventia chirurgicala este obligatorie, insa este foarte dificila, parte din ei opinand ca nu se poate face in tara.

Nepotii mei au auzit de dl. dr. George Muntean de la o cunostinta. Aceasta persoana a avut un accident grav si vorbea cu mare recunostinta despre felul in care a fost tratat si ajutat de medicul Muntean. Asa ca decizia de a veni la Brasov pentru un consult a aparut firesc, noi fiind din Apuseni; distanta nu ne-a pus nicio piedica, nepotii mei vroiau doar sa fiu pe maini bune”, marturiseste pacienta.

Nepoata Sofiei, isi aminteste ca i-a placut deschiderea si amabilitatea domnului doctor Muntean inca de la prima discutie telefonica: “O prietena pe care a tratat-o dumnealui mi-a dat numarul sau personal si... surpriza! Mi-a raspuns foarte rapid, iar discutia a fost cu adevarat uimitoare. M-a incurajat sa ii trimit prin curier dosarul medical al bunicii, iar la nici o saptamana veneam de la Campeni, judetul Alba, la Spitalul Regina Maria din Brasov ca sa il intalnim pe medicul care ne-a tratat, in primul rand uman. Mai mult decat atat, in cabinetul de consultatie ne-a explicat pas cu pas tot ce urma sa se intample in interventia chirurgicala. Era atat de sigur pe ceea ce spune, incat nu am ezitat nicio clipa sa decidem parcurgerea intregii proceduri preoperatorii”.

O operatie complexa de inlocuire a protezei de sold

In timp, orice proteza se uzeaza, indiferent ca este la nivelul genunchiului sau soldului.  De obicei, aceasta uzura se produce foarte lent, dar problema progreseaza de-a lungul anilor. Potrivit literaturii de specialitate, exista o sansa de 90% ca implantul sa functioneze bine la zece ani dupa o interventie de inlocuire a articulatiei de sold, durata de viata a implantului fiind, in gerenal, intre 15 si 20 de ani. Asa a fost si in cazul protezei de la soldul drept de care Sofia a beneficiat in urma cu 19 ani.

“Pacienta a venit la spital cu dureri foarte mari, atat in timpul mersului, cat si in repaus. Mergea cu ajutorul cadrului. Inca din documentele medicale pe care le-am analizat (investigatii imagistice) am observat deteriorarea componentelor protezei, lucru complet obisnuit la distanta de 15-20 de ani de la interventia initiala, dar si uzura avansata a osului bazinului grav afectat de la prima operatie", a declarat dr. George Muntean, medic primar Ortopedie si Traumatologie, doctor in stiinte medicale, cu experienta in protezare si revizii complexe ale protezelor cu reconstructii osoase largi.

ortopedie brasov

Atunci cand proteza de sold se uzeaza, medicii ortopezi recomanda de cele mai multe ori realizarea unei noi interventii pentru a indeparta unele sau toate partile protezei originale si pentru a le inlocui cu altele noi. Aceasta procedura se numeste artroplastie de revizie la nivelul soldului. Desi ambele operatii au aceleasi obiective - ameliorarea durerii, redarea mobilitatii si imbunatatirea calitatii vietii - artroplastia de revizie este diferita de artroplastia primara de sold. Interventia de inlocuire a protezei originale este o procedura mai indelungata si mai complexa, care necesita o planificare ampla, precum si utilizarea de implanturi si instrumente specializate, pentru a obtine un rezultat cat mai bun si pentru a compensa defectul osos rezultat la extragerea vechiului implant.

Cazul a fost unul destul de complex din perspectiva implantului initial, a defectului osos rezultat de la prima interventie, dar si din cauza posibilelor complicatii intraoperatorii – in momentul extragerii componentelor protezei, in special a cozii, ar fi putut «exploda» femurul, fapt care ar fi determinat implantarea unei proteze mult mai complexe. [...]  Am reusit sa extragem proteza existenta cu minim de distructie la nivelul structurilor osoase, fapt care a permis implantarea unei proteze cimentate. De asemenea, la nivelul bazinului, a fost necesara o reconstructie a cavitatii cotiloidiene (osul bazinului) realizata cu ajutorul unei grefe osoase de la pacienta si a unui implant metalic special – deoarece defectul osos la nivelul cotilului era foarte accentuat”, a explicat dr. George Muntean.


ortopedie2

Interventia a fost realizata in ianuarie 2022, imediat dupa sarbatori si a durat aproximativ 3 ore. „Aceste artroplastii de revizie sunt mult mai solicitante deoarece e nevoie de mare atentie la extragerea implantului. Extragerea intempestiva a acestuia poate determina o distructie osoasa masiva, iar reconstructia poate necesita implanturi foarte complexe”, a completat medicul ortoped specializat in realizarea reviziilor complexe ale protezelor de sold si genunchi, avand vasta experienta in utilizarea implanturilor modulare si personalizate (custom-made).

“Ii multumesc domnului doctor pentru ca, mai intai de toate, m-a tratat omenos”

Desi pacienta mai trecuse prin 7 operatii in trecut, recunoaste ca i-a fost putin teama de aceasta noua interventie, dar ca se bucura ca a decis sa faca revizia.

La inceput am fost tematoare, insa domnul doctor m-a tratat cu multa rabdare si mi-a explicat tot ce avea sa urmeze in procesul pre-, intra- si post-operator. La cateva zile de la interventie m-am simtit putin slabita, dar stiam ca este absolut normal. Personalul care m-a ingrijit m-a ajutat mult, fetele au fost amabile si mi-au oferit tot sprijinul. Am incredere ca ma voi recupera rapid si ii multumesc domnului doctor pentru ca, mai intai de toate, m-a tratat omenos”, ne-a povestit Sofia.

Operatia a decurs bine, fara complicatii, iar la 48 de la interventie, Sofia facea deja primii pasi cu ajutorul cadrului. Iar la nici o saptamana distanta, a fost externata. Nepotii au fost foarte bucurosi sa-si vada bunica intoarsa acasa, mai ales ca de la o zi la alta starea ei de sanatatea se ameliora si reusea sa se deplaseze din ce in ce mai mult.

Daca as mai trece din nou printr-o intamplare similara, as veni fara nicio ezitare catre Reteaua Regina Maria. Pe langa dl. dr. George Muntean, intreaga echipa medicala a spitalului ne-a tratat cu amabilitate, am comunicat simplu si eficient - incepand de la fetele din receptie, asistentele medicale de pe sectia de Chirurgie sau orice alta persoana cu care am interactionat”, ne-a transmis nepoata Sofiei.  

Echipa medicala estimeaza ca in 2-3 luni de la operatie, Sofia isi va recapata mobilitatea fara durere, iar dupa aproximativ jumatate de an nu va mai necesita sprijin la mers (baston/cadru) si isi va putea relua activitatile obisnuite.

La realizarea interventiei de artroplastie de revizie a soldului au participat:

Surse:
www.my.clevelandclinic.org
www.orthoinfo.aaos.org
www.verywellhealth.com