Cura laparoscopica a herniei inghinale - Procedeul TEP (extraperitoneal)

Articol de Dr. Cristian Bogdan Barta Medic primar Chirurgie generala
Cura laparoscopica a herniei inghinale - Procedeul TEP (extraperitoneal)

Dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generala, coordonator al departamentului de Chirurgie Generala, propune pacientilor sai in Spitalul Euroclinic cea mai moderna varianta la ora actuala pentru cura chirurgicala a herniei inghinale -  procedeul laparoscopic TEP sau extraperitoneal. Este cel mai putin invaziv tratament chirurgical, care permite externarea pacientului a 2-a zi dupa operatie si revenirea rapida la un stil normal de viata.

Ce este hernia inghinala?

Hernia inghinala reprezinta aparitia unei tumefactii (umflaturi) la nivelul regiunii inghinale in urma unei rupturi musculare la acest nivel.

Cum apare hernia inghinala?

Din punct de vedere anatomic, testiculele se gasesc in viata intrauterina in cavitatea abdominala si coboara in scrot imediat inainte de nastere, formand canalul inghinal. In mod normal, comunicarea intre cavitatea abdominala si regiunea inghinala se inchide; in lipsa inchiderii, apare hernia congenitala, la copil iar in cazul ruperii acestei membrane la adult, apare hernia inghinala dobandita.

Cum se manifesta hernia inghinala?

Intr-o prima faza, hernia este reductibila, adica sacul herniar, care poate contine fie un segment de intestin, fie epiploon (prapurele - grasimea din fata intestinelor), intra si iese cu usurinta. Ulterior, apar aderente intre defectul muscular si sacul herniar care fac ca hernia sa devina nereductibila (incarcerata) si daca nici in acest moment nu are loc interventia chirurgicala se poate produce strangularea herniei si aparitia unei ocluzii intestinale sau a unei peritonite.

Cum se diagnosticheaza hernia inghinala?

Diagnosticul unei hernii este cel mai frecvent pus chiar de catre pacient care remarca o asimetrie stanga/ dreapta si o umflatura inghinala care dispare in momentul in care se intinde in pat sau la impingerea ei in cavitatea abdominala, dar reapare in momentul simplei mobilizari.

Diagnosticul trebuie confirmat de catre medicul chirurg, in urma unui examen clinic. In formele de debut, hernia nu este intotdeauna evidenta pentru pacient, dar examinarea medicala sau efectuarea unei ecografii de parti moi identifica si herniile de mici dimensiuni.

Cand se recomanda interventia chirurgicala?

Indicatia chirurgicala este pusa in momentul confirmarii diagnosticului. De cele mai multe ori, formele de hernie necomplicata le intalnim la barbati tineri, deci cu speranta de viata mare si pentru care interventia chirurgicala reprezinta reintoarcerea la un stil de viata normal, sportiv, fara restrictii legate de efort. In cazul herniilor avansate, interventia chirurgicala reprezinta fie o urgenta absoluta (in hernia strangulata) fie una amanata (in cazul herniei incarcerate).  Ultimele sunt, de cele mai multe ori, apanajul varstnicului.

Cura herniei inghinale pe cale laparoscopica

 

Herniile inghinale beneficiaza atat in formele incipiente, cat si in unele forme avansate de o operatie laparoscopica. Interventiile clasice cu incizii mari ar trebui sa fie strict o raritate pentru formele de hernie necomplicata (reductibila sau incarcerata).

Interventia laparoscopica se realizeaza prin 3 miniincizii de 5, respectiv 10 mm, calea de abord fiind complet diferita de cea din operatia clasica, prin crearea unei camere de lucru, in spatele muschiului abdominal (se lucreaza ca intr-un balon cu instrumente lungi, din exterior).

Aspectul cicatricilor postoperator: 3 incizii intre 5 si 10 mm.           

Procedeul laparoscopic TEP sau extraperitoneal pentru cura herniei inghinale

 

 

Din cele doua procedee laparoscopice existente, Dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generala, propune pacientilor sai in Spitalul Euroclinic cel mai modern procedeu la ora actuala, denumit procedeul TEP sau extraperitoneal.

Indicatiile procedeului laparoscopic TEP

Interventia laparoscopica TEP se preteaza pentru :

  • Herniile inghinale pe o singura parte
  • Herniile bilaterale (prin aceleasi 3 mici incizii se monteaza practic 2 plase de aproximativ 14/12 cm)
  • Recidiva unei hernii operate clasic

Procedura chirurgicala avantajeaza atat o persoana tanara, prin reintegrarea sociala foarte rapida (reinceperea serviciului in 2-3 zile), dar si pe varstnici care au o convalescenta minima comparativ cu procedeul clasic, de multe ori similara cu cea a tinerilor.

Cum se realizeaza procedeul laparoscopic TEP

 

 

 

 

 

 

Repararea unei hernii inghinale prin procedeul laparoscopic TEP inseamna ca medicul chirurg nu mai trebuie sa intre in cavitatea abdominala, unde se gasesc intestinele, viscerele. Se intra direct intr-un spatiu situat intre muschi si cavitatea abdominala, iar, dupa ce se reduce sacul de hernie, se monteaza o plasa relativ mare, de 14/12 cm, care acopera inteaga regiune inghino-femurala si care devine in aproximativ 2 luni o structura solida.

Tehnica operatorie avansata - Laparoscopie 3D

Ca urmare a evolutiei tehnicilor operatorii, astazi se pot efectua aceste tipuri de interventii apeland la instrumente extrem de avansate : camera de tip 3D permite chirurgului sa priveasca imaginea oferita de camera pe ecranul monitorului cu ajutorul unor ochelari speciali, ceea ce amplifica acuratetea gestului chirurgical.

Plasa de ultima generatie

 

Plasa utilizata este o plasa de ultima generatie de polipropilena de tip light. De asemenea, se pot folosi plase mai speciale, de tip 3D BARD, care sunt plase cu memorie, care se muleaza foarte bine pe ‘’concavitatea ‘’ abdomino-pelvina care trebuie intarita; acestea sunt  plase de tip ultralight,  care sunt confectionate din start pentru hernia de partea stanga, respectiv dreapta si au diverse dimensiuni.

In cazul in care Dr. Barta opteaza pentru fixarea acestor plase, foloseste un dispozitiv special pentru laparoscopie care ii permite aplicarea unor capse, care, dupa 2 luni, intervalul in care plasa a devenit o structura solida, se rezorb spontan.

Recuperare rapida

Pacientul este externat a 2-a zi dupa operatie, moment in care poate efectua, deja, eforturi obisnuite: mers, urcat scari, condus masina, ridicat greutati pana in 5-7 Kg. Dupa 4 saptamani, pacientul poate efectua eforturi mai mari (inot, alergari usoare), iar dupa 8 saptamani poate efectua orice tip de efort, reintrand intr-un ritm de viata complet normal.

Mesajul care trebuie retinut este ca hernia inghinala beneficiaza astazi de o varianta moderna de tratament chirurgical - abordul laparoscopic extraperitoneal (procedeul TEP), care permite externarea pacientului a 2-a zi dupa operatie si revenirea rapida la un stil normal de viata.                  

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.