Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTMUL: simptome

ASTMUL: simptome

Simptomele astmului variaza de la o persoana la alta. Este posibil sa experimentezi atacuri rare de astm, sa ai simptome numai in anumite momente – de exemplu atunci cand faci exercitii fizice - sau sa ai simptome tot timpul.

In general, simptomele astmului apar si dispar. Poti avea senzatia de lipsa de aer, poti simti ca pieptul te strange, respiratia devine suieratoare si tusesti. In unele cazuri, te poti obisnui cu aceste simptome si nu mai realizezi ca ai probleme cu respiratia care ar putea fi imbunatatita cu tratament.

Cum apare un atac de astm?

Un atac de astm apare, de obicei, brusc si poate fi usor, moderat sau sever. Simptomele devin din ce in ce mai severe si poti respira cu dificultate.

Cand astmul nu este controlat, caile aeriene devin inflamate. Inflamatia din caile aeriene determina simptomele de astm (wheezing, senzatia de lipsa de aer, de constrictie toracica si tuse) din cauza micsorarii sau limitarii fluxul aerului spre si din plamani. Principalele cauze sunt:

  • Ingrosarea cailor aeriene, ceea ce le face inguste
  • Constrictia muschilor care inconjoara caile aeriene (se numeste bronhoconstrictie), ceea ce le face si mai  inguste
  • Productia unei cantitati mari de mucus, care poate bloca caile aeriene
  • Distrugerea de durata a peretelui cailor aeriene ceea ce impiedica deschiderea larga a acestora, asa cum se intampla in cazul cailor aeriene normale. 

Cum recunosc un atac de astm?

In timpul unui atac de astm, respiri cu difcultate, simti ca pieptul te strange, respiratia devine suieratoare si tusesti.

Semnele si simptomele unui atac sever de astm sunt:

  • Simptome care devin rapid din ce in ce mai severe si care nu raspund la administrarea de medicamente de salvare (bronhodilatatoare)
  • Simptome care nu se amelioreaza sau care reapar rapid dupa administrarea de medicamente bronhodilatatoare
  • Dificultate in a vorbi datorita senzatiei de lipsa de aer

Se poate muri in urma unui atac de astm?

Da, moartea poate surveni in urma unui atac acut, sever, de astm. Dar, acest lucru este neobisnuit si poate fi prevenit.

Cele mai multe decese produse din cauza astmului apar la persoanele care nu primesc tratament adecvat sau care renunta la tratament pentru ca nu realizeaza sau nu vor sa admita cat de serioasa este boala de care sufera. Folosirea corecta a medicamentelor de salvare si a celor care controleaza astmul reprezinta cheia prevenirii acestor evenimente nefericite. 

Adesea, persoanele cu astm uita sa-si ia tratamentul antiinflamator, mai ales in perioadele in care se simt bine. In aceste cazuri, in momentul in care simptomele reapar, este nevoie de administrarea mai multor medicamente de salvare (bronhodilatatoare), care insa nu vor trata inflamatia, ceea ce poate duce la atacuri amenintatoare de viata.

Ia cu regularitate tratamentul antiinflamator si nu-l intrerupe niciodata inainte de a vorbi cu medicul pneumolog!

Ce trebuie sa fac daca simt ca nu mai am aer?

Poti simti ca nu mai ai aer in timpul unui atac de astm deoarece caile aeriene devin din ce in ce mai mici, limitand sau restrictionand fluxul de aer in si dinspre plamani. Ingustarea cailor aeriene apare deoarece:

  • Mucoasa cailor aeriene devine inflamata
  • Productia de mucus creste si poate bloca caile aeriene
  • Muschii din peretele cailor aeriene se contracta

Daca ai senzatia de lipsa de aer fara simptomele tipice de astm sau daca medicamentele de astm nu au nici un efect, trebuie sa mergi urgent la medic.

Surse:
www.ginasthma.org
www.mayoclinic.org