Neuronavigatia - GPS-ul neurochirurgului, utilizata in operatii pe creier in Ponderas Academic Hospital

Articol de Dr. Mihai Adrian Cristescu
Neuronavigatia - GPS-ul neurochirurgului, utilizata in operatii pe creier in Ponderas Academic Hospital

Echipa de neurochirurgi formata din Dr. Dumitru Baltateanu si Dr. Mihai Cristescu a extirpat o tumora cerebrala utilizand neuronavigatia – considerata a fi GPS-ul neurochirurgului. Interventia a avut loc in sala de operatii de Neurochirurgie dotata cu echipamente state-of-the art.

Neuronavigatia este o tehnologie deosebit de valoroasa care il ajuta pe neurochirurg in efortul de a optimiza succesul interventiei, reducand la minimum caracterul invaziv al acesteia asupra creierului.

Este o tehnica precisa, ghidata computerizat, echivalentul unui GPS, care ii permite medicului sa stabileasca cu exactitate unde sa faca incizia si sa localizeze cu precizie leziunile nervoase.

Beneficiile pentru pacient sunt majore: reducerea la minimum a inciziei si evitarea lezarii unor structuri importante, cum ar fi vasele de sange, nervii sau zone esentiale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrii limbajului.

Cum functioneaza neuronavigatia?

Imaginile RMN ale pacientului sunt stocate intr-un computer si capul acestuia este fixat si proiectat 3D. Cand neurochirurgul pune varful instrumentului pe capul pacientului, poate sa vada pe ecranul calculatorului pozitia exacta a acestui varf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza cu o precizie milimetrica unde se afla tumora inainte de a deschide cutia craniana, iar dupa aceea va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida prin tesutul cerebral spre leziune si a o extirpa in siguranta.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Mihai Adrian Cristescu, Medic Primar Neurochirurg