Grija pentru pacient incepe de la protectia si siguranta impotriva infectiilor

La noi, in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA, binele pacientului este preocuparea noastra principala; punem la dispozitie cei mai buni medici, un arsenal de echipamente medicale si cele mai bune conditii pentru a mentine si a imbunatati statea de sanatate a pacientilor care ne trec pragul. Protectia si siguranta impotriva infectiilor sunt elemente de baza, dar extrem de importante in eco-sistemul solutiilor de sanatate pe care il punem la dispozitia pacientului.

In toate unitatile care fac parte din Reteaua REGINA MARIA sunt stabilite norme clare de siguranta impotriva infectiilor, de la primul moment in care pacientul ne trece pragul si pana la iesire. Preventia infectiilor este rezultatul unui cumul de actiuni si interactiuni, pornind de la substantele folosite pentru dezinfectare, modul de folosire a materialelor de curatare, training-ul personalului abilitat, dar si succesiunea actiunilor realizate.

Acreditare JCI – unica in Romania

Din grija pentru pacient si pentru sanatatea acestuia, Reteaua REGINA MARIA detine, prin intermediul Spitalului Baneasca, acreditarea internationala din partea JCI (Joint Commission International) care reprezinta cel mai inalt standard international in sistemul de sanatate, ce atesta calitatea actului medical si siguranta pacientului. Doar 3,6% dintre cei care aplica la nivel mondial pentru aceasta acreditare reusesc sa o si obtina.

Acreditarea JCI presupune si standarde in ceea ce priveste prevenirea infectiilor nosocomiale, prin utilizarea de tehnologii si materiale agreate local si international, dar si prin proceduri de lucru extrem de bine definite. Acreditarea JCI arata ca, la capitolul privind prevenirea infectiilor nosocomiale, Reteaua de Sanatate REGINA MARIA a demonstrat nu doar ca detine un plan de lucru si un program de preventie, dar si o monitorizare extrem de riguroasa a acestora, si ca sunt luate masuri imediat ce sunt sesizate eventuale riscuri de aparitie a infectiilor.

Printre cei peste 1100 de indicatori si 285 de standarde evaluate de JCI, se numara si reducerea riscului de infectii asociate actului medical, prin implementarea programului de igiena a mainilor; siguranta instalatiilor si a echipamentelor medicale; protocoale de ingrijire si ghiduri de buna practica medicala; preventia si controlul infectiilor (identificarea potentialului de risc; evaluarea riscului infectios; standardele de igiena etc.).

Proceduri si metode sigure de sterilizare si dezinfectie

In ceea ce priveste salile de operatie, Reteaua de sanatate REGINA MARIA dispune de proceduri si metode prin care este asigurata sterilizarea salilor si a echipamentului, dupa cum urmeaza:
1. Proceduri de curatenie si dezinfectie cu substante bine definite la deschiderea zilnica a blocului operator;
2. Dezinfectie terminala la finalul zilei sau ori de cate ori este nevoie;
3. Combinarea utilizarii dezinfectantilor de suprafete cu metode suplimentare de protectie, cum sunt lampile cu ultraviolete sau aparatele de nebulizare;
4. Respectarea si monitorizarea timpului de curatenie intre interventiile chirurgicale;
5. Procedurizarea activitatii de curatenie intre interventii, prin care se prevad actiuni standard;
6. Recoltare periodica de probe de autocontrol din diferite arii ale blocului operator si ATI si interventie in cazul aparitiei unei probleme. Dupa ce se intervine, sunt recolectate din nou probe pentru verificarea eficientei interventiei;
7. Monitorizarea permanenta a personalului in ceea ce priveste igiena mainilor – standard international de siguranta a pacientilor, recomandat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca masura sine qua non pentru prevenirea infectiilor asociate ingrijirilor medicale;
8. Monitorizarea curateniei echipamentelor, dar si a instalatiilor de climatizare si de curatare a aerului;
9. Sterilizarea instrumentarului medical prin metode fizice (autoclavare), respectand toate reglementarile interne si internationale;
10. Peste 90% dintre produsele folosite in Reteaua REGINA MARIA, inclusiv cele folosite pentru dezinfectia si sterilizarea zonelor operatorii si a echipamentelor, sunt fabricate de companii internationale, de renume mondial, unele dintre ele cu o prezenta de peste 80 de ani pe piata. Vorbim, in principal, despre companii din Germania si Franta.

Testam eficienta substantelor si proceselor folosite

In Reteaua REGINA MARIA, eficienta substantelor dezinfectante si a proceselor de curatenie si dezinfectare se testeaza in mod constant, prin:

  • probe de autocontrol (teste microbiene) recoltate cu frecventa mare din diferite zone ale spitalelor.
  • testele de autocontrol sunt efectuate saptamanal, atat asupra suprafetelor din spital (bloc operator, rezerve, spatii comune, spatii tehnice etc.), cat si la personalul medical (probe de autocontrol pentru maini).
  • probele bacteriologice sunt prelucrate de trei laboratoare, inclusiv Directia de Sanatate Publica, iar rezultatele sunt centralizate si transmise saptamanal catre asistentii sefi si membrii Comitetului de Supraveghere si Combatere a Infectiilor Nosocomiale din Retea, pentru analiza si implementare de masuri de corectie, daca este cazul.

De asemenea, verificarile de calitate sunt desfasurate lunar. In decursul anului 2015 au fost realizate intre 500-600 teste pentru fiecare dintre spitalele Retelei noastre.

Rezultatul testelor efectuate pana acum ne arata ca nu exista si nu au existat deficiente in procesul de curatenie si dezinfectie.

Personal instruit in calitate si siguranta pacientului

Din punct de vedere al formarii personalului calificat, in cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA, asistentii medicali participa la cursuri interne, acreditate ca activitati de educatie medicala continua (cursuri de prevenire a infectiilor nosocomiale) organizate anual, dar si instructaje cu frecventa trimestriala. Cursurile sunt acreditate EMC si sunt anuale, instruirile interne se fac trimestrial si ori de cate ori este nevoie.

Mai mult decat atat, au fost realizate Ateliere privind Siguranta si Calitatea actului medical, in septembrie 2015, la care au participat managerii tuturor locatiilor noastre (spitale si policlinici), iar la finalul lunii mai 2016, urmeaza sa aiba loc ateliere similare de educatie pentru directori medicali si sefi de sectii.

In cadrul REGINA MARIA, Departamentul de Calitate si Siguranta Pacientului este cel care certifica respectarea tuturor parametrilor si standardelor de calitate si conformitate la nivelul intregii Retele si care deruleaza periodic verificari in toate locatiile REGINA MARIA.