Ortopedie si traumatologie sportiva

Este important sa putem oferi pacientilor nostri cele mai avansate tehnici operatorii, deoarece rezultatele acestora, in termeni de beneficii, sunt impresionante. Pacientii nu mai trebuie sa accepte reversibilitatea unor leziuni articulare ca pe un fapt al vietii. Astazi, de exemplu, medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare in cazul leziunilor de cartilaj. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice si va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei. Iar in cazul pacientilor care au ajuns in acest stadiu, putem folosi o tehnica operatorie noua - proteza personalizata de genunchi, care ne permite sa analizam preoperator anatomia genunchiului pacientului si sa pregatim extrem de amanuntit timpii operatori. Se reduc astfel complicatiile, durerea este minima, iar recuperarea rapida.” – Sef de Lucrari dr. Vlad Predescu, Coordonatorul Departamentului de Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital.

Expertiza in Ortopedie si Traumatologie Sportiva

Expertiza in:

 • Artroplastii primare si de revizie
 • Traumatologie sportiva
 • Ligamentoplastii
 • Medicina regenerativa a cartilajului
 • Tratamentul nechirurgical al artrozelor prin infiltratii cu plasma si celule stem
 • Chirurgia articulara in bolile reumatice

Experienta ampla in protezarea articulara:

 • Proteza personalizata de genunchi
 • Implantul Journey II, cea mai noua si anatomica proteza de genunchi
 • Artroplastia partiala unicompartimentala de genunchi
 • Artroplastii de revizie – operatii complexe de inlocuire a protezei initiale
 • Artroplastia tumorala de genunchi
 • Artroplastia soldului la tineri prin resurfatare tip Birmingham si cu proteze ceramice
 • Artroplastia cu proteza totala de sold minim-invaziva
Pentru fiecare stadiu al afectarii articulatiei genunchiului, avem solutii

Pacientii nu mai trebuie sa accepte reversibilitatea unor leziuni articulare la nivelul genunchiului ca pe un fapt al vietii. In Ponderas Academic Hospital, putem sa le oferim pacientilor nostri cele mai avansate tehnici operatorii, ale caror rezultate, in termeni de beneficii, sunt impresionante.

Astazi avem solutii pentru fiecare stadiu al afectarii articulatiei genunchiului. In formele incipiente, cand exista leziuni de cartilaj, medicina regenerativa este o solutie inovatoare deoarece are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient.

Iar in cazul pacientilor care au ajuns la artroza de genunchi, putem folosi o gama larga de operatii de protezare, de la cea unicamerala Oxford pentru artroza partiala pana la proteza personalizata de genunchi si implantul Journey II pentru artroplastia totala de genunchi, urmate de operatia de revizie si terminand cu proteza tumorala de genunchi ca alternativa la solutia radicala de amputatie.” – a mentionat Dr. Vlad Predescu – Coordonator Departament Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital.

Tehnici moderne de regenerare a cartilajului articular – intarzie evolutia in timp catre artroza

Trateaza leziunile condrale complexe, care nu se pot vindeca de la sine, folosind celule stem mezenchimale ale pacientului de la nivelul maduvei hematogene.

Tehnica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) artroscopica este o metoda minim-invaziva, efectuata intr-o singura etapa (o singura operatie), prin care se reconstruieste biologic cartilajul, utilizand resursele proprii ale organismului (celule stem pluripotente).

Este indicata la pacientul tanar, < 55 de ani si are ca scop producerea unui cartilaj de calitate superioara, intarziindu-se evolutia in timp catre artroza, care invariabil va duce la necesitatea implantarii unei proteze de genunchi. 

Osteotomia de gamba personalizata - operatia care intarzie evolutia catre artroza genunchiului

Osteotomia personalizata este indicata in cazul pacientilor activi, cu greutate normala, cu varsta intre 30 si 60 de ani, care au deformitati constitutionale sau dobandite la nivelul genunchilor – asa numitii “genunchi de fotbalist” sau “genunchi de calaret”. Cazurile ideale sunt reprezentate de pacientii  care au durere doar intr-o parte a articulatiei genunchiului. Durerea apare atunci cand fac miscare sau stau in picioare pentru o perioada lunga de timp. Uneori, acesti pacienti pot prezenta si instabilitate articulara.

Daca nu se intervine la timp pentru corectarea acestei dezaxari de la nivelul genunchiului, se produce o degradare progresiva a cartilajului articular, cu aparitia artrozei avansate si compromiterea iremediabila a genunchiului si, in final, necesitatea de a inlocui intreaga articulatie printr-o endoproteza. Conservadu-se anatomia genunchiului, o interventie de osteotomie efectuata cu succes poate intarzia nevoia de protezare 10-15 ani in functie de calitatiile cartilajului restant. Un alt avantaj este acela ca dupa interventie, nu exista restrictii in ceea ce priveste activitatile fizice, pacientul putand practica inclusiv sporturi de contact.

Artroplastie partiala unicompartimentala Oxford– intarzie degradarea si distrugerea intregii articulatii

Poate fi prima alternativa de protezare, atunci cand pacientul vine devreme dupa aparitia simptomelor, cand artroza avansata este limitata doar la o anumita portiune a articulatiei.

Se poate astfel interveni precoce cu o solutie de protezare partiala care sa intarzie degradarea si distrugerea si celeilalte parti a articulatiei. Portiunea de articulatie distrusa se poate proteza cu un implant care sa inlocuiasca doar acel compartiment distrus - artroplastie partiala unicompartimentala de genunchi.

Se inlocuieste jumatate de genunchi, pastrand ligamentele, meniscul si cartilajul articular sanatos de partea cealalta. Operatia este mai putin invaziva decat protezarea totala, recuperarea mai rapida, iar miscarea la nivelul genunchiului dupa interventie este mult mai aproape de cea naturala. Se intarzie protezarea articulara totala cu 10-15 ani. 

Artroplastie totala de genunchi – amelioreaza semnificativ durerea si reda functionarea genunchiului

Este, de multe ori, singura alternativa pentru pacientii cu artroza avansata care se prezinta tarziu la medicul ortoped, cand articulatia genunchiului este complet macinata, in care a disparut cartilajul articular si in care osul se freaca os pe os. Practic, medicul ortoped inlocuieste articulatia complet distrusa cu una noua.  Pacientii vor avea o scadere importanta a durerii si o imbunatatire evidenta a mobilitatii si a abilitatii de a-si desfasura normal activitatile zilnice.

Proteza personalizata de genunchi foloseste o tehnologie moderna care permite sa se analizeze preoperator anatomia genunchiului pacientului, astfel incat medicul ortoped sa poata sa pregateasca extrem de amanuntit timpii operatori. Folosind kiturile de taiere confectionate pentru fiecare pacient in parte, operatia se personalizeaza. Se reduce astfel durata interventiei si chirurgul este mult mai precis intraoperator. Pentru pacient, durerea postoperatorie este mult redusa, iar recuperarea rapida. In Romania, Dr. Vlad Predescu este medicul ortoped care are cea mai mare experienta in proteza personalizata de genunchi.

Implantul Journey II, Smith & Nephew

Cea mai noua si mai anatomica proteza de genunchi. Pana in prezent, nici un genunchi protezat nu reusea sa replice identic genunchiul natural. Journey II este la ora actuala implantul care mimeaza cel mai mult anatomia genunchiului normal. Pentru pacient, asta inseamna o miscare foarte naturala a genunchiului protezat. Insa cea mai mare diferenta consta in recuperarea rapida. Dupa doar doua saptamani de la operatie, pacientul va putea renunta la cadru si se va putea sprijini doar in baston. Iar dupa programul de reabilitare medicala, pacientii isi vor putea relua stilul de viata activ si vor putea sa reinceapa sa practice sporturile preferate. 

Operatia de revizie de genunchi – inlocuieste proteza deteriorata in timp, oferind inca 15 ani de viata activa, fara durere
Operatia de inlocuire a unei proteze deteriorate poarta numele de „revizie”. Articulatia artificiala (proteza) se deterioreaza in timp. Se considera ca media de supravietuire a unei proteze este de 15 ani in 90% din cazurile in care proteza este de buna calitate, a fost implantata corect, iar pacientul a respectat indicatiile medicale. Unii pacienti vor avea nevoie de una sau doua revizii, in special daca operatia initiala de protezare s-a efectuat la o varsta tanara sau daca pacientul are un stil de viata foarte activ fizic. 
Revizia este o interventie chirurgicala extrem de dificila, din cauza ca proteza implantata cu ani in urma s-a degradat, iar in jurul ei exista defecte osoase care trebuie reconstruite pentru a putea sustine un nou implant. Operatia necesita multa experienta chirurgicala in protezarea articulatiilor, precum si o dotare tehnica ridicata a blocului operator. De multe ori, pacientii se prezinta la medicul ortoped in stadii neglijate, cu implanturi care s-au uzat si care ar fi trebuit schimbate mult mai repede.  
Proteza tumorala de genunchi – solutie finala viabila, alternativa la artrodeza (blocarea genunchiului) sau amputatie

Procedura a fost initial folosita in cazul tumorilor osoase care ar fi necesitat amputatia membrului inferior, fiind solutia de tratament chirurgical al cancerului, insa cu pastrarea genunchiului. Tehnica protezei tumorale de genunchi inlocuieste atat genunchiul distrus, cat si tibia si femurul distruse.

In plus fata de indicatia de cancer osos in jurul articulatiei genunchiului, un medic ortoped experimentat poate utiliza procedura de proteza tumorala in cazuri ortopedice complexe, care altfel ar fi avut indicatie de amputatie sau de artrodeza (blocarea genunchiului):

 • Cazuri de revizie complexe in care pacientii se prezinta la medic in momentul in care s-a produs distrugerea importanta a capitalului osos (cazuri de re-revizie esuate de artroplastie de genunchi)
 • Esecuri ale osteosintezei in caz de fracturi complexe la nivelul genunchiului/femurului (pseudoartroze) la pacientii varstnici, cu grad avansat de osteoporoza
 • Cazuri complexe de leziuni tramatice la nivelul genunghiului cand apar complicatii. Un exemplu este cand pacientul sufera un accident si se produce o explozie a genunchiului sau femurului, cu distructia avansata, care fie nu mai poate fi reconstruita, fie daca este reconstruita, necesita un numar mare de interventii care duc la pierderea functiei genunchiului. In aceasta situatie, proteza tumorala de genunchi este singura solutie.
Proteza tumorala de genunchi permite reconstructia membrului afectat dupa indepartarea tumorii maligne osoase

Amputatia a reprezentat metoda standard de tratament a celor mai multe cancere ale osului. Insa progresul in ortopedie, bio-inginerie, imagistica, radioterapie si chimioterapie a facut ca astazi, chirurgia conservatoare - prin care tumora este indepartata, insa cu pastrarea in mare parte a membrului, sa fie considerata o optiune sigura si indicata de rutina in aproximativ 90% din pacientii cu tumori maligne la nivelul oaselor membrelor (osteosacrom, sarcom Ewing, condrosarcom) cu conditia ca pacientii sa se prezinte din timp la medic si nu atunci cand tumora a metastazat

Astazi, reconstructia osului cu proteza tumorala dupa indepartarea cancerului este tratamentul de baza. Proteza tumorala are avantajul ca faciliteaza reluarea functiei articulatiei si a membrului afectat si permite intoarcerea rapida a pacientului la activitatile curente.

Deoarece cancerele osului sunt tumori dinamice care se modifica in timp si ca urmare a tratamementului, reconstructia endoprotetica se face folosind proteze modulare, al caror design permite o flexibilitate intra-operatorie care se adapteaza la volumul final de os rezecat. Imediat dupa implantare, pacientul poate incepe un program de recuperare riguros, ceea ce il va ajuta sa-si recapete mobilitatea si independenta.

Echipa medicala

Coordonator sectie, Medic primar Ortopedie-Traumatologie, Doctor in Stiinte Medicale
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie
Medic specialist Ortopedie-Traumatologie
Grid
Medicii nostri folosesc metode chirurgicale artroscopice minim-invazive

Artroscopia consta  in efectuarea a doua incizii de 5 mm prin care se introduc o camera de luat vederi si instrumentele auxiliare.  Imaginile sunt proiectate pe un monitor si cu ajutorul diferitelor instrumente chirurgul ortoped pune diagnosticul si trateaza leziunile depistate.

Avantajele artroscopiei sunt importante. Recuperarea este imediata. Pacientul isi reia mobilitatea articulatiei si implicit mersul de a doua zi. Durerile postoperatorii sunt minime si, in anumite situatii, pacientul poate fi externat in aceeasi zi, putandu-se incepe reabilitarea medicala ceea ce va face ca recuperarea sa fie una rapida.

Artroscopia este frecvent folosita pentru:

 • Rupturi meniscale - apar la tinerii activi si la sportivi
 • Rupturi ligamentare (de ex. ligament incrucisat anterior LIA) -  apar la fotbalisti, handbalisti, baschetbalisti, schiori
 • Artroze ale genunchiului
 • Corpi straini articulari
 • Sinovite cronice
 • Luxatii recidivante ale umarului

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate