EDU.STOMATOLOGIE

Cât rezistă o coroană dentară. Cum alegi cele mai bune opțiuni

coroana3
Cea mai sigură și optimă soluție pentru a înveli complet un dinte deteriorat este coroana dentară.

Aceasta are și un rol estetic, de a corecta forma sau alinierea dinților. Coroanele dentare se pot atașa și la un implant dentar, oferind forma și funcționalitatea unui dinte natural. În plus, culoarea coroanelor dentare din material compozit se aseamănă foarte mult cu dintele natural, astfel că nimeni nu va observa prezența coroanei dentare.

Află din articolul următor când sunt recomandate coroanele dentare, care este rezistența lor în timp și câte tipuri de coroane dentare există.

Ce este o coroană dentară

Coroana dentară este o lucrare dentară fixă, care seamănă cu un dinte natural. Aceasta acoperă complet partea vizibilă a unui dinte deteriorat, dar poate acoperi chiar și un implant dentar.

👉 Implantul dentar reprezintă o opțiune modernă de a restabili integritatea zâmbetului și funcționalitatea danturii. Află mai multe detalii despre acest tip de tratament din articolul „Implanturi dentare ”.

În funcție de preferințele pacientului și de starea în care se află dantura acestuia, coroana dentară poate fi realizată din mai multe tipuri de materiale.

Fiecare are avantajele sale, iar alegerea celei mai bune coroane dentare pentru tine se face împreună cu medicul stomatolog.

Când se recomandă tratamentul cu coroane dentare

Când ai dinți fisurați sau ai urmat un tratament de canal, medicii stomatologi recomandă coroana dentară. Totodată, o coroană dentară poate lua locul dintelui natural, în cazul în care rădăcina acestuia este înlocuită de un implant dentar. Astfel, coroana dentară se atașează implantului dentar, oferind forma și funcționalitatea dintelui natural. Acestea sunt coroane dentare pe implanturi.

La cât timp după extracție se poate pune coroana dentară?

După extracția dentară, este necesară o perioadă de așteptare pentru ca gingia să se vindece. Acest interval poate fi de câteva săptămâni, în funcție de recomandările oferite de medicul stomatolog. Pe parcursul recuperării, se poate fixa o coroană provizorie. Aceasta este înlocuită după aproximativ 6 luni de la inserarea implantului cu o coroană definitivă.

Dinte deteriorat

Cea mai frecventă situație în care un dinte necesită o coroană dentară este în urma unui tratament de canal. După ce se scoate nervul dintelui, acesta este acoperit de o coroană dentară pentru a-i oferi o rezistență mai mare în timp.

Alte situații frecvente în care dinții pot fi acoperiți de coroane dentare sunt:

  • abraziunea dentară, când dinții se tocesc foarte mult, iar coroana dentară este singurul tratament care mai poate reda sănătatea dintelui, acoperindu-l;
  • fracturile dentare;
  • cariile complexe, care au distrus mai mult de jumătate din structura dentară.

Astfel, coroanele dentare sunt recomandate pentru a preveni o eventuală complicație în timp. Suplimentar, oferă și un aspect plăcut și redau funcționalitatea dinților.

Este important de menționat că există și unele dezavantaje ale coroanelor dentare. Astfel, pentru aplicarea acestora este necesară șlefuirea dintelui.

De aceea, coroanele sunt indicate preponderent când dintele este deteriorat, nu doar pentru îmbunătățirea aspectului estetic. Când se dorește obținerea unui zâmbet perfect, dar dinții sunt sănătoși, se recomandă fațetele dentare.

👉 Fațetele sunt lucrări dentare care conferă un zâmbet natural. Află în ce constau acestea din articolul „Fatete dentare - Zambet perfect cu ajutorul fatetelor dentare ”.

Tipuri de coroane dentare

Dacă discutăm despre modul de realizare, coroanele dentare se împart în două categorii:

  • realizate cu ajutorul tehnicienilor dentari;
  • realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale.

Totodată, în funcție de materialul din care sunt confecționate, coroanele dentare sunt clasificate, astfel:

  • integral din ceramică;
  • metalo-ceramice;
  • structură de zirconiu.

Coroane dentare integral ceramice

Uită de strungăreață, de dinții ciobiți sau fracturați și chiar de lipsa unuia sau a mai multor dinți. Restaurarea danturii cu ajutorul coroanelor dentare realizate integral din ceramică reprezintă o tehnică cu un rezultat foarte apropiat de cel al zâmbetului natural. Culoarea apropiată de cea a dinților naturali și transparența ceramicii duc la un rezultat ce poate fi aproape imposibil de deosebit de dinții naturali.

Unul dintre avantajele coroanelor dentare de acest tip este acela că permit și reconstrucția dinților posteriori, aceia care nu sunt distruși în totalitate.

Coroanele dentare din ceramică (porțelan) devin foarte rezistente datorită tehnicilor de cimentare. Acestea au o durată de viață foarte lungă, de multe ori nefiind nevoie să se înlocuiască de-a lungul timpului.

Coroane dentare metalo-ceramice

Coroanele dentare metalo-ceramice asigură, la fel ca în cazul celor ceramice integral, reușita unui rezultat excepțional, reprezentat de un zâmbet frumos care te va ajuta să-ți crești stima de sine. Acest tip de coroane dentare se utilizează, de cele mai multe ori, pentru restaurarea dinților frontali sau ai celor laterali, în scopul acoperirii implanturilor dentare, ținând locul dinților naturali. De asemenea, sunt utilizate și pentru a acoperi dinții naturali, profund afectați, care au fost tratați pe canal.

Principala diferență dintre coroanele metalo-ceramice și cele din ceramică integral este reprezentată de prezența scheletului metalic de susținere.

Acesta asigură un grad mai mare de rezistență și susține stratul de ceramică.

Coroane dentare din zirconiu

Una dintre cele mai inovatoare soluții pe care protetica dentară le oferă în prezent este coroana de zirconiu. Pentru restaurarea dentară, coroana dentară pe zirconiu vine în sprijinul pacienților care au alergie la metale.

Spre deosebire de alte materiale, coroanele dentare din zirconiu au o rezistență de peste 10 ani. Durabilitatea crescută se datorează faptului că zirconiul are o duritate de 6,5 - 7,5, asemenea dintelui natural.

Poți alege culoarea, forma și dimensiunea pe care dorești să le aibă dinții tăi pentru un aspect cât mai natural. Medicul îți oferă posibilitatea de a selecta ce culoare a dinților de zirconiu preferi. Avantajul coroanelor dentare din zirconiu este că sunt rezistente la decolorare și la formarea petelor (dinții nu se îngălbenesc).

Alegerea coroanei dentare potrivite nevoilor tale se face în funcție de recomandările primite de la medicul specialist. Acesta ia în considerare dorințele și nevoile tale, dar și bugetul de care dispui. La finalul consultației, medicul îți face cele mai potrivite recomandări pentru tine.

Coroane dentare pe implanturi

Acestea pot fi realizate din diferite materiale, în funcție de preferințele și nevoile pacientului. Coroanele se aplică pe implantul dentar. Au un aspect plăcut, asemănător dinților naturali și au o durabilitate mare.

Investigații înainte de montarea unei coroane dentare

Există mai multe motive pentru care poți avea nevoie de o coroană dentară; fie ai urmat un tratament de canal, fie ai înlocuit unul sau mai mulți dinți cu ajutorul implanturilor dentare. În ambele cazuri, finalul tratamentului stomatologic este reprezentat de montarea coroanelor dentare, care îți redau funcționalitatea și estetica dintelui sau dinților în cauză.

Primul pas este să-ți programezi un consult la medicul stomatolog. Acesta depistează care sunt afecțiunile orale cu care te confrunți. Ulterior, îți recomandă tratamentele necesare și apoi, pentru a obține dantura perfectă, îți va recomanda coroanele dentare.

Înainte de realizarea coroanelor dentare, medicul stomatolog poate indica efectuarea unor investigații imagistice, pentru a analiza particularitățile anatomice ale rădăcinilor dinților. Cea mai des utilizată investigație este radiografia dentară panoramică. În funcție de starea generală a fiecărui pacient, medicul poate recomanda și efectuarea altor analize.

👉 Descoperă mai multe despre radiografia dentara panoramica , o investigație imagistică utilizată frecvent în stomatologie, deoarece oferă multe informații utile pentru realizarea diferitelor tratamente.

coroana1

Cât rezistă o coroană dentară

Rezistența unei coroane dentare este destul de mare, ele pot ține o viață, însă există și situații când se desprind și cad. Pentru a te bucura cât mai mult timp de beneficiile coroanelor dentare, este important să menții o igienă orală bună:

  • spală-te pe dinți cel puțin dimineața și seara și, dacă poți, după fiecare masă;
  • folosește ața dentară și dușul bucal;
  • utilizează o apă de gură cu proprietăți antiseptice, pentru a preveni formarea plăcii bacteriene.

Orice afecțiune dentară poate contribui la deteriorarea coroanei. De aceea, este important să mergi periodic la medicul stomatolog, pentru a identifica încă din primele stadii de evoluție problemele apărute la nivelul cavității bucale.

Totodată, este esențial să ai grijă la consumul de alimente tari, precum alunele, migdalele, carnea crocantă etc. Acestea pot desprinde coroana dentară, iar dintele se poate fractura. În acest moment, situația devine o urgență stomatologică și trebuie să te prezinți cât mai repede la medicul stomatolog pentru tratament.

👉 Urgența stomatologică poate fi dată de multiple cauze. Află care sunt acestea și care este modalitatea optimă de gestionare din articolul „Urgente stomatologice - tratamente rapide, in Bucuresti si in tara ”.

Care este cea mai bună coroană dentară (preț – durabilitate)

Pentru a alege varianta optimă de coroană dentară este important să ai în vedere următoarele aspecte. În primul rând, coroanele dentare diferă în funcție de tehnologia utilizată.

Coroane realizate clasic

Coroanele dentare realizate manual necesită o vizită în clinica stomatologică destinată amprentării manuale. Alte 2-3 ședințe sunt folosite pentru:

  • probarea coroanelor;
  • finisarea coroanelor - pentru a fi confortabile;
  • montarea coroanelor dentare.

Astfel, întreaga lucrare se realizează într-o perioadă mai lungă de timp.

Coroane realizate digital

Metoda digitală presupune o perioadă mult mai scurtă pentru realizarea tratamentului. Aceasta include mai multe etape care se realizează în aceeași zi, într-un interval de 1-2 ore și se finalizează cu fixarea coroanei dentare:

  • preparația dintelui;
  • scanarea dintelui;
  • realizarea coroanei dentare;
  • montarea coroanei dentare.

La finalul consultației, pacientul poate pleca acasă cu dintele refăcut. Acest lucru este posibil datorită sistemului CEREC CAD/CAM.

Coroană zirconiu sau ceramică

Ambele opțiuni de materiale aduc multiple beneficii, dar au și unele dezavantaje. Astfel, coroanele din ceramică au un aspect mai natural, comparativ cu cele realizate din zirconiu, ca urmare a faptului că nu sunt la fel de opace. Chiar și așa, zirconiul este un material mai rezistent și poate fi utilizat chiar și la persoanele care sunt alergice la metal.

coroana2

Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere, vorbește cu medicul dentist și află ce material este mai potrivit pentru tine.

Cât costă o coroană dentară

Pentru a te bucura de dantura perfectă este necesar să urmezi un plan de tratament personalizat, care să se potrivească problemelor orale cu care te confrunți. În funcție de recomandările medicului stomatolog, prețul final al tratamentului diferă de la o persoană la alta. Prețul unei singure coroane dentare diferă și el în funcție de modul în care aceasta este realizată, de materialul pe care îl alegi, dar și de expertiza medicului dentist.

La Regina Maria Dental Clinics, prețul unei coroane dentare realizate cu ajutorul sistemului CEREC CAD/CAM este de 1950 lei. Pentru mai multe detalii referitoare la costurile lucrărilor protetice și ale serviciilor stomatologice oferite de către Regina Maria Dental Clinics poți, consulta pagina de prețuri de pe site-ul nostru.

Alege ce ți se potrivește după ce consulți medicul protetician! La Regina Maria Dental Clinics, părerea ta este un aspect foarte important pentru decizia finală.

Aici, vei urma un tratament personalizat, astfel încât să beneficiezi de cele mai bune soluții pentru nevoile tale. Hai la un consult! Medicii specialiști în protetică dentară îți vor reda un zâmbet frumos și o dantură funcțională.

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns, accesat la data de 22.04.2024;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/find-care/articles/dentists/dental-crown, accesat la data de 22.04.2024;
  • www.healthdirect.gov.au, https://www.healthdirect.gov.au/dental-crown-procedure, accesat la data de 22.04.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/dental-crowns, accesat la data de 22.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.