EDU.STOMATOLOGIE

Cât costă o radiografie dentară și cât de sigură este

radiografie1
Dacă te întrebi cât costă o radiografie dentară, de ce trebuie să o faci și cât de sigură este, atunci este necesar să știi că aceasta este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice pentru diagnosticarea afecțiunilor dentare. În ziua de astăzi, radiografia este o necesitate în vederea tratării problemelor stomatologice, aceasta este realizează de către medicii dentiști cu ajutorul aparaturii moderne. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre radiografia dentară.

Ce este radiografia dentară și la ce folosește?

Radiografia dentară este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice de pretutindeni pentru a putea produce imagini din interiorul corpului uman, rapid, simplu și complet nedureros. De-a lungul timpului tehnologia s-a dezvoltat extrem de mult și, odată cu aceasta, s-a dezvoltat și domeniul medical. Astfel, aparatura utilizată astăzi pentru producerea radiografiilor dentare este mult mai precisă, medicii putând observa mult mai multe detalii necesare stabilirii planului de tratament.

De fapt, radiografia dentară este o imagine, care poate fi realizată asupra întregii danturi sau chiar a unui singur dinte, în funcție de nevoie. Medicii stomatologi folosesc radiografiile pentru a putea vedea afecțiunile ascunse, cele care nu se pot vedea cu ochiul liber. Astfel, aceștia pot vedea cariile ce se formează în spațiul dintre dinți, problemele apărute la nivelul rădăcinii dinților sau în jurul acestora, dinții care nu au erupt sau cei care au o dezvoltare incorectă ori incompletă.

Radiografia dentară este utilizată pentru a putea stabili planul de tratament potrivit pacienților, dar și pe tot parcursul acestuia. Medicii folosesc radiografiile dentare pentru a putea verifica modul în care intervențiile stomatologice acționează asupra problemelor de care pacienții suferă. De asemenea, radiografia dentară  este extrem de importantă pentru toate acele persoane care au implanturi dentare, coroane și fațete dentare sau poartă aparat ortodontic. Dacă te întrebi de ce, atunci răspunsul este unul simplu de înțeles: radiografia dentară prezintă exact ceea ce se întâmplă în interiorul gingiei, acolo unde este inserat implantul dentar, dar și ce se află în spatele coroanelor și fațetelor dentare.

Dantura ta nu te mai ajută să te bucuri de zâmbetul fermecător, care te caracterizează?  Stomatologia modernă are soluții funcționale și estetice pentru această problemă: află ce sunt implanturile dentare , cum se realizează și ce beneficii aduc.

Tipuri de radiografii dentare

Radiografiile dentare pot fi clasificate în mai multe tipuri, în funcție de imaginea pe care medicul are nevoie să o examineze. Astfel, radiografiile pot fi:

Radiografie panoramică

Atunci când medicul stomatolog ne spune că trebuie să ne facem o radiografie panoramică (ortopantomografie), trebuie să știm că este vorba despre o radiografie cu ajutorul căreia pot fi examinați toți dinții, deoarece acest tip de radiografie oferă o imagine de ansamblu a întregii cavități bucale.

Radiografia dentară panoramică permite o investigare complexă având în vedere faptul că permite atât vizualizarea dentiției, cât și a elementelor înconjurătoare, de exemplu: osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar sau articulațiile temporo-mandibulare. Această radiografie nu furnizează informații detaliate despre fiecare dinte în parte sau despre țesutul moale, de aceea se utilizează, de obicei, pentru evaluările inițiale.

radiografie2

Radiografia dentară panoramică durează aproximativ 8 secunde pentru a fi realizată. Pentru radiografie panoramică prețul în rețeaua Regina Maria Dental Clinics este de 100 lei.

Radiografie retroalveolară

Numită de către medicii stomatologi și radiografie periapicală, aceasta este una dintre cele mai simple investigații radiologice. Radiografia retroalveolară permite analizarea unui dinte în întregime, cuprinzând o imagine clară a coroanei, a rădăcinii și a osului în care acesta este ancorat.

Dacă te întrebi cum se realizează, atunci este necesar să știi că radiografia retroalveolară se face prin poziționarea unui senzor radiologic dentar în cavitatea bucală a pacientului, fixat cu ajutorul unui suport de plastic steril.

Realizarea radiografiei durează doar câteva secunde, datorită tehnologiei de ultimă generație utilizate, astfel imaginea dintelui apare imediat pe ecranul aparatului utilizat.

Radiografia retroalveolară poate evidenția până la 3 dinți alăturați de pe o arcadă (maxilar sau mandibulă) și este utilizată atât pentru detectarea cariilor interdentare și a infecțiilor/inflamațiilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber. De asemenea, radiografia periapicală este utilizată și pentru evaluarea stării parodontale, pentru verificarea corectitudinii tratamentelor stomatologice efectuate ulterior și pentru vizualizarea nervilor dentari înainte de extracțiile dentare. Pentru radiografie retroalveolară prețul este de 50 de lei.

Parodontoza este unul dintre cei mai importanți dușmani ai sănătății orale; în absența unui tratament adecvat, ea se poate agrava până la afectarea structurii osoase a dinților și pierderea acestora. Află ce este parodontoza , cum apare, ce simptome și complicații produce și cum îi poate fi încetinită sau prevenită evoluția!

Radiografie ocluzală

Acest tip de radiografie surprinde întreaga arcadă, fie cea superioară, fie cea inferioară. Radiografia ocluzală evidențiază localizarea și dezvoltarea dinților și este utilizată, de cele mai multe ori, pentru a examina dinții care încă nu au erupt, fracturile maxilare, chisturile, calculii salivari sau abcesele ce pot apărea la nivelul cavității orale.

Abcesul dentar este considerat o urgență medicală, în principal din cauza complicațiilor care i se asociază. Descoperă mai multe despre ce este și cum apare abcesul dentar , ce opțiuni de tratament există și cum poate fi prevenit!

Cât costă o radiografie dentară?

De cele mai multe ori, radiografia dentară face parte dintr-un plan complex de tratament stomatologic. Un plan de tratament poate include mai multe radiografii dentare, de mai multe tipuri, în funcție de ceea ce medicul stomatolog are nevoie să evalueze. De aceea, este bine să fii informat cu privire la prețuri radiografii dentare.

Preț radiografie dentară panoramică

Așa cum am văzut mai sus, radiografia panoramică este una complexă care oferă o imagine amplă a întregii cavități orale, de aceea este normal să ne așteptăm la un cost mai mare. În cadrul Regina Maria Dental Clinics, radiografiile dentare se realizează cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație și sunt complet digitale. Astfel, radiografia nu mai este vizualizată în mod clasic, pe film, ci prin intermediul unui ecran. De asemenea, radiografiile dentare se realizează în incinta clinicilor, fără ca un drum în plus al pacientului către un centru specializat în radiografii dentare să fie necesar.

Costurile radiografiilor sunt accesibile. De exemplu, pentru o radiografie panoramică este necesar să plătiți 100 de lei, pentru una retroalveolară veți plăti 50 de lei. Pentru mai multe detalii referitoare la costurile serviciilor stomatologice din cadrul Regina Maria Dental Clinics, puteți consulta lista de prețuri. 

Cât de sigură este o radiografie dentară?

Cele mai multe persoană se întreabă dacă radiografiile dentare sunt sigure; este foarte important să știm că, în ziua de astăzi, radiografiile dentare nu mai presupun riscuri legate de cantitatea radiațiilor emise, acestea sunt cu adevărat sigure! O radiografie dentară digitală te supune la o cantitate mult mai mică de radiații decât unele dintre activitățile cotidiene, de exemplu un zbor cu avionul.

Atunci când vorbim despre o radiografie dentară trebuie să ne gândim la faptul că aceasta aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre și este modul prin care starea danturii poate fi evaluată de către medici. De asemenea, trebuie să privim radiografia dentară ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să avem încredere în medicii stomatologi atunci când ne recomandă un anume tip de radiografie.

Cât durează o radiografie dentară?

Dacă te întrebi cât durează o radiografie dentară, ei bine, efectuarea ei durează câteva secunde, iar expunerea propriu-zisă la raze X este în general mai mică de o secundă. Întreaga procedură se poate finaliza în câteva minute după ce ai intrat în cabinetul de radiologie dentară. Însă, e bine să îți rezervi puțin timp în plus pentru situația în care sala de așteptare este mai aglomerată decât de obicei sau dacă este necesară repetarea expunerii pentru o vizualizare mai bună a cavității orale.

Radiografiile dentare sunt un instrument indispensabil pentru evaluarea stării de sănătate a cavității orale și pentru tratarea eventualelor probleme dentare. Raportul risc / beneficiu înclină în mod incontestabil în favoarea beneficiilor, tehnologia modernă folosită în imagistica dentară fiind ideală pentru investigarea în siguranță a patologiei orale.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.