EDU.STOMATOLOGIE

Cât durează durerea de dinți la bebeluși - tratament

eruptie2
Durerile de dinți la bebeluși pot provoca o stare de agitație, neliniște sau disconfort, iar în calitate de părinți, este necesar să cunoaștem care sunt metodele prin care putem calma aceste dureri. Pentru ca micuții să aibă o dantură sănătoasă, trebuie să fim atenți la dinții acestora și să îi îngrijim încă din primele luni ale vieții.

Citește în continuare și descoperă ce ai de făcut, ca părinte, când apar primii dinți la bebeluși.

Dantura copii

Dinții primari sau de lapte, așa cum sunt cunoscuți de către cele mai multe persoane, au un rol foarte important pentru sănătatea și dezvoltarea copilului. Deși aceștia cad, nu înseamnă că trebuie să neglijăm îngrijirea orală. Dimpotrivă, este important a-l încuraja și motiva pe cel mic să se spele singur și corect pe dințișori.

Cariile sunt foarte frecvente la copii; lăsate netratate, pot duce la infecții dentare. Copiii sunt predispuși la formarea cariilor, deoarece igiena orală nu este întotdeauna corect realizată. Deseori, aceștia se plictisesc în timpul periajului sau se spală singuri pe dinți și nu reușesc să îi curețe corect.

Pierderea timpurie a dinților de lapte poate duce la creșterea incorectă a dinților permanenți. De aceea, este importantă educarea copilului încă de la vârste fragede cu privire la importanța vizitelor la medicul pedodont.

👉O creștere incorectă a dinților conduce la apariția malocluziei, adică a mușcăturii strâmbe. Consecințele pe termen lung pot fi severe; de aceea, este indicat  să optezi pentru un tratament ortodontic. Află cum îți poți îndrepta eficient dinții, din lectura articolului Indreptarea dintilor. Este sau nu posibila fara aparat dentar? .

La ce vârstă apar primii dințișori?

Primii dinți de lapte ai bebelușilor apar în jurul vârstei de 6-8 luni. În mod obișnuit, primii doi dinți care erup sunt incisivii inferiori, urmați de cei patru din partea superioară. Există bebeluși care se pot naște cu cei doi dinți incisivi inferiori, însă acestea sunt cazuri foarte rare. În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, chiar 3 ani, toți dinții copilului ar trebui să fie erupți.

Ordinea, ritmul și dezvoltarea celor 20 de dinți de lapte pot varia de la bebeluș la bebeluș. Astfel, dinții pot erupe fie câte unul, fie pe perechi. Ordinea apariției dinților de lapte la bebeluși este redată astfel:

Incisivii inferiori:

  • Numărul dinților: 2
  • Vârsta de erupție: 5-9 luni

Incisivii superiori:

  • Numărul dinților: 2
  • Vârsta de erupție: 8-12 luni

Incisivii laterali superiori:

  • Numărul dinților: 2
  • Vârsta de erupție: 10-12 luni

Incisivii laterali inferiori:

  • Numărul dinților: 2
  • Vârsta de erupție: 12-15 luni

Primul molar:

  • Numărul dinților: 4
  • Vârsta de erupție: 10-16 luni

Caninii:

  • Numărul dinților: 4
  • Vârsta de erupție: 16-20 luni

Al doilea molar:

  • Numărul dinților: 4
  • Vârsta de erupție: 20-30 luni

👉Dinții de lapte încep să fie înlocuiți cu cei permanenți începând cu vârsta de 6 ani. Este important de menționat că dantura permanentă poate fi ușor diferită de cea temporară. Pentru a afla mai multe despre dinții permanenți, citește articolul Cati dinti avem si ce rol are fiecare.

Când încep durerile de dinți la bebeluși?

Odată cu dezvoltarea dinților de lapte, bebelușul începe să aibă mai multe simptome. Foarte important de reținut: nasul înfundat, tusea, diareea și erupțiile pe corp nu sunt simptome asociate cu erupția dinților. În cazul în care copilul prezintă aceste simptome, se recomandă vizita la medic.

În jurul vârstei de 3 luni, cantitatea de salivă devine mai abundentă, iar bebelușul începe să ducă mâinile în cavitatea bucală sau să mestece diverse obiecte. Durerile de dinți la bebeluși sunt însoțite de o stare de agitație, astfel încât acesta începe să își atingă frecvent obrajii, ochii și urechile.

Mai mult, acesta poate face febră de la dinți, însă pentru perioade scurte, comparativ cu febra provocată de răceală, care durează mai mult. Mulți părinți se întreabă câte zile face febră din cauza dințișorilor care apar în cavitatea orală a bebelușului, dar răspunsul variază. Astfel, la unii bebeluși, febra poate dura o zi, în timp ce la alții persistă chiar și 3 zile. O febră cu durata peste 3 zile poate indica o stare infecțioasă și necesită consult pediatric.

Bebelușii pot refuza alimentele, durerile gingivale fiind cauza refuzului.

Suplimentar, bebelușii pot avea un somn neliniștit, devin nervoși și foarte agitați. Pe măsură ce dinții se dezvoltă sub țesutul gingiei, zona se poate umfla ușor și înroși (gingie inflamată la bebeluși).

Cât durează durerea de dinți la bebeluși?

De multe ori, se întâmplă ca, în cazul unor bebeluși, durerea să fie inexistentă.

Există copii ai căror dințișori erup fără ca aceștia să simtă disconfort ori durere.

Însă, ce trebuie să știi, ca părinte, în cazul în care copilul tău întâmpină anumite simptome (cel mai întâlnit fiind durerea), îți explică medicii noștri specialiști.

Așa cum a fost menționat, durerea de dinți la bebeluși diferă de la un copil la altul. Această durere poate fi de scurtă durată, cu o intensitate mare, ori de lungă durată, iar intensitatea să fie una medie spre mare. La unii bebeluși, disconfortul dat de erupția dentară poate să apară cu câteva zile înainte de ieșirea dinților și poate persista chiar și după ce erupția este finalizată.

👉Erupția dentară reprezintă o perioadă importantă în viața oricărui bebeluș.

Aceasta nu este întotdeauna cea mai confortabilă. Dacă ești părinte, citește articolul Totul despre eruptia dentara la bebelusi: cand apare, cat timp dureaza si cum poti ameliora simptomele  și află cum să gestionezi corect ieșirea primilor dinți ai bebelușului tău.

Remedii erupții dentare bebeluși

Există numeroase opțiuni terapeutice pentru calmarea disconfortului și a durerii date de erupția dentară la bebeluși. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul pedodont sau cu medicul pediatru, pentru a-ți oferi sfaturi personalizate, în funcție de nevoile bebelușului tău.

Masajul gingival

Un remediu eficient este reprezentat de masajul gingival. Spală-te foarte bine pe mâini, înfășoară-ți degetul într-o compresă sterilă și masează-i gingiuțele, cu mișcări ușoare. Masarea gingiilor poate scădea disconfortul și poate calma durerile de dinți la bebeluși.

Obiectele reci

Pentru a-l ajuta pe micuț să treacă rapid peste această durere, îi poți da o jucărie specială pentru dentiție. Această jucărie trebuie ținută înainte câteva minute la frigider, iar apoi, oferită copilului. În plus, jucăriile pentru dentiție au devenit, în ziua de astăzi, printre cele mai întâlnite remedii pentru calmarea gingiilor la bebeluși.

Alimentele reci

Disconfortul poate fi ameliorat rapid, prin oferirea de bucățele mici de fructe congelate. Poți opta pentru fructe de pădure, căpșuni, banane, mere. În plus, acestea îi oferă și un aport de vitamine și minerale.

Suzeta

Suzeta înlocuiește introducerea în gură a mâinii sau a obiectelor străine. O poți păstra câteva minute la frigider, pentru un efect mai amplificat în reducerea disconfortului.

Gel pentru calmarea durerilor de dinți la bebeluși

Astfel de geluri sunt special concepute pentru ameliorarea disconfortului gingival. Acestea conțin substanțe precum:

  • analgezicele;
  • antiinflamatoarele;
  • au efect de răcorire locală.

Întotdeauna, asigură-te că respecți indicațiile prospectului sau recomandările oferite de medicul stomatolog. De asemenea, înainte de aplicarea gelului, spală-te foarte bine pe mâini, pentru a preveni infecțiile.

Medicamente pentru durerea de dinți la copii

Înainte de administrarea oricărui medicament, este indicată consultarea medicului pediatru sau a medicului pedodont. Acesta te informează cu privire la tipul de medicamente potrivite pentru vârsta bebelușului tău și la doza optimă.

Dacă bebelușul se simte inconfortabil, iar durerea persistă, se recomandă vizita la medicul pedodont.

eruptie1

Igiena orală a dințiilor de lapte

Este recomandat ca igiena orală să înceapă chiar dinainte să erupă primul dinte. Cavitatea bucală a bebelușului poate fi ștearsă cu un tifon steril, iar după ce au erupt primii dinți, părintele poate folosi un degetar, instrument cu peri foarte moi, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor. În funcție de recomandările medicului stomatolog, se alege și o pastă de dinți adecvată vârstei bebelușului.

Ulterior erupției dinților de lapte, copiii pot fi predispuși apariției cariilor dentare.

O soluție rapidă și simplă pentru prevenția acestora este sigilarea dentară.

Această tehnică presupune aplicarea unui strat protector de compozit fluid pe suprafața dinților sănătoși, indiferent că sunt de lapte sau permanenți. Medicii pedodonti recomandă sigilarea dinților pentru a proteja suprafața acestora de carii.

👉Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în cabinetul stomatologic este reprezentată de cariile dentare. Acestea pot fi prevenite prin intermediul unei igiene optime. Descoperă metode eficiente prin care să reduci riscul de a dezvolta carii, din articolul Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .

Când trebuie să faci prima vizită la medicul pedodont?

Dinții de lapte influențează major dezvoltarea danturii definitive. Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru a ne asigura de faptul că nu va suferi din cauza afecțiunilor dentare, prima vizită la medicul pedodont trebuie să aibă loc după apariția primilor dinți de lapte. Ulterior, consultul stomatologic necesită a fi repetat la fiecare 4 luni sau conform recomandărilor medicului dentist.

Îngrijirea orală încă de la primul dinte are o deosebită importanță pentru a avea dinți sănătoși toată viața. Medicii pedodonți oferă părinților suport constant și se asigură că dantura copiilor se dezvoltă corect. Cu toate că dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6-7 ani, este important să avem grijă de sănătatea dentară a copiilor și să recunoaștem durerile de dinți la bebeluși. Dacă există infecții la dinții de lapte, mai târziu pot apărea probleme mai grave la dinții permanenți. De exemplu, dacă cel mic are carii dentare netratate, pe dinții de lapte, atunci dinții definitivi vor fi mult mai predispuși cariilor dentare.

Regina Maria Dental Clinics oferă servicii stomatologice copiilor și adolescenților și îmbină îngrijirea dentară cu joaca, aventura și distracția micilor exploratori. În plus, susține educarea acestora cu privire la sănătatea orală. Clinica a fost creată pentru a oferi copiilor amintiri frumoase la stomatolog, fiind dotată cu aparatură de ultimă generație, jocuri digitale educative și insigne de colecționat. Astfel, copiii văd drumul la stomatolog ca fiind o bucurie, o experiență excepțională, iar părinții, ca pe o relaxare.

Bibliografie:

  • www.msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/professional/multimedia/table/tooth-eruption-times, accesat la data 12.04.2024
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11179-teething-teething-syndrome, accesat la data 12.04.2024
  • www.mouthhealthy.org, https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/eruption-charts, accesat la data 12.04.2024;
  • www.orthodontisteenligne.com, https://www.orthodontisteenligne.com/en/dental-eruption/, accesat la data 12.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.